Ágnes
-1 °C
2 °C

A zsidó szervezetek feljelentik a MIÉP-et

2001.07.30. 14:01
Bognár László MIÉP-alelnök múlt szerdai nagy vihart kavart kijelentése nyomán zsidó szervezetek hétfőn feljelentést tettek a Fővárosi Főügyészségen. A feljelentést közösség elleni izgatás gyanújával tették, ismeretlen tettes ellen.
Hétfőn közösség elleni izgatás gyanújával feljelentést tett hat zsidó szervezet a Fővárosi Főügyészség Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalánál ismeretlen tettesek ellen a MIÉP elmúlt heti, a Ferencváros labdarúgócsapatának eladásáról szóló sajtótájékoztatója és az azt követő megnyilvánulások kapcsán - közölte Egri Oszkár jogi képviselő az MTI-vel.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) illetékese elmondta: meggyőződésük szerint "ezzel a magatartással az elkövetők átlépték a véleménynyilvánítás szabadságának határát". Egri Oszkár tájékoztatása szerint abban bíznak, hogy feljelentésük nyomán megindul a nyomozás.

A Legfőbb Ügyészség az elmúlt héten nem indított hivatalból vizsgálatot Bognár László MIÉP-alelnök ellen, aki múlt szerdai sajtótájékoztatóján antiszemita kijelentések közepette sötét és nemzetellenes tettnek nevezte az FTC tervezett eladását. Az ügyészség úgy érvelt, csak feljelentés alapján foglalkoznak az üggyel. Csütörtökön több zsidó szervezet közleményben ítélte el Bognár megnyilatkozását.

A jogi képviselő közölte: feljelentésükhöz mellékelték a MIÉP sajtótájékoztatóján készült hangkazettát, különböző sajtódokumentumokat, valamint fényképfelvételeket a szombati Ferencváros -Újpest labdarúgó-mérkőzésről. Úgy vélik ugyanis, hogy a fotókon "tükröződik a sajtótájékoztató eredménye".

Mit tehet az ügyészség
Ebben az esetben az ügyészség a büntetőeljárási törvény alapján három lehetőség közül választhat.

1. Amennyiben a feljelentés megalapozott gyanúra utal, megindítják a nyomozást.
2. Amennyiben az információk egyértelműen arra utalnak, hogy nem megalapozott a gyanú, megtagadja a nyomozást. Ebben az esetben ezt a határozatot a feljelentő megfellebbezheti.
3. Ha nem lehet eldönteni a feljelentés alapján, hogy megalapozott a gyanú, az ügyészség feljelentés kiegészítését rendeli el.

A döntéshozatalra ügyészségnek három nap áll rendelkezésére.

A feljelentést a Mazsihisz mellett a Budapesti Zsidó Hitközség, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, valamint a Füst Milán Szellemi Páholy vezetői írták alá. Egri Oszkár jelezte azt is, hogy a B,Nai B,Rith Alapítvány már korábban megtette külön feljelentését az ügyben.