Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Megismétlődhet a magyar-jugoszláv labdarúgó vb-pótselejtező

2001.08.31. 13:51
Zürichben elkészítették az európai labdarúgó világbajnoki pótselejtezők sorsolását. Az európai zóna kilenc csoportelsője automatikusan tagja lesz a koreai-japán közös rendezésű vb mezőnyének. A második helyezettek egymás közötti páros mérkőzésen döntik el a fennmaradó négy helyet. A magyar válogatott - ha megszerzi a második helyet a csoportban - akkor az első csoport hasonló helyezett csapatával mérkőzik. Így, az eredményektől függően, akár megismétlődhet a rosszemlékű magyar-jugoszláv párharc is.
A pénteki sorsoláson a labdarúgó világbajnoki selejtezők európai zónájának kilenc csoportjának leendő második helyezettjei között négy párost alakítottak ki, a fennmaradó kilencedik válogatott az ázsiai selejtező harmadik helyezettjével mérkőzik a vb-indulásért. Ázsiából ugyanis a két ötös csoport győztese utazhat a vb-re, míg a két második párharcának továbbjutója az európai 2. csoport másodikjával (Írország, Portugália, vagy Hollandia) csap össze. Az első mérkőzéseket november 10-11-én, a visszavágókat 14-én rendezik.

A 8. csoportban - itt szerepel Magyarország is - második csapat az 1. csoport másodikjával találkozik. Az első csoportban jelenleg az orosz válogatott vezet 17 ponttal, és várhatóan egyenes ágon kijut a vb-re. A második helyre még három országnak van reális esélye, a szlovén a jugoszláv és svájci csapat még közel egyforma eséllyel küzd a második helyért.

A második helyen jelenleg szlovénok állnak 13 ponttal, őket követik egy-egy pont hátránnyal a jugoszlávok és svájciak. A hét végén két rangadót is rendeznek a csoportban, az oroszok Szlovéniába, míg a jugoszlávok Svájcba látogatnak. A két meccs után már minden bizonnyal sokkal többet fogunk tudni esetleges ellenfelünk kilétéről.

Az eredmények megfelelő alakulása esetén tehát létrejöhet ismét egy magyar-jugoszláv összecsapás. Négy éve, 1997-ben már játszottak a mieink világbajnoki pótselejtezőt a plávik ellen, akkor emlékezetes mérkőzésen, katasztrofális vereséget szenvedett a Csank csapat. A hazai 1-7-et és a belgrádi 0-5-öt a magyar futball krónikása a válogatott történtének legnagyobb kudarcai között tartják számon.

Erre az összecsapásra még várni kell, méghozzá nem is keveset, hiszen a magyar válogatott jelenleg még messze van a második helytől. Szombaton Tbilisziben Grúziát, míg szerdán, Budapesten Romániát kellene legyőznie, plusz Olaszország ellen idegenben még szükséges egy pontot szereznie Bicskei Bertalan csapatának.

Ha ez a párosítás nem jön létre, úgy gondolom, senkiben sem lesz hiányérzet, hiszen a jelenlegi keret aligha számíthat sokkal jobb eredményre, mint keserű sorsú elődeik.

Az európai pótselejtezők sorsolása

1.
A 6. csoport 2. helyezettje (Belgium, Skócia vagy Horvátország) - a 3. csoport 2. helyezettje (Dánia, Csehország, Bulgária vagy Izland)

2.
az 5. csoport 2. helyezettje (Lengyelország, Fehéroroszország vagy Ukrajna) - a 9. csoport 2. helyezettje (Németország, Anglia, Görögország vagy Finnország)

3.
A 7. csoport 2. helyezettje (Spanyolország, Ausztria vagy Izrael) - a 4. csoport 2. helyezettje (Svédország, Törökország vagy Szlovákia)

4.
az 1. csoport 2. helyezettje (Oroszország, Szlovénia, Jugoszlávia vagy Svájc) - a 8. csoport 2. helyezettje (Olaszország, Románia vagy Magyarország)