Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Kolumbia nyerte a Copa Amercát

2001.07.30. 11:09
Befejeződtek a Copa America küzdelmei. A labdarúgótorna végső győzelmét a házigazda Kolumbia szerezte meg, miután a döntőben 1-0-ra verte Mexikót. A bronzérmes Honduras, a negyedik helyezett pedig Uruguay lett. A kontinens sztárcsapatai közül Brazília már a negyeddöntőben búcsúzott, míg Argentína el sem utazott tornára.
Már az is kisebb csodánk számított, hogy egyáltalán megrendezték a dél-amerikai válogatottak futballtornáját. A sorozatos kolumbiai erőszakos cselekmények és Hernan Mejia Campuzanónak, az FCF elnökhelyettesének elrablása miatt előbb 2002-re halasztotta a tornát a kontinens labdarúgó szövetsége, majd egy újabb döntéssel végül zöld utat engedett a sorozatnak. Argentína azonban így is lemondta a tornát, helyére Honduras ugrott be, amely végül meglepetésre a bronzéremig jutott.

Százszázalékos házigazdák

Kolumbia eredményei
csoportmérkőzéek
Venezuela 2-0
Ecuador 1-0
Chile 2-0
negyeddöntő
Peru 3-0
elődöntő
Honduras 2-0
döntő
Mexikó 1-0

A házigazdákat nem zavarta a torna körül kialakult vihar és parádés teljesítménnyel elhódították a serleget. A sárga-kék-pirosak mind a hat mérkőzésüket megnyerték. Védelmük kiválóan muzsikát, a tornán egyetlen gólt sem kaptak, gólkülönbségük 11-0 volt. Három sikeres selejtező után a kiverték Perut, majd Hondurast is, a döntőben pedig Mexikó várt rájuk.

A fináléban az a Mexikó válogatott volt a hazaiak ellenfele, amely nemrég a gyengébb világbajnoki selejtezőbeli szereplés miatt kapitányváltáson esett át. A frissítés jót tett a zöldmezeseknek, mivel a Copa rajtján Jared Borgetti találatával legyőzték a végső győzelemre is esélyes Brazíliát. A folytatásban már kevésbé ment jól csapatnak (Paraguay 0-0, Peru 0-1), de még így is sikerült kivívni a továbbjutást.

A negyeddöntőben és az elődöntőben ismét a legszebb időkre emlékeztetően futballoztak, Chilét Allearno és Osorno góljaival 2-0-ra, míg Uruguay-t Borgetti és Garcia Aspe találataival verték 2-1-re.

Egy gól döntött a fináléban

Maga a finálé nem hozott túl színvonalas játékot, a hazaiak jobbára fölényben voltak, de támadásaik sokáig meddők maradtak. Egészen a 65. percig, amikor az előrehúzódó hátvéd, Ivan Córdoba fejessel szerzett vezetést. A hajrában többet támadtak a mexikóiak, de egyenlíteni nem tudtak, így maradt végeredmény 1-0 , amely hazaiak számára a tornagyőzelmet jelentette.

Eredmény

A labdarúgó Copa America helyosztóin:
A döntőben:
Kolumbia-Mexikó 1-0 (0-0)
gólszerző: Ivan Córdoba (65.).
A 3. helyért:
Honduras-Uruguay 2-2 (2-2); tizenegyesekből: 5-4
g: Honduras: Saul Martínez (14.), Izaguirre (41.); Uruguay: Bizera (21.), Andrés Martínez (45.).
A tizenegyes-rúgások során a hondurasi Pineda, Martínez, García, Medina és Izaguirre értékesítette a lehetőséget. Uruguay részéről Sorondo, Julio Rodríguez, Lemos és Olivera a hálóba talált, de Gutiérrez lövését kivédte Hery Enamorado hondurasi kapus.