Emőke
-4 °C
9 °C

Tizenegyesekkel esett ki a BL-ből a Fradi

2001.08.01. 23:37
A hazai gól nélküli döntetlennel zárult BL-selejtező után a Fradinak adtak kevesebb esélyt a spliti visszavágón. A magyar bajnok azonban a második félidőben olykor tetszetősen futballozott, ám helyzeteit nem tudta értékesíteni - Gyepes kapufát lőtt, Pinte ziccerben hibázott -, így a hosszabbításra, majd azt követő tizenegyes rúgásokra maradt a döntés. A horvátok ebben a műfajban jobbnak bizonyultak a mieinknél, így ők mérhetik össze erejüket a spanyol Mallorcával, immáron a 32 közé jutásért, amelynek tétje másfélmillió svájci frank.
Csank: nem volt szerencsénk
A Ferencváros szakvezetője a mérkőzés után így értékelt: Az első félidőben a Hajduk nyújtott jobb teljesítményt, utána azonban fokozatosan ellenfelünk fölé kerekedtünk. Több óriási gólhelyzetet is kihagytunk. A hosszabbítást jobban bírtuk erővel, de nem találtunk be a hazaiak kapujába, a büntetőknél pedig sajnos nem volt szerencsénk.
Hiába fogadkoztak a horvát drukkerek, hogy fizikailag a magyarok fölé kerekednek, különösebb incidens nélkül kezdődött a találkozó. A magyaroknak azonban a hazai publikumon kívül a meleggel is meg kellett küzdenie, és az első játékrészben nem is igazán sikerült alkalmazkodniuk a közel negyven fokos meleghez.

Hatalmas kapufával kezdett a Hajduk

A Split támadott, Carevic kapufája rögtön az elején jelezte: korán döntésre szeretnék vinni a továbbjutást a hazaiak. Ezek után viszont némileg visszavettek az iramból, bár Derenga lövését nagy bravúrral hárította Szűcs. Összességében az első félidő eseménytelen játékot hozott, a horvátok szinte egyetlen tudatos támadást sem vezettek. Ennél sokkal elkeserítőbb volt, hogy a mieink is mindössze egyetlen helyzetecskét dolgoztak ki, ráadásképpen ezt is a hazai védők ügyetlenkedésének köszönhetik. Gera ekkor hosszan adott középre, így az érkező Pinte nem érhette el a labdát.

A középpályán nem sikerült megtartani a labdát, Gera semmit nem mutatott az itthoni meccshez képest, és a többiek sem tudtak hozzátenni a csapatjátékhoz, szinte valamennyiük energiáját lekötötte a védekezés.

Gyepes is - nagyszerű mozdulattal - kapufát lőtt

A második félidőben aztán feltámadt a Fradi. Előbb Lipcsei szabadrúgása okozott izgalmakat, majd Gyepes remek mozdulattal - a kapunak háttal - lőtt kapura, ám a kapufa hárított. A horvátok mezőnyfölényben maradtak ekkor is, de kapura alig-alig jelentettek veszélyt.

A vb-bronzérmes Asanovic beállása sem hozott változást a játékukban, pontosabban annyit igen, hogy sokkal feszültebbek, ingerültebbek lettek a játékosok, hiszen rögtön "kötekedni" támadt kedve a klasszis irányítónak.

Pinte kihagyta a meccslabdát

Erre Pinte válaszként eldönthette volna a továbbjutás kérdését. Gyepes ugratta ugyanis ki - nagyszerű passzal - a szlovák támadót, aki az ötös sarkáig vezethette a labdát, ám ahelyett, hogy laposan lőtt volna, emelt, így Pletikosa hárítani tudott. Nagy, mint később kiderült: sorsdöntő lehetőség volt.

A hosszabbításban is a Fradi volt veszélyesebb, a Split olykor enerváltan játszott, még akkor is, ha az utolsó percekben a kapujához szögezte a Csank-legénységet. Szkukalek bombája volt viszont az utolsó említésre méltó esemény, és - kétszáztíz perc eredménytelen kínlódás után - jöhettek a tizenegyesek.

Arruda rögtön az elsőt elhibázta

A Fradi egyik korábbi nemzetközi kupameccsén a Dinamo Moszkva sikerrel vívta meg a büntetőpárbajt - igaz Pesten -, és ez bizakodásra adhatott okot, noha a múlt - a Diósgyőr évekkel ezelőtt vesztesen távozott ebből a stadionból -, no meg a hazai pálya előnye kétségkívül a Hajduk esélyeit növelte.

11-esek:
Alex M. Arruda jobb sarokra tartó lövését Pletikosa könnyedén védte
Asanovic félmagasan a jobb sarokba helyezett (1-0)
Pinte középre, a léc alá lőtt (1-1)
Srna a jobb sarkot vette célba, Szűcs azonban kiütötte a labdát
Szkukalek a bal sarokba helyezett (1-2)
Carevic a bal sarokba lőtt (2-2)
Lipcsei félmagasan a bal sarokba lőtt (2-3)
Deranja a kapu közepébe bombázott (3-3)
Vén a bal felső sarokba talált (3-4)
Stimac bal sarokra tartó lövésébe Szűcs beleért, de hárítani nem tudott (4-4)
Dragóner gyenge, bal sarokra tartó lövését Pletikosa könnyedén hárította
Musa a jobb sarokba lőtt (5-4)

Már az első körben igazolódott is mindez. A csereként beállt brazil Arruda hibázott. (Kockázatos választás volt az ő jelölése, hiszen technikailag eddig nem győzött meg senkit itthon.) Ezek után a második sorozatban Szűcs hárított, így egyenlő volt az állás. Mi több, Stimacnak 4-3-nál azért kellett ringbe szállnia, hogy egyáltalán folytathassa a Split. Stimac lövésébe ugyan beleért Szűcs, megfogni azonban nem tudta. 4-4, most már aki hibázik, veszít, egyúttal kiesik.

Dragóner nem, Musa belőtte

A középhátvéd Dragóner következett, rajta érezni lehetett a tét nagyságát, és hibázott. És mivel a másik oldalon Musa betalált, így kezdődhetett a horvát ünneplés. A Fradinak pedig a tanulságok levonása. Mert ez a vereség automatikusan azt jelenti, hogy elbúcsúzott a nemzetközi kupasorozattól az Üllői úti társaság, hiszen így még az UEFA kupában sem vívták ki az indulás jogát.

A mérkőzés képét tekintve, a második félidő és a hosszabbítás alapján megérdemelte volna a zöld-fehér társulat a továbbjutást, ám mivel a kapu előtt nem voltak eléggé határozottak, így a Split lehet ott a BL második körében.

Jegyzőkönyv:
Hajduk Split (horvát)-Ferencváros 0-0, 11-esekkel 5-4
Split, 30 ezer néző, V: Erdemir Orhan (török)
Hajduk Split: Pletikosa - Sablic, Stimac, Djolonga (Vejic, 105.) - Musa, Rendulic, Carevic, Deranja, Butorovic (Srma, 65.) - Bosnjak, Bilic (Asanovic, 76.)
Ferencváros: Szűcs - Dragóner - Balog, Hrutka (Gyepes, 60.), Cheregi (Alex M. Arruda, 110.) - Kriston, Lipcsei, Szabó (Vén, 99.), Szkukalek - Gera, Pinte
Sárga lap: Djolonga (24.), Musa (58.), Asanovic (78.), Carevic (86.), illetve Hrutka (57.), Gyepes (87.), Gera (93.), Kriston (94.), Szkukalek (105.)