Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Mi ünnepeltünk, a németek fociztak

2001.08.15. 23:40
A Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi ünnepségének záróakkordjaként a magyar labdarúgó-válogatott Németország legjobbjait fogadta. A németek legutoljára 18 éve(!) találtak a magyar kapuba, a jelenlegi szövetségi kapitány Rudi Völler révén. Győzni azonban még régebben sikerült ellenünk: 1980-ban. Most azonban mindenért kárpótolták szurkolóikat, és néhol látványosan játszva, három góllal győzték le a magyar csapatot.
A mérkőzést gálaműsor előzte meg, amelyet Kerényi Imre rendezett (ő rendezte a januári jubileumi gálát is a Madách színházban). A német himnuszt Balla Eszter, a magyart a kissé indiszponáltnak tűnő Vikidál Gyula énekelte. A vendégszurkolók igen sportszerűtlenül a magyar Himnuszt végig énekelték-fütyülték. A csapatokat egyenként mutatták be a FIFA és az MLSZ első emberének. Ennyit a körítésről.

Bunyó a meccs előtt:
A találkozó előtt egy órával a Keleti-pályaudvarnál adott randevút egymásnak a két szurkolótábor keménymagja. A mintegy 200-200 magyar és német találkozója - ami nem kerülte az erőszakosabb testi érintkezést, azaz a verekedést sem - a német drukkerek megfutamodásával ért véget.

A kezdőrúgást Puskás Ferenc végezte el, de a kezdőkörben segédkeztek neki az Aranycsapat élő legendái, és Albert Flórián, a magyar labdarúgás egyetlen Aranylabdása.

Bicskei Bertalan, a magyar csapat szövetségi kapitánya a délutáni átmozgató edzés után úgy döntött, hogy bő keretéből az újoncok közül Gera Zoltán és Kiss György a kispadon kap helyet, míg Győri János és Stark Péter a nézőtérről szurkolhat a csapatnak.

Ketten magányosan:
A nézőtéren a kezdés előtt nem sokkal Michel Platini üldögélt magányosan. A magyar kispadon pedig Kabát Péter, aki influenzája miatt nem játszhatott, ezért csak edzőcipőben ült a pálya a mellé.

A magyar együttes egyáltalán nem illetődött meg a sokkal erősebb ellenféltől, bátran kezdett. Az első igazán komoly lehetőséget Tököli hagyta kihasználatlanul. Lisztestől indult a magyar akció, aki Illést indította, ám az MTK játékosának beadásáról, ha csak milliméterekkel is, de lemaradt Tököli.

A félidő közepére a vendégek átvették a játék irányítását, és egyre több veszélyes támadást vezettek. Gyors ritmusváltások jellemezték a németek játékát, és az egyik ilyen után egy beadást követően Halmai rántotta le Janckert a magyar büntetőterületen belül. A jogosan megítélt tizenegyest Böhme helyezte a magyar kapu bal alsó sarkába. Király jó irányba vetődött, de a jól helyezett labdát nem tudta hárítani. 0-1.

A kezdőrúgás

A magyar együttes nem tört le a góltól és Korsós szabadrúgása révén egy perccel később közel ált az egyenlítéshez. Sőt! Egy perc elteltével Tököli, egyedül léphetett volna ki, ha nem olyan gyors. Illés labdája ugyanis a megiramodó csatár hátára pattant, így oda lett az akció.

A németek ezután is irányították a játékot, és a félidő vége előtt növelték előnyüket. Egy villámgyors akció végén Deisler majd Neville volt a labda útja, a csatár labdájára pedig érkezett - a sokak által kritizált - Kehl, aki ritkán látható nagy gólt lőtt. 0-2.

Magyarország mérlege szerda estig: (magyar szempontból)
NDK 17 9 4 4 30-17
NSZK 11 3 3 5 17-21
Németország 19 7 7 5 43-40
Összesen: 47 19 14 14 90-78

A félidőben mindkét edző cserékkel próbált meg frissíteni és ez úgy tűnt Völlernek sikerült jobban. Még egy perc sem telt el a játékrészből és máris Király kapujában kötött ki a labda. Ricken 20 méterről vállalkozott lövésre, Király könnyedén védhetett volna, ám a kaputól tíz méterre Jancker belenyúlt a labdába, amely így akadálytalanul jutott a magyar kapuba. 0-3.

Szűk negyedóra elteltével pedig már négy gól volt a két gárda közötti különbség. Deisler jobbról csavart középre egy szabadrúgást, Baumann pedig a magyar védők feje fölött bólintott a jobb sarokba. 0-4.

Szerencsés pancserek

Hat perccel később szépített a magyar válogatott. Lisztes a vendég térfél közepéről ívelt szabadrúgást a tizenhatos vonalának környékére, ahol Mátyus középre fejelt, a védelem hibázott, és Tököli kissé eltörve a labdát helyezett a bal sarokba. Ez volt Tököli első gólja a válogatottban. 1-4.

Nincs szerencsénk az ünnepekkel
Úgy tűnik az elmúlt években nekünk nincs szerencsénk az ilyen ünnepi találkozókkal. Puskás Öcsi 75. születésnapján 3-1-re kaptunk ki az ausztráloktól, míg Szepesi György búcsú közvetítésekor Izrael vert minket 2-0-ra Siófokon. A centenáriumi találkozó kapcsán pedig az juthat az ember eszébe, hogy amíg igazán nagy nevek tettek valamit a 100 év alatt a labdarúgásért, addig ezen az estén ezek a játékosok játszhattak. Az egyik kereskedelmi csatornán, a meccsel egy időben vetítették - de akár felvehették volna a Népstadionban is - a Szerencsés pancserek című filmet. . .

Az elkövetkezendő percekben Tököli előtt adódott több lehetőség is, ám sajnos többnyire rossz megoldásokat választott a magyar csapat egyébként legaktívabb tagja. A 83. percben pedig Pető, az eddigi legnagyobb ziccert puskázta el, amikor hatalmas helyzetből rosszul játszott vissza a teljesen egyedül álló Horváthnak. A rendes játékidő vége előtt egy perccel Tököli cselezgetett a bal oldalon, majd remekül ívelt középre, Horváth Ferenc pedig Rehmert megelőzve, az ötösről a bal sarokba pörgetett. 2-4.

Sokáig nem tarthatott azonban az örömünk, mert a középkezdés után Ricken adott be jobbról, a tizenegyes pontnál Bierhoff emelkedett a legmagasabbra, és a Milannál jelenleg szabadlistán lévő csatár a kapu bal oldalába bólintott. 2-5. A németek megmutatták, hogy a magyar védelmet akkor fejelik le, amikor csak akarják.

Összességében nem történt semmi különös, egy messze nem a legjobb összeállításában érkezett, nem is teljes erőbedobással játszó német válogatott simán verte a mieinket. A magyar válogatottnak a mutatott játékkal nem sok keresnivalója lehet nem csak a románok, de még a grúzok ellen sem.

Bicskei: Volt, aki 20 perc után elfáradt
A találkozó után Bicskei Bertalan, a válogatott szövetségi kapitánya elmondta, volt csapatában, aki 15-20 perc után a párás levegőben elfáradt, elkészült az erejével. Viszonylag kevés volt a felkészülési idő, a csapat játéka ezért sokat akadozott, és mire sikerült a játékosokat felpörgetni, görcsössé váltak, és kapkodni kezdtek. A sokak által követelt Gerát pedig azért nem rakta be a csapatba, mert nem akarta egy ilyen találkozón a mélyvízbe dobni, számára sokat jelent, hogy sikerrel debütáljon. Mindezek mellett a magam, és a játékosok nevében elnézést kérek a nézőktől és az itt megjelent legendáktól, hogy elrontottuk az ünnepet.

Völler: Jobbak voltunk

A német együttes szövetségi kapitánya a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az első 25 percben valóban jobb volt a magyar együttes, ám utána végig csapata kezében volt az irányítás és megérdemelten győztek még ilyen arányben is. A második félidőben egyértelműen az ő akaratuk érvényesült. Játékosai még őt is meglepték harcosságukkal és lelkesedésükkel.

Magyarország-Németország 2-5 (0-2)
Népstadion, 25 000 néző, V: Ansuategui Roca (spanyol)

Magyarország: Király - Korsós (Hrutka, a szünetben), Sebők , Mátyus - Pető, Lisztes, Halmai, Illés(Dárdai, a szünetben), Korsós - Horváth, Tököli

Németország: Kahn - Rehmer (Metzelder, a szünetben), Kehl, Linke - Asamoah (Zickler 76.), Baumann, Hamann (Ricken, a szünetben), Böhme (Bode 78.)- Deisler (Bierhoff 85.) - Neuville (Klose 66.), Jancker (Ziege 85.)

Gólszerzők: Tököli (64.), Horváth F. (91.), illetve Böhme (31.), Kehl (43.), Jancker (46.), Baumann (59.), Bierhoff (92.)

Sárga lap: Lisztes (36.)