Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kilenc magyar játékossal rajtol a Bundesliga

2001.07.27. 15:50
Szombaton beindul a nagyüzem a kilenc magyar játékost is soraiban tudó német labdarúgó-bajnokságban, a Bundesligában. A szakértők hat csapatot is esélyesnek tartanak a bajnoki címre. A nyáron több rekord is megdőlt, így az eladott bérletek száma és a játékosokra költött pénzösszeg is ebbe a kategóriába tartozik. Ugyanakkor edzőt mindössze a Bayer Leverkusen cserélt.
Szombaton rajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga. Az idei szezonban négy csapatban, kilenc magyar futballista is érdekelt a pontvadászatban. Király Gábor és Dárdai Pál a Hertha, Lisztes Krisztián a Werder Bremen, Sebők Vilmos, Mátyus János, Vasile Miriuta és Vincze Ottó az Energie Cottbus, míg Hajnal Tamás és Szollár Krisztián a tavalyi ezüstérmes Schalke 04 csapatát próbálja minél jobb eredményre vezetni.

A nyári holtszezonban több rekord is megdőlt. Kezdődött azzal, hogy minden eddiginél több bérlet fogyott el elővételben. A 320 ezer eladott bérlet azt jelenti, hogy ezzel átlépték a 300 ezres álomhatárt. A csúcsot a Borussia Dortmund tartja, akiknek a bérletek alapján 44 ezer nézőjük mindig lesz. Őket a Schalke követi 41 ezerrel, míg a Bayern München "csak" 21 ezer bérletet tudott értékesíteni elővételben.

Közel 300 millió márka új játékosokért

A klubok a nyári szünetben egyébként rekordot jelentő, 290 millió márkát költöttek új játékosok szerződtetésére is. A költekezésben is a Borussia Dortmund járt az élen, aki 51 millió márkáért szerződtette Marcio Amorosót. Az AC Parmától szerződtetett 25 éves brazil támadó lett a liga legdrágább játékosa. A dortmundiak összesen 72 milliót költöttek.

Természetesen a Bayern is bevásárolt, többek között 42 milliót fizetett a perui válogatott Claudio Pizarróért, illetve Niko és Robert Kovacért. Király és Dárdai együttese, a Hertha is mélyen a zsebébe nyúlt, hiszen a fővárosiak 31.7 milliót költöttek.

Az előző idényben 6. helyen végzett SC Freiburg igen különlegesen gazdálkodott. A klub négy futballistát ingyen szerződtetett, és három távozó játékosáért sem kapott pénzt.

Hat együttes verseng a salátástálért

A szakértők a bajnoki címre hat együttest tartanak esélyesnek. Legtöbben a három éve zsinórban győztes münchenieket. A Bundesliga történetében még senkinek nem sikerült egymás után négyszer diadalmaskodni. Az élre várják az elmúlt szezon dobogósait, a Schalkét és a Dortmundot, valamint az évek óta a csúcs közelében lévő Leverkusent. Jó esélyekkel pályázik a salátástálra a Liga Kupa győztes Hertha BSC is, és sokan meglepetést várnak a rendkívül jól erősítő Werder Brementől is.

Az edzőknél nem volt ilyen nagy a sürgés-forgás. A nyári szünetben mindössze egy csapatnál került sor edzőváltásra: a Bayer Leverkusen Berti Vogts helyett Klaus Topmöllert szerződtette. A leghosszabb ideje, 1991 óta Volker Finke, az SC Freiburg trénere dolgozik csapatánál. Jürgen Röber (Hertha BSC) és Huub Stevens (Schalke 04) 1996, Ottmar Hitzfeld (Bayern München) 1997-ben kezdte el a munkát jelenlegi klubjában.

Ám hogy nem mindenki marad a bajnokság végéig, arra mérget lehet venni!