Auguszta
-4 °C
2 °C

Magyarország 54. a világranglistán

2001.08.22. 13:09
Magyarország válogatottja annak ellenére megőrizte 54. helyét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, hogy augusztus 15-én 5-2-es vereséget szenvedett Németországtól. A világ- és Európa-bajnok Franciaország megőrizte vezető helyét, üldözői sorrendje sem változott: a második Brazília, a harmadik a már világbajnoki részvevő Argentína.
Kimondva-kimondatlanul évek óta az a magyar válogatott célja, hogy a világranglistán őrizze a negyvenedik, ötvenedik hely környékén elfoglalt pozícióját, ezért játszott rendre nála gyengébb képességű szovjet vagy jugoszláv utódállamokkal. A döntetleneknek köszönhetően nem is csúszott lentebb a magyar gárda, és láss világ csodát, a németek elleni jubileumi 5-2-es vereség miatt sem. Értékmérőnek azonban alighanem ez utóbbi találkozó felelt meg.

Bicskei: reális ez a helyezés

Bicskei Bertalan szövetségi kapitány szerint ez a helyezésünk meg is felel a realitásoknak, mert hiába játszottunk úgy időnként, hogy akár a legjobb harminc között is lehetnénk, többször futballozott úgy is a gárda, hogy bizony még a mostani helyezés is hízelgőnek tűnt.

Következő csoportellenfelünk, Grúzia hét helyet előrelépve pillanatnyilag a 72. Románia azonban három pozíciót visszaesett, igaz, még így is a meglehetősen előkelő 14. helyet foglalja el. A litvánok beférnek az első százba, a 94. helyen állnak, ezért különösen fájó, hogy ellenük a Népstadionban veszítettünk pontokat. Az olaszok továbbra is a negyedikek, a taljánokat egyébként épp a németek követik.

A brazilverő Honduras tette meg legnagyobb utat

Nagy mozgás amúgy nem volt az élen, ám az mindenképpen figyelemfelkeltő, hogy a Copa Americán győztes Kolumbia - nyolc helyet javítva - a hatodik lett. Bár a dél-amerikaiak alighanem jobban örültek volna annak, hogy ha a legutóbbi világbajnoki selejtezőjükön diadalmaskodni az eddig gyengélkedő Peru ellen, mert ez a vereség még a kiesést is jelentheti számukra, jóllehet az utóbbi három vb-n kivívták a részvételt.

A legnagyobb előrelépést mindazonáltal a kontinensbajnokságon Brazíliát verő hondurasiak könyvelhették: a 48. helyről a 23.-ra masíroztak. Az európaiak közül a csehek két helyet léptek előre, így már a hetedikek, és korántsem lehet csodálkozni a javításukon. Ez a felzárkózás a portugálokat érintette hátrányosan, mert Figóék visszacsúsztak kilencedik helyre. A sorrend 1. (1.) Franciaország 812 pont 2. (2.) Brazília 808 3. (3.) Argentína 783 4. (4.) Olaszország 733 5. (5.) Németország 725 6. (14.) Kolumbia 723 7. (9.) Csehország és (6.) Spanyolország 716-716 9. (7.) Portugália 714 10. (10.) Hollandia 705 (Zárójelben a legutóbbi helyezés)