József, Bánk
-6 °C
0 °C

Gyalázatos vereség Grúziában

2001.09.01. 20:52
A magyar labdarúgó válogatott világbajnoki selejtezőn katasztrofális vereséget szenvedett Grúziában. A 3-1-es kudarccal gyakorlatilag elszálltak Bicskei Bertalan együttesének vb-álmai.
A magyar labdarúgó-válogatott sorsdöntő két világbajnoki selejtezőjéből (Grúzia, Románia) elsőként az egykori szovjet utódállam nemzeti csapatával mérkőzött. A mérkőzés előtt mindenki tudta, hogy csak a győzelemmel maradhatnak életben Bicskei Bertalan legénységének vb-álmai. Némi önbizalomra az adhatott okot, hogy hazai pályán sikerült meggyőző fölénnyel legyőzni vendéglátóinkat 4-1-re. Ebből a találkozóból túl sok következtetést levonni azonban botorság, mivel a grúz csapat is jelentős átalakuláson ment át a közelmúltban, és közismert hogy otthonában, fanatikus közönsége előtt rendkívül életveszélyesek Kinkladzéék.

A terv - a győzelem - megvalósítása nehéznek ígérkezett, de semmiképp sem lehetetlennek, a grúzok ugyanis eddig nem kápráztatták el saját publikumukat. A vb-selejtező sorozatban vereséget szenvedtek Tbilisziben Románia és Olaszország legjobbjaitól is. A példa tehát adott volt, azonban a magyar csapat tudása még korántsem éri el a románét, vagy az olaszét, ezért a Lokomotiv-stadionban sem kergethetünk túlságosan rózsaszínű álmokat.

Bicskei Bertalan, szövetségi kapitány:
- A grúzok 3-1-es győzelme reálisnak mondható, a budapesti mérkőzéshez képest több helyen is változtattak az összeállításukon, a mostani csapatuk erősebb volt, mint az akkori. A védekezésünk nem volt megfelelő, hiába támadtunk sokat, megérdemelt vereséget szenvedtünk.

Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az utolsó pillanatban még változtatott az előre megadott összeállításon. Szombat délelőtt eldöntötte, hogy Pető Tamás és Horváth Ferenc is pályára léphet a világbajnoki selejtezőn. Eredetileg Bodnár Lászlót és Tököli Attilát jelölte a kapitány, de végül a két labdarúgó mellőzése mellett döntött. A személyi változások a taktikát nem érintették, maradt a győzelem érdekében játszandó háromcsatáros játék.

Nem túl erős iramban kezdődött a találkozó, egyelőre elmaradtak a hazai rohamok. A mieink is óvatosak voltak, inkább kivárásra játszottak. A legnagyobb izgalmat Kaladze műesése jelentettet a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem honorálta a nagyszerű színészi teljesítményt. Az első negyedóra után magukhoz tértek a házigazdák, és most már egyre több helyzetet tudtak kidolgozni. Igaz, ehhez kellett a hihetetlenül gyenge napot kifogó magyar védelem is.

Arveladze rövid időn belül háromszor is teljesen üresen kapta a labdát, és csak a Glasgow Rangers újonnan igazolt csatárának jóindulatán múlott, hogy harminc perc után nem vezettek a hazaiak három góllal. Minden egyes helyzeténél úgy vehette át a labdát, hogy legalább öt méteres körben nem állt magyar védő, de a befejezésnél nem volt szerencséje.

A 33. percben már nem volt kegyelem, megszerezték a vezetést a grúzok. Ckitisvili futott el szélen, kötényt adott Sebőknek, beadott, és a "természetesen" üresen álló Arveladze közelről már nem hibázott (1-0). Óriási védelmi hiba volt!

A félidő hátra lévő részében egyre nagyobb fölénybe kerültek a hazaiak, a magyar csapatnak alig akadt értékelhető momentuma. Ehhez képeset szinte teljesen előzmény nélkül kiegyenlítettek Lisztesék. Lisztes, Mátyus volt a labda útja, utóbbi jól tört be a tizenhatoson belülre, és a kapus mellett a kapuba lőtt (1-1). Sőt, a hajrában még a vezetést is megszerezhette volna csapat, de Illés száz százalékos ziccert hibázott.

A második játékrész alighanem bevonul a magyar futball történetébe. Ennyire elképzelés nélkül, gyáván, hit nélkül játszó csapat talán nem volt a válogatott történetében. A grúzok lendületes kezdésükkel teljesen felmorzsolták a mieink ellenállását, és mindössze az volt a kérdés, mikor szereznek ismét előnyt. Ez az ötvenkettedik percben következett be, amikor Dzsamarauli két csellel a teljes védelmet leültette, és a földön fetrengő magyar játékosok között könnyedén gurított a hálóba (2-1).

A válogatott megpróbáltatásainak még mindig nem volt vége. Alig tíz perc múlva már kétgólossá nőtt a hazaiak előnye, Iasvili lőtt elhibázhatatlan helyzetből a kapuba (3-1). A teljes magyar csapat totálisan összeomlott, gyakorlatilag a grúzok azt csináltak a pályán, amit akartak. A végső megaláztatásra azonban még mindig várni kellett. Ez a harmadik gól után következett be, amikor Rekviasvili kiállítása után sem változott semmit a játék képe. Sőt, a grúzok még emberhátrányban is leiskolázták a magyarokat, sokszor vérlázító cselekkel csapták be a semmiféle ellenállást sem tanúsító védelmet. A csereként beállt Demetradze egymaga akár öt gólt is lőhetett volna.

A végeredmény maradt 3-1, de nem túlzás állítani, hogy akár kétszámjegyű vereséget szenvedhetett volna a gyalázatosan futballozó magyar csapat. Bicskei Bertalan együttese ezzel gyakorlatilag minden reményét elvesztette, hogy részt vegyen a koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon 2002-ben. Elvileg persze még lehetne számolgatni, de aligha akad olyan futball-fanatikus, aki időt fecsérelne erre. A sokat szidott kapitány számára is várhatóan végállomást jelenti a tbiliszi meccs, mert akár most, akár a selejtező-sorozat végén mennie kell Bicskeinek!

Jegyzőkönyv:
Grúzia-Magyarország 3-1 (1-1)
Tbiliszi, 5000 néző, V: Kos (szlovén)
Grúzia: Gvaramadze - Ckitisvili (Sadzaja, 74.), Kaladze, Kobiasvili - Hizanisvili, Nemsadze, Dzsamarauli, Kinkladze, Reviasvili - S. Arveladze (Demetradze, 62.), Kavelasvili (Jasvili, a szünetben)
Magyarország: Király - Korsós Gy., Sebők, Mátyus - Pető, Lisztes, Halmai (Dárdai, 59.), Illés (Lendvai, 66.), Korsós A. - Kabát, Horváth F. (Tököli, 62.)
Gólszerzők: Arveladze (34.), Dzsamarauli (51.), Jasvili (64.) illetve Mátyus (43.)
sárga lap: Rehviasvili (42., 64.), Demetradze (91.) illetve Pető (22.), Korsós A. (42.), Lisztes (56.)
Piros lap: Rehviasvili (64.)