Edina
-12 °C
-3 °C

A Fotex beszáll a Fradiba

2001.07.19. 20:04
A Fotex Rt. lehet a Ferencvárosi TC új többségi tulajdonosa, mivel a cég 2.4 milliárd forint ellenében 80 százalékos résztulajdonosa lesz a klubnak. A szerződést szombaton írják alá. A Fotex vezetéséhez közelálló forrásunk megerősítette a cég kifejezetten befektetési szándékkal történő kivásárlási szándékát. A Fradi elnöke, Furulyás János elmondta, hogy "nemzetközi mércével is jelentős céget szeretnénk létrehozni, részvénytársasággá kívánjuk átalakítani a kft-t, és két éven belül meg fogunk jelenni a tőzsdén".

Furulyás János: 'Két éven belül meg fogunk jelenni a tőzsdén'
A Fotex vezetőivel nemrég óta tárgyalunk, és néhány nap alatt sikerült megállapodásra jutnunk, miután elfogadták a pénzügyi feltételeket - mondta Furulyás Jánost, a Ferencváros elnöke az Indexnek. Furulyás elmondta, hogy már hónapok óta tárgyaltak befektetőkkel, de igazából nem jött össze egyik szerződés sem.

A tárgyalások előrehaladásáról az elnöktől megtudtuk, hogy egyelőre az elnökség jóváhagyta tervezetet, az aláírásra szombaton kerül sor.

A szerződéstervezet szerint a Fotex 2.4 milliárd forintért vásárolja meg a labdarúgócsatot működtető kft. üzletrészének nyolcvan százalékát. Mindez arra jogosítja fel őket, hogy gyakorolják az üzletrészhez kapcsolódó vagyoni jogokat, tehát a játékosok játékjoga, a csapathoz kapcsolódó logók és ehhez hasonló jogokkal fognak rendelkezni - mondta az elnök.

Furulyás a tervekről annyit mondott, hogy "nemzetközi mércével is jelentős céget szeretnénk létrehozni, részvénytársasággá kívánjuk átalakítani a kft-t, és két éven belül meg fogunk jelenni a tőzsdén". Az idei szezont nem érinti a befektető megjelenése, hiszen az átigazolások nagyjából lezárultak. "A következő években azonban célunk egy komoly nemzetközi szereplést elérni képes csapat kialakítása. Ehhez természetesen igazolnunk is kell majd új játékosokat."

Azt is megtudtuk, hogy a vezetőség összetétele nem változik a tulajdonosi arányok változása után sem, mivel az új tulajdonos csak a vagyoni jogokat gyakorolja.

Fotex: befektetési szándék

A Fotex vezetéséhez közelálló, megbízható forrásunk megerősítette a cég kifejezetten befektetési szándékkal történő kivásárlási szándékát. A Fotex valóban megállapodott a klub vezetésével, mivel jó üzelti befektetésnek tekinti a befektetést - tudtuk meg. A cég vezetése szerint a Ferencváros az a csapat, amelyet üzleti alapon lehet kezelni.

Szerződés egyelőre nincs, a komoly vételi szándék mögött szóbeli megállapodás áll. Azt azonban hagsúlyozták, hogy a befektetéstől nem várják a fradi azonnali szárnyalását.

A Fotex már jelen van a magyar labdarúgásban

Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom vezetője 1994-ben kezdte szponzorálni az MTK-t. A HVG szerint az 1996-ban megalakult az MTK-Hungária FC és a Fotex érdekeltségében lévő Sport Invest Reklám- és Befektetési Rt. 1 millió forint törzstőkével létrehozta az MTK Kft.-t. Az MTK Kft.-be 1998. december 31-én olvadt be a Várszegi-érdekeltségű Sport Invest, így annak két tulajdonosa is közvetlen üzletrészt szerzett a futballtársaságban, amelynek alaptőkéje a beolvadás kapcsán egy csapásra 350 millió forintra növekedett.

A Fotexről már 1999-ben felbukkantak a találgatások, hogy az Újpestbe is beszáll. Várszegi azonban kijelentette, csak végső esetben siet az igen rossz anyagi körülmények közt működő Újpest FC Kft. labdarúgócsapatának segítségére, mivel a klubok gazdasági érdekei összeegyezthetetlen, a két szurkolótábor összebékíthetetlennek.

Idén tavasszal ismét felröppent a hír, hogy ismét érdeklődnek az Újpest iránt, s terveik szerint összevonnák a két csapatot. Gyulai Zsolt, az Újpest FC Football Club Kft. Ügyvezetője és Lukács Ferenc, a Kft tulajdonosa azonban a HVG-ben cáfolták a híreket.

Ferencváros: Az angol befektetők

A Ferencváros körüli befektetésekről az elmúlt hónapokban több hír érkezett. Áprilisban azt lehetett hallani, hogy az angol World Sport Solutions Ltd. tett négy évre két és fél milliárdos ajánlatot. A Furulyás János társadalmi elnök által "hozott" üzlet azonban sokáig nem mozdult a holtpontról. Az angolok csak egy alapos átvilágítás után lettek volna hajlandók pénzt áldozni a bajnokcsapatra. Június végén Furulyás az Indexnek azt nyilatkozta, hogy felvette a kapcsolatot az angol cég magyar képviselőjével, aki a napokban megbízást adhat az ellenőrzésre.

Az anyagi gondokkal kűzdő fradi - a játékosoknak hónapokig nem fizettek - eközben a bajnoki elsőségért kapott 91 milliónak és a Hivatásos Labdarúgó-alszövetségtől kapott 50 milliós hitelnek köszönhetően rendezte a felhalmozott több tízmilliós tartozásokat a játékosok felé.

Az új bajnokság első fordulójában ettől függetlenül a Ferencváros otthon kapott ki a jelentősen megerősödött ZTE-től.