Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Platini és Beckenbauer is a Népstadionban

2001.08.09. 13:31
Augusztus 15-én, szerdán fejeződik be az Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi rendezvénysorozata. Stílszerűen egy futballmeccs lesz az utolsó állomása, amelyiken Magyarország a háromszoros világbajnok Németország együttesével méri össze erejét. Ez a találkozó nem show-jellegű lesz, hanem felkészülési mérkőzés, ami egyben azt is jelenti, hogy a két gárda a legerősebb összeállításban fut ki a gyepre. Az eseményre megérkezik a FIFA elnöke, Joseph Blatter is, rajta kívül olyan korábbi világsztárok is jönnek, mint például Platini és Beckenbauer.
Január tizenkilencedikén a Madách Színházban egy nagyszabású díszelőadással tisztelegtek a magyar futball százéves hagyományai előtt. Ezek után a sportra terelődött a hangsúly, hiszen egy női és egy ifjúsági tornát rendeztek. Záróakkordként pedig a német válogatott látogat Budapestre.

A magyar-németnek mindig van varázsa

Szepesi György, egykori MLSZ-elnök a szervező bizottság elnöke kifejtette, hogy a magyar-német összecsapásoknak mindig van varázsa, és az elveszített vb-döntőre utalt, ami ettől függetlenül a magyar futball legnagyobb sikerei közé tartozik.

Az MLSZ centenáriuma egyébként Európát megmozgató esemény, hiszen a nemzetközi szövetség elnöke, a svájci Sepp Blatter már elfogadta a meghívást az eseményre, és rajta kívül számos más európai szövetségi vezér is ott lesz a Népstadionban. No meg persze egykori neves játékosok, többek között Ottmar Walter, Franz Beckenbauer, és Michel Platini. A két német világbajnok, Platini Európa-bajnok.

A kezdőrúgást még nem tudni, ki végzi el

Hogy a kezdőrúgást ki végzi el, az viszont egyelőre még titok, és mint dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke elmondta: pillanatnyilag még két variáció van, még nem döntötték el melyik forgatókönyv szerint zajlik az első labdaérintés. Bozóky együttérzését fejezte ki Hidegkuti Nándornak, akinek az utóbbi napokban megromlott az állapota, de reménykednek benne, hogy erre a meccsre ő is felépül, és kilátogat az utódok meccsére.

Még a mérkőzést megelőzően szoboravatásra kerül sor. Ekkor leplezik le ugyanis Mihály Gábor alkotását, egy hat méter magas "monstrumot", amelynek talapzatán a magyar válogatottban idén január 19-ig pályára lépő futballisták szerepelnek. Összesen 838 nevet kell felvésni. A szobor tetején pedig két labdáért mérkőző játékos lesz látható.

Fogynak a belépők

Sajnálatos, hogy a Népstadion amortizálódása során biztonság okok miatt csak 28 ezer néző tekintheti meg a mérkőzést, több jegyet nem is árusítanak. Berzi Sándor az MLSZ főtitkára elmondta, hogy egyre több jegyigénylés érkezik, és szépen fogynak a belépők - kettő, három és négy ezer forint az áruk -, így jogos a remény, hogy valamennyi elfogy.

Mindezeken kívül persze kellene még egy szép magyar siker is a jó hangulathoz. A németek azonban korántsem veszik félvállról a mérkőzést, hiszen ők az angolok elleni vb-selejtezőre készülnek, nekünk pedig ugye sorsdöntő megmérettetés következik Grúziában, majd a Népstadionban a románok ellen.