Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

A Liverpool nyerte az angol Szuperkupát

2001.08.12. 18:36
A Liverpool a Manchester legyőzésével idén negyedik kupáját nyerte meg. Az eddigi három trófea: az UEFA-, az FA- és a Ligakupa még a nyár elején került az Anfield Roadra. A Cardiffban rendezett találkozón a 'Pool' már az első percben vezetést szerzett, negyedóra elteltével pedig már megduplázta az előnyét. A MU a második félidő elején szépített, de egyenlítenie már nem sikerült a vörös ördögöknek.
Az előjelek nem sok jót ígértek a cardiffi finálé előtt, hiszen több híresztelés is arról számolt be, miszerint a jótékonysági célokra felajánlott bevétel egy része visszafolyik a szövetségbe. A bajnok és a kupagyőztes ennek ellenére ragyogó mérkőzést játszott. Mindkét gárda komolyan vette a bajnokság előtti utolsó erőpróbát és - Veront leszámítva - szinte a legerősebb csapatával vágott neki az ütközetnek.

Negyedóra alatt két gólos előny

A liverpooliaknak sikerült jobban a rajt, hiszen az első percben már a Manchester hálójában kötött ki a labda. Michael Owen átadásával Murphy tört be a United tizenhatosán belülre, ahol Keane ellökte őt, és a jogosan megítélt büntetőt McAllister jobb lábbal a kapu jobb oldalába vágta. 1-0.

A gól után a Mersey-partiak továbbra is támadásban maradtak, és negyedóra elteltével növelték előnyüket, méghozzá nem is akármilyen góllal. Westerveld kapus hatalmas kirúgása után Heskey fejjel Owenhez továbbított, és a válogatott elsőszámú csatára a Manhester büntetőterületére betörve a hálóba bombázott. 2-0.

Nem sikerült az egyenlítés

A Manchester azonban nem zuhant össze, és egy fokozattal feljebb kapcsolt. Sorra vezette veszélyes támadásait Sir Alex Ferguson alakulata, ám nem sikerült túljárniuk Westerveld eszén.

A második játékrész elején azonban már a kapus is tehetetlen volt. Az 50. percben a Manchesterben az elmúlt évek legjobb igazolásának tartott Van Nisterooy kapott remek labdát Giggstől, és a balösszekötő helyéről eltalált lövése utat talált a hálóba. 2-1.

Mindkét gárda fokozta az iramot, amire már eddig sem lehetett panasz. A Liverpool előnye növeléséért, a Manchester pedig az egyenlítésért küzdött. Beckhamék előtt adódott több helyzet, de ezeket nem tudták gólra váltani. Így a Charity Shildet, - története során nyolcadik alkalommal - a Liverpool nyerte.

A bajnok pedig azzal vigasztalhatja magát, hogy az elmúlt három évben is kikaptak a szuperkupáért vívott harcban, ám a bajnokság végén mégis mindenkit maguk mögé utasítottak.

Charity Shield
(Angol Szuperkupa-döntő):
Liverpool - Manchester United 2-1 (2-0)
Cardiff, 45.000 néző, Vezette: D'Urso

Liverpool: Westerveld - Babbel, Riise (Carragher, 83.), Hyypia, Henchoz - Murphy (Biscan, 71.), Barmby (Berger, 71.), McAllister, Hamann - Heskey, Owen.

Manchester United: Barthez - Irwin, G. Neville, Stam, Silvestre - Beckham, Keane, Butt (York, 66.), Giggs - Van Nistelrooy, Scholes.

Gólszerzők: McAllister (11-esből, 1.), Owen (16.) illetve Van Nistelrooy (51.)
Sárga lap: Scholes (17.), Murhpy (36.), Haman (58.)