Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Laczkó Mihály, a menedzser

2001.08.10. 15:30
Sokféleképpen ismerhettük ifjabb Laczkó Mihályt, hiszen évekkel ezelőtt az újpesti futballcsapat elnökségének tagja volt, azután az újpesti vízilabda csapat az ő hathatós szakosztályelnöki közreműködésének köszönhetően érte el utolsó nemzetközi sikerét, amikor is LEN kupát nyert. Laczkó Mihály hétfőn FIFA-licenccel rendelkező menedzser lett, a második az országban. A szabályok szerint kizárólag ilyen okmányokkal rendelkező menedzserek adhatnak labdarúgókat külföldre, belföldre.
"Tíz hónapos procedúra után sikerült végre megszereznem a FIFA-licenchez szükséges papírokat, és elismerem nem ment könnyen. A FIFA ugyanis már nem bankgaranciát, hanem menedzseri garanciát kér azoktól - egy nemzetközi biztosítónál kell letétbe helyezni -, akik meg akarják szerezni a képesítést." - kezdte mondandóját a péntek déli sajtótájékoztatón az újdonsült menedzser.

Várszeginek már nincs FIFA-licence

Magyarországon ő az ötödik ilyen papírral rendelkező menedzser, de pillanatnyilag közülük mindössze kettő aktív. Havasi Mihály ugyanis jelenleg nem szerepel a FIFA hivatalos listáján, míg az immáron a Ferencváros-tulajdonos Várszegi Gábor a sem - Emir el-Hamawandihoz hasonlóan -, jóllehet annak idején ők is rendelkeztek a licenccel.

Most Laczkó is belevágott. S hogy miért fontos a FIFA-licenc? Mert a nemzetközi szabályozásnak megfelelően csak ilyen jogosítvánnyal lehet a labdarúgók szerződtetésénél közreműködni. (A Liga ígérete szerint nemsokára Magyarországon is bevezetik a "licenckényszert".) Mert ez egyfajta garanciát jelent a szélhámosokkal szemben is, hiszen mindannyian hallhattunk már olyan esetről, amikor egy-egy futballista álmenedzserek hálójába kerül.

A szélhámosok körön kívül szorítása a cél

A szövetség részéről egyértelmű a kiszűrési szándék, egyértelmű, hogy tiszta viszonyokat kell teremteni, mert a fekete pénzek a labdarúgásban igen hosszú ideig nem kerültek az asztalra, mégha nem is mindig ez a játékosok és a klubok érdeke.

"Sokan jöttek már eddig is oda hozzám, hogy segítsek rajtuk, mert mások becsapták." - emlékeztetett maga Laczkó is. "A társammal - az olimpiai bajnok újpesti futballista, Nagy lászló a tanácsadónk -, Veréb Józseffel mi nem kifosztani - mert sajnos arra is volt többször példa, hogy előre kérték a pénzt a "kollégák" - a játékosokat, hanem segíteni rajtuk. Mielőtt pátosszal teli lennék, persze nekünk meg kell élni valamiként, ezért mondhatom: mi sem dolgozunk majd ingyen, csak teljesítmény nélkül nem veszünk fel pénzt."

Spanyolország az elsődleges cél

Azt is hozzátette azonban, hogy számukra nemcsak addig terjed majd a munkájuk, amíg nyélbe ütik az üzletet, hanem annál tovább is. Azt is kifejtette, hogy leginkább fiatal labdarúgókkal szeretnének foglalkozni, és spanyolországi körutazásai során meglepődve tapasztalta, hogy még most is mennyire ismerik a magyar labdarúgást. Bár az is igaz, hogy Molnár Balázs kudarca miatt az áttörés még várat magára.

Nem véletlenül említette Laczkó Spanyolországot, az elsődleges cél ugyanis az ibériai félsziget, ám Portugáliát és Franciaországot sem hagyják figyelmen kívül. "Tudom, hogy mindez nagy tőkebefektetéssel jár, de én vállalom a kockázatot, és bízom benne, hogy sikeres lehetek e téren is." - összegzett.

Argentin és kolumbiai játékosokkal is "üzletelnek"

Laczkó azt is elmondta, hogy eddig négy játékossal: Kriston Attilával, Tököli Attilával, Bodnár Lászlóval és Szabics Imrével írtak alá szerződést Magyarországról. Külföldről elsősorban dél-amerikai - kolumbiai és argentin - futballistákat igyekeznek Európába közvetíteni. Az első jelentősebb üzletre azonban még várni kell.