Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A Szuper Kupa is a Liverpoolé

2001.08.24. 23:06
Immár sorrendben negyedik alkalommal adott otthont Monte Carlo az európai Szuper Kupa döntőjének, ahol a BL-győztes Bayern München és az UEFA-kupa-győztes angol Liverpool találkozott. Az angolok mellett szólt a múlt és a babona is, és Owenék végső soron esélyt sem hagytak a nagyobb nevekből álló Münchennek, lényegében már az első félidőben eldöntötték a kupa sorsát. Megérdemelten nyertek, mert lendületesebben, szellemesebben, és nem utolsósorban eredményesebben játszottak. Ezzel pedig idén öt trófeát hódított el az angol együttes.
Bayern München eddigi története során valamennyi nemzetközi kupát képes volt elhódítani, csupán a Szuperkupát nem sikerült eddig egyszer sem elnyernie. (Ráadásképpen mind ez idáig egyetlen német csapatnak sem sikerült ez a bravúr.) BEK-győztes lévén döntőt kétszer is játszott, ám az i-re nem került fel a pont, így hát nem is lehetett más a célja az Ottmar Hitzfeld vezette bajoroknak, hogy begyűjtsék ezt a trófeát is.

Az ellenfél is idei teljesítményének megkoronázására készült, hiszen a három angliai kupa mellett egy igen emlékezetes meccsen diadalmaskodott az UEFA sorozat végén, vagyis ez lett volna idei ötödik győzelmük. Az előzetes esélyek egyértelműen a Liverpool malmára hajtották a vizet, hiszen a Bayernnél sem a tavalyi szezon legjobbjának választott Effenberg, sem Mehmet Scholl nem léphetett pályára. No meg az a tény sem kedvezett Kahnéknak, hogy amióta Monacóban rendezik a finálét, még egyszer sem nyert a BL-első. Hitzfeld azonban bizakodó volt, és remélte, hogy a bajnokságban mutatott gyengébb játék a múlté, és ezúttal jól játszanak.

A mérkőzés viszont épp ellenkezőleg kezdődött. A Bayern nem igazán találta a ritmust, míg a Liverpool Owen elfutása után nagy helyzetbe került, de ekkor még tisztázni tudtak a védők az érkező Heskey elől. Ezek után Babbel fejelt fölé négy méterről, hogy aztán a félidő fele után kevéssel góllá érjen a most nem vörösben játszó angolok fölénye.

Owen ismét pazar labdát kapott a szélen, a védők mögé került, és ezúttal pontosan játszott középre, az érkező norvég Riisenek már könnyű dolga volt, hogy a kapuba passzoljon. (A középpályást nemrégiben igazolta a 'Pool.) Nemsokára Owen hibázott ziccerben. A Bayern mindössze tíz perccel a félidő vége előtt veszélyeztetett, akkor Sagnol hagyott ki egy helyzetet. Úgy tűnt, hogy átveszik a játék irányítását, ezt jelezte Pizarro lehetősége is, ám a játékrész végén újabb gólt kaptak.

Heskey kapott labdát a térfél közepén, és miután nem támadták felgyorsított - kitűnően váltott ritmust -, sem Linke sem Kovac nem tudta szerelni, elvitte közöttük a labdát, és a kijövő Kahn felett nagyszerűen emelt a hosszú sarokba. Az angolok jobban játszottak, a Bayern csak szenvedett a békésnek korántsem mondható, kemény belépőkkel tarkított meccsen.

A második félidő tizennegyedik másodpercében pedig megpecsételődött a németek sorsa. Owen kapott egy tértölelő indítást, a labda átszállt Thiam feje felett, így ziccerbe kerülhetett a huszonkét éves klasszis. Jobbal maga elé tette a játékszert, majd ballal a hosszú sarokba helyezett, Kahnnak esélye sem volt a hárításra.

A meccs ezek után érdektelenné is válhatott volna, ám előbb Szalihamidzsics - szöglet után -, majd Jancker fejelt gólt. Utóbbi rendkívül erőszakosan csúsztatta meg az Elber által felpörgetett labdát. Az egyenlítés azonban már nem sikerült a későn ébredő, ám a végén igencsak szorongató Bayernnek - Kahn is előrement például fejelni -, a Liverpool megérdemelten nyert.

A csapat francia trénerének, Gerard Houllier-nek pedig sikerült a páratlan bravúr: idén négy serleget tehet a vitrinjébe. Most már egyértelműen a Bajnokok Ligája-diadal cél, és ilyen játékkal alighanem mindvégig számolni is kell a Vörös Ördögökkel.

Jegyzőkönyv:
Liverpool-Bayern München 3-2 (2-0)
Monte Carlo, 20000 néző, V: Melo Pereira (portugál)
Liverpool: Westerveld - Hyppia, Henchoz, Babbel, Carragher - Gerard (Biscsan, 65.), McAllister, Hamann, Riise (Murphy, 68.)- Owen (Fowler, 84.), Heskey
Bayern: Kahn - Sagnol, Linke, Thiam, Lizarazu - R. Kovac, Sforza(N. Kovac, 65.), Heargreaves, Szalihamidzsics (Santa Cruz, 70.) - Elber, Pizarro (Jancker, 65.)
Gólszerző: Riise a 24., Heskey a 45. Owen a 46., Szalihamidzsics a 57., Jancker a 82. percben
Sárga lap: Hamann