Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Felavatták az MLSZ centenáriumára készült szobrot

2001.08.15. 15:28
A Népstadion Toronyépülete előtt került sor annak a szobornak a felavatására, mely a szövetség 100 éves jubileumára készült. Az ünnepségen jelen voltak az Aranycsapat tagjai, és számos más magyar futball nagyság. De tiszteletét tette a nemzetközi labdarúgó élet számos nagysága is, így Sepp Blatter, a FIFA elnöke is.
Szevasz Sváb, jól vagy? - kérdezte nevetve Hidegkuti Nándor a legendás Aranycsapat középcsatára Puskás Ferenctől, azon az ünnepélyes szoboravatón, melyet az MLSZ 100. születésnapja alkalmából tartottak. A sors szomorú iróniája, hogy a két egykor volt labdavirtuóz igen beteg. Ám ahogy Buzánszky Jenő mondta: Az Öcsinek az, hogy találkozhat a régi társakkal, többet ér minden gyógyszernél.

Az ünnepségre a Népstadion Toronyépületének bejárata előtt került sor. A szobrot - mely egy földgömbön csatázó két játékost ábrázol - Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotta. A centenáriumi megemlékezésen tiszteletét tette a nemzetközi labdarúgás számos prominens képviselője. Így nem volt meglepő, amikor Sepp Blatter, a FIFA első embere kedélyesen elbeszélgetett Gerhard Aignerrel, az UEFA főigazgatójával, vagy Michel Platinivel, a franciák háromszoros aranylabdás labdarúgójával, aki jelen esetben hazája szövetségét képviselte.

A szobor talapzata a 838 névvel

A mű talapzatán a magyar labdarúgó válogatottban szerepelt összes játékos neve látható, de többen személyesen is tiszteletüket tették a rendezvényen. Így az aranycsapat négy tagján kívül, a későbbi időkből: Dalnoki Jenő, Novák Dezső, Göröcs János vagy Dunai Antal. A közelmúlt is képviseltette magát, így Garaba Imre, Esterházy Márton, Kiss László is feltűnt, a teljesség igénye nélkül.

100 év, 747 meccs, 838 játékos
A mű talapzatára 838 név került, a szerda esti összecsapásig ennyi játékos húzhatta magára a nemzeti mezt. A válogatott az elmúlt száz év folyamán 747 mérkőzést játszott, melyek közül 368 alkalommal győztesen hagyta el a pályát, míg a döntetlenek száma 166, 213 alkalommal pedig vesztesként kellett lejönni. A csapat a száz év alatt 1654 gólt szerzett, és 1138 alkalommal találtak be az ellenfelek a mi kapunkba.

Az MLSZ centenáriumi ünnepségén tartott beszédében dr. Bozóky Imre, a szövetség elnöke kihangsúlyozta, hogy az emlékmű egyedülálló a világon, és méltóképpen emlékezik meg vele a szövetség az elmúlt száz év sikereiről, nagyjairól. Mindenkinek köszönetét fejezte ki, aki tett a magyar labdarúgásért.

Sepp Blatter köszönti Puskás Ferencet Michel Platini

Joseph S. Blatter, a FIFA elnöke az Index érdeklődésére elmondta, nagyon szépnek találja a művet, és magát az egész rendezvénysorozatot példanélkülinek nevezte. Úgy látja, amióta új vezetése van a szövetségnek jelentős változások történtek, de igyekezni kell, mert a világ is folyamatosan halad. Mindezek mellett szívből gratulált az MLSZ 100. születésnapjára.