Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem sikerült a horvát edző bemutatkozása Angyalföldön

2001.07.15. 22:50
A forduló zárótalálkozóját a Fáy utcában az igen meggyengült Vasas - Kabát, Zováth, Pető, Sowunmi hagyta el a piros-kékeket - és a tavaly nagy csalódásra csak hatodik helyen végzett MTK játszotta. A meccs illetve az egész szezon nagy kérdése az, hogy a Vasas az említett játékosokat miként lesz képes pótolni. Mint a mérkőzés bebizonyította: eddig nem sikerült hasonló erősségű játékosokat a piros-kékekhez csábítani, és az MTK, ha nem is könnyen, de mind a három pontot elvitte a Vasas-pályáról.
A Vasas újonnan szerződtetett szakvezetője, a horvát Szlavko Kovacsics nem kis feladatot kapott, hiszen két hét alatt kellett megismerkednie nem csak a Vasassal, hanem az egész magyar labdarúgással is. Ráadásképpen hét meghatározó játékos távozott Angyalföldről, és ezen rövid időszak alatt egy komplett csapatot kellett építenie.

A másik oldalon a felkészülést egy nem akármilyen ellentét kísérte végig, hiszen miközben mindvégig a fiatalításra hivatkoztak a kék-fehér vezetők, harminc év feletti játékost igazoltak Mónos személyében, aki épp a Vasastól költözött a Hungária körútra. Mondjuk a mai meccsen kezdőként nem jutott szóhoz, ellenben Hajdu Attilával, aki ugyancsak a Vasas játékosa volt az előző évadban.

Lagymatag iramban kezdődött a mérkőzés, és az első félidő elején újabb vezéregyéniségét veszítette el a hazai társulat. Juhár Tamás egy labdáért viaskodott a levegőben Ferenczivel, ütköztek és a hátvéd szeme alatt egy jókora, mintegy három centis seb keletkezett, így nem folytathatta tovább a játékot. A Vasas ettől függetlenül az első játékrészben mezőnyfölényben játszott, noha egyetlen tudatos támadást sem vezetett az előző évadban dobogós csapat.

Az MTK is csak egyszer jutott igazán komoly helyzetben az ellenfél kapujához, azt azonban kihasználta. Az első negyedóra végén Bükszegi cselezgetett a jobb oldalon, majd középre játszott, és Ferenczi miután jobbal átvette a labdát, ballal, tizennyolc méterről a kapuba vágta. Szépségdíjas találat volt.

A második félidőben aztán megélénkült a játék, elsősorban a veterán Vincze István beállásának köszönhetően.(Igaz, őt mindjárt az első percekben ki kellett volna állítani, hiszen törlesztett) Az MTK egyértelműen kontrákra játszott, és Ferenczi többször került ordító helyzetbe, de egyszer sem értékesítette a kínálkozó lehetőséget. (Ferenczi lövésénél egy ízben a kapufa mentett.)

A Vasas elképzelés nélkül futballozott, és érdekes kérdés lesz a bajnoki évadban, hogy a horvát játékosok miként tudják majd felvenni a harcot, hiszen az vitathatatlan, hogy valamirevaló játékosok sokkal inkább a nyugati bajnokságokban keresik a boldogulásukat. A Vasas vezetőinek magyarázata, miszerint ezek a hazai nívót alig megütő játékosok tranzitállomásnak szánják Magyarországot, némiképp megmosolyogtató, hiszen itthonról mindössze két játékos távozott külföldre, Pető és Kabát. Igaz egyiken sem számottevő csapatokat erősítenek. A nézők amúgy türelmetlenek voltak, hiszen már az első félidőben a csapatukat keresték.

Jegyzőkönyv:
Vasas-MTK 0-1
Vasas: Kövesfalvi - Herczeg Cs., Tóth A., Juhár (Matic, 6.), Cvetkovic - Simek, Szili, Zabos (Mitrovic, 66.), Tóth N. - Zrlic, Orosko (Vincze I., 46.)
MTK: Hajdu - Komlósi, Smiljanic, Győri, Elek - Zavadszky (Kanta, 69.), Illés, Jezdimirovic, Füzi - Bükszegi (Branezac, 58.), Ferenczi (Lazic, 79.).
Gólszerző: Ferenczi (14.)
Sárga lap: Cvetkovic (21.), Smiljanic (25.), Tóth A. (33.), Jezdimirovic (68.), Branezac (70.)