Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Honduras legyőzte Brazíliát a Copa Americán

2001.07.24. 16:28
Megszületett a labdarúgó Copa America legnagyobb meglepetése, Honduras 2-0-ra legyőzte Brazíliát a torna negyeddöntőjében. Az elődöntőkben Mexikó-Uruguay és Kolumbia-Honduras meccsekre kerül sor.
A brazil labdarúgás történetének legmélyebb válságát éli. Az egykoron világverő, négyszeres világbajnok együttes sorozatban szenved meglepő vereségeket, és nem csak a barátságos mérkőzéseken, hanem a világbajnoki selejtezőkben is. Három elvesztett világbajnoki selejtező után , menesztették a szövetségi kapitányt, az egykori válogatott kapust, Emerson Leaot.

A kapitányváltás sem oldotta meg a problémákat

Az új kapitány, Luis Felipe Scolari célja egyértelmű volt, amikor átvette a csapatot: a visszaállítani a sárgamezesek megtépázott nimbuszát. Ténykedését nem kísérte siker, már az első mérkőzésen, a vb-re való kijutás szempontjából sorsdöntő találkozón kikapott együttese 1-0-ra Uruguaytól. A selejtezőcsoportban a még továbbjutást jelentő negyedik helyen állnak, de már csak jobb gólkülönbséggel előzik meg a szintén huszonegy pontot gyűjtő Uruguay-t.

A kinevezett kapitány számára remek lehetőséget jelentett a javításra a dél-amerikai válogatottak tornája, a Copa America. Scolari több nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy csupán a torna megnyerésével lenne elégedett. Bár a trénernek több sztárról is le kellett mondania, a brazilok még így is esélyesek voltak.

A torna első meccsén egyből kikaptak Mexikótól 1-0-ra, majd javítottak, legyőzték Perut és Paragay csapatát egyaránt. A negyeddöntőben azokkal a hondurasiakkal játszottak, akik csupán az utolsó pillanatban, Argentína visszalépése után kaptak meghívót a Copára.

Vereség Hondurastól

A brazilok végig támadtak a meccs során, de fölényük meddő maradt, Noel Valladares hondurasi kapus legnagyobb helyzetekben is tisztázni tudott. Ráadásként még szerencséjük sem volt, mivel az 57. percben Belletti öngólt vétett, vezetéshez juttatva a közép-amerikaiakat. A 94. percben teljessé vált a brazil csőd, miután Martnez a második hondurasi találatot is megszerezte. Végeredményben Honduras 2-0-ra nyert, amely egyben Brazília kiesését is jelentette.

A negyeddöntők eredményei

Kolumbia-Peru 3-0 (0-0)
gólszerzők: Aristizabal (50., 69.), Hernández (66).
Honduras-Brazília 2-0 (0-0)
gólszerzők: Belletti (57.), Martínez (94.).
Chile-Mexikó 0-2 (0-1)
gólszerzők:Arellano, Osorno.
Costa Rica-Uruguay 1-2 (0-0)
gólszerzők: Wanchope illetve Lemos, Lima.
Az elődöntők párosítása:
július 26.: Mexikó-Uruguay
július 27.: Kolumbia-Honduras