Márk
13 °C
28 °C

Komoly gondok a foci-vb közvetítése körül

2001.08.22. 14:53
A közvetítési jogokkal rendelkező német Kirch-csoport egyfajta zsarolásba kezdett, aminek az lehet az eredménye, hogy Franciaországban nem láthatják a tévénézők a 2002-es koreai-japán közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A Kirch több mint egymilliárd frankban (39 milliárd forint) állapította meg a közvetítések vételárát. A Magyar Televízió még tárgyalásban áll a céggel. Ugyanakkor kiderült, hogy a világbajnokságra 23 játékost nevezhetnek a csapatok, a végső névsort tíz nappal a rajt előtt kell leadni.
A francia televíziók álláspontja azonban - úgy tűnik - ezúttal egységes: egyik sem akar engedni a nyomásnak. Már csak azért sem, mert az időeltolódás miatt amúgy is nehéz lenne a megszokott nézettséget produkálni. Az újság úgy tudja, hogy a franciaországi konfliktus nem egyedi, mert eddig nem született megállapodás - többek között - Olaszországban, Nagy-Britanniában és Belgiumban sem.

A La Tribune, egyúttal felveti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felelősségének kérdését is, jelezve, hogy semmit sem tesz az ügy megoldása érdekében, noha - szponzori szerződései miatt - különleges érdeke fűződik ahhoz, hogy a mérkőzéseket minél többen lássák világszerte. A FIFA a 2002-es és a 2006-os vb közvetítési jogát átadta a Kirchnek, amely cserébe 426 millió eurós bevételt garantált. Az ezen felüli összegen, a FIFA és a német médiacsoport osztozik.

Az MTV jelenleg egymilliárdnál jár

A Magyar Televízió még tárgyal a német Kirch -csoporttal a 2002-es japán-koreai közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság közvetítésének anyagi feltételeiről.

- A kiindulási összeg 3 milliárd forint volt, amelyet sikerült egymilliárdra csökkenteni, de az MTV még ezt is sokallja - mondta az MTI-nek Juni György.

A sportosztály főszerkesztője hozzátette: az alkudozás akár közvetlenül a május 31-ei nyitó mérkőzésig is elhúzódhat, bár a műsorstruktúrát rendszerint legalább 6 héttel előre el szokták készíteni. Ha az MTV kommentátorokat küld a helyszínre, akkor két nappal korábban válik ismertté a program, budapesti közvetítés esetén viszont fél órával a kezdés előtt is változhat a műsor.

23 játékos nevezhető a vb-re

A korábbi 22 helyett 23 labdarúgót nevezhetnek az érintett szövetségek a jövő évi, koreai-japán közös rendezésű világbajnokságra. A névsorban három kapusnak kell szerepelnie. A nemzetközi szövetség szabályzata szerint az első, 35 futballistát felsoroló listát legkésőbb 30, a szűkített keret összeállítását 10 nappal a kezdést megelőzően kell eljuttatni a FIFA titkárságára.

Utóbbi, kisebb létszámú együttesekben mindenképpen három kapusnak kell szerepelnie. Ezt követően egyetlen cserére van lehetőség a rajt előtt: sérült játékos helyére lehet - a FIFA orvosi bizottságának jóváhagyásával - behívni valakit.