Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Die Presse a Fradiról és a miniszterelnökről: Amikor Orbánnak elakadt a szava

2001.08.02. 16:26
A Die Presse című konzervatív bécsi napilap csütörtökön közölte tudósítója, Eugen Pogány-Falkenhausen cikkét az FTC labdarúgócsapatának eladásáról "Amikor Orbánnak elakadt a szava - labdarúgóklub és világnézet" címmel. A szerző meglepőnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, aki határozott véleménynyilvánításáról közismert, nem foglalt állást a kérdésben. Ismerteti Bognár László MIÉP-alelnöknek a szerződéssel kapcsolatban tett kijelentését, és megállapítja, hogy "Magyarországon egy labdarúgóklub körüli izgalom politikai eseménnyé vált, amelyben antiszemitizmusról is szó van".
A magyar kormányfő éppen határozott véleményalkotásáról közismert.
A tudósító nagy teret szentel Orbán Viktor miniszterelnök szerdai rádióinterjújának, amelyben a magyar kormányfő a az FTC labdarúgócsapatának eladásáról is szólt. Magyarország legújabb történetében egyedülálló esetnek minősíti, hogy az egyébként remek beszédkészségű Orbán Viktor kormányfőnek szokásos szerdai rádióinterjúja során "elakadt a szava", és mindössze azt ismételte, hogy mennyire meg van lepve.

Meglepő Orbán hallgatása

Az osztrák újságíró ezt igen meglepőnek tartotta, hiszen a magyar kormányfő éppen határozott véleményalkotásáról közismert. Megjegyzi - osztrákként nyilván nem véletlenül -, hogy míg az osztrák gazdák magyarországi földvásárlását kemény szavakkal bírálta, addig "nem tudta rászánni magát azonnali állásfoglalásra egy olyan kérdésben, amely nem csupán az ország focistáit és rajongóit, hanem már a parlamentet, sőt az ügyészséget is foglalkoztatja: egy maródi labdarúgóklub szanálása a küzdőtérre hívott antiszemitákat".

Franzstadttól Torgyánig

A szerző külön foglalkozik a legnépszerűbb magyar klub történetével is. Megállapítja, hogy a Ferencvárosi Torna Club, amelyet minden magyar szeretetteljesen csak Fradinak nevez, több mint sportfogalom. Az FTC "világnézet" volt, és most is az. A klubot még a múlt század végén a még német nyelvű elővárosi kerület, a Franzstadt, Ferencváros fiatal ipari munkásainak és kézműveseinek találkozóhelyeként testedzés céljára alapították. A társadalmi felemelkedéssel és az elmagyarosítással párhuzamosan - mint a tudósító írja "az úgynevezett magyarság jelképévé vált".

A tudósító véleménye szerint "Fradi-szurkolónak lenni egyet jelentett azzal (és ma még inkább azt jelenti), hogy az illető az ultranacionalizmus és az antiszemitizmus első soraiban helyezkedik el. Az Üllői úti stadion fekete lelátóján már a kommunisták idején is verés járt az FTC-drukkerekhez képest másként gondolkodóknak".

A szerző részletesen tárgyalja a futballcsapat eladását követő eseményeket is. Az értékesítésre azután került sor, miután kiderült a Ferencváros anyagi csődje. Ennek egyik okát abban jelöli meg, hogy Torgyán József négy évvel ezelőtt klubelnökké történt megválasztása kolosszális kudarcnak bizonyult, mert szerinte a koalíciós FKGP elnöke "a fociüzletben éppen olyan tökéletes amatőrnek mutatkozott, mint a mezőgazdaságban".

Antiszemitizmus a lelátón és a politikában egyaránt

Pogány-Falkenhausen a továbbiakban részletezi az FTC Kft. Fotex által történt megvásárlásának körülményeit, majd emlékeztet arra, hogy az FTC-MTK "városi derbin a fekete lelátó rá szokott gyújtani" arra a rasszista köszöntőhimnuszra, hogy "Felfűtötték már a mozdonyt Auschwitzba". Ennek a dalnak "az ideológiája ismét felidézte a múlt gonosz szellemeit" - állapítja meg.

A Die Presse szó szerint idézte Bognár Lászlónak, a MIÉP helyettes elnökének az FTC-ügyben elhangzott kijelentését, és beszámolt arról is, hogy 61 zsidó szervezet közül 8 feljelentést tett vallási közösség elleni izgatás miatt. Szinte minden egyház, az ellenzéki pártok és az Ifjúsági és Sportminisztérium is elhatárolta magát a politikus megnyilvánulásától - olvasható a lapban.