Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Győzelemmel készült az ünnepre az MTK

2001.08.19. 22:06
Kapcsolódók (1)
Mivel az MTK idén mindössze egyszer, az éllovas ZTE otthonában kapott ki, a kék-fehérek pontszerzés reményében érkeztek az újjászületett Megyeri úti stadionba. Az Újpest a legjobb összeállításában vette fel a harcot a tartalékos kék-fehérekkel szemben, ám ennek ellenére kikapott. Az MTK ugyanis sokkal kulturáltabban, és sokkal jobban futballozott vetélytársánál, így megérdemelten nyert. Ez a győzelem pedig azt is jelenti, hogy továbbra is a tabella második helyén állnak.
Nem volt alaptalan a feltételezés, hogy Hanacsek Attila játékvezető megsegítette múlt heti kiállításaival a hazaiak dolgát, hiszen az MTK-ból két középső védőjátékos - Szmiljanics és Komlósi - hiányzott, az ő távollétük pedig egyértelműen az Újpest malmára hajthatja a vizet. Kivált, ha csatárai ezúttal lelkesen és nem enerváltan játszanak. Nos, ehelyett - nemhogy elmaradtak a várt viharos támadások -, az első negyedórában szinte át sem lépett az MTK térfelére az Újpest. Igaz, amikor először megtette, akkor azonnal a kapuba találtak.

Történt, hogy egy Posza által előrevágott labdát Tokody szelidített meg, s miután nem támadták, így zavartalanul indíthatott. Álomlabdájával a cseh Vagner lépett ki, és a némileg feleslegesen kimozduló Hajdu mellett a hálóba passzolt. Az Újpestet cseppet sem hozta fel a gól, továbbra is az MTK irányított, és Győri két kisebb, valamint Illés egy nagyobb helyzete - még a vezető gólt előtt jegyezhettük fel ezeket az eseményeket - után egyenlített is. A gólszerző, ahogyan mostanság szokás: Ferenczi volt, fejjel. Illés labdáját értékesítette.

Az iram egyébként meglehetősen kocogós volt, és a lilák játékáról mindennél többet elárul az - erre még akkor sem lehet mentség, ha kontrára játszottak is -, hogy az első szabálytalanságot ellenük a harmincnyolcadik percben követte el az ellenfél. Ez a tény is hűen tükrözi az MTK fölényét, bár néhány kacagtató megmozdulást ők is véghez vittek, leginkább Zavadszky luftjai és gyermeteg hibái - igaz akadt egy szép szabadrúgása is - fakasztották mosolyra a nézőket.

A második félidőt némileg energikusabban kezdte az Újpest, és ha Dvéri lövésénél Szekér nem ment a gólvonalon, akkor újra előnyhöz juthatott volna a Kisteleki társulat. Az iram helyenként megélénkült ezek után, lehetőségek mindkét kapu előtt adódtak, de nem tudtak élni a kínálkozó esélyekkel a játékosok(Vagner, Dvéri, Győri, Ferenczi). A legnagyobb ziccert kétségkívül Herczeg hagyta ki, aki öt méterről hasba lőtte Hajdut.

Az Újpest egyértelműen fölénybe került a második félidőben, egy ideig úgy tűnt, hogy csak az a kérdés, mikor lövik a győztes góljukat. Aztán - pillanatok alatt veszítettek. Az MTK ugyanis kontrázott néhányszor, és ebből kétszer is betaláltak Bognár György tanítványai. Előbb Illés - egy gyönyörű egyéni akció után -, majd Füzi, utóbbi ráadásként ritkán látható nagy - felsősarkos - góllal vette be az amúgy jól védő Posza kapuját.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Korolovszky kiállítása nem vetette vissza az Újpestet, mi több, Kunzo révén még egyenlíthettek volna a lilák. Ám a kitámadás megbosszulta magát, Füzi ennek köszönheti szépségdíjas találatát. Mindenesetre az Újpest az első félidei játéka alapján még méretesebb zakót is kaphatott volna.

Jegyzőkönyv
Újpest-MTK 1-3 (1-1)
Újpest: Posza - Tamási, Korolovszky, Medgyesi, Lőw - Kunzo, Szélesi, Dvéri, Poljakovic (Herczeg, 22.), - Vagner, Tokody
MTK: Hajdu - Mónos (Szekér, 35.), Horváth, Elek - Zavadzsky, Győri, Jezdimirovics, Lazic(Branezac, 63.), Füzi - Illés, Ferenczi(Bükszegi, 81.)
Gólszerző: Vagner a 20., Ferenczi a 24., Illés a 81., Füzi a 92., percben
Sárga lap: Poljakovic a 18., Tokody a 65. percben
Piros lap: Korolovszky a 82. percben