Piroska
-1 °C
5 °C

Gellei váltotta Bicskeit

2001.09.02. 19:44
Rendkívüli ülést hívtak össze a Magyar Labdarúgó Szövetségben vasárnap délutánra. A tárgyalásra a Népstadionban került sor, ahol a 15 elnökségi tagból 12-en jelentek meg. Egyetlen napirendi pontként a válogatott grúziai vereségét elemezte a testület, valamint határozott Bicskei Bertalan menesztéséről. Helyére az utánpótlás válogatott kapitányát, Gellei Imrét választották. Az új kapitány a hátralévő két vb-selejtezőn irányítja a nemzeti tizenegyünket.
Szombat este Tbilisziben, világbajnoki selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott 3-1-es vereséget szenvedett Grúziától. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy nemzeti együttesünk nem lesz ott a 2002-es koreai-japán közös rendezésű vb-n. A közvélemény számára nem is elsősorban a vereség volt sokkoló - ehhez már hozzáedződött a nagyérdemű - hanem az a szégyenletesen gyenge nívójú játék, amelyet a magyar csapat játékosai mutattak.

Bicskei Bertalan
A találkozó után a Magyar Labdarúgó Szövetségben vasárnap délutánra rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze. Az ülést a hírek szerint Puhl Sándor, az egykor világ legjobb játékvezetőjének négyszer is megválasztott elnökségi tagja kezdeményezte, aki feltűnően elégedetlen volt a mutatott produkcióval.

Az ülésen az összesen tizenötből tizenkettő tag jelent meg a Népstadionban. A napirenden természetesen a mérkőzés értékelése szerepelt, és sokan már azt találgatták, hogy az elnökség meneszti-e Bicskei Bertalan szövetségi kapitányt.

Maga a kapitány, állítása szerint csupán kósza hírek formájában hallott az ülésről, hivatalosan senki sem értesítette, meghívást nem is kapott rá. Lemondását nem fontolgatta, interjúiban "a mindent megpróbáltunk, de jobb volt az ellenfél" semmitmondó kliséin kívül érdemlegesen nem nyilatkozott terveiről. Viszont ha a szövetség Bicskei ellenében akarná felbontani a szerződést, alaposan a zsebébe kell nyúlnia (információink szerint tízmillió forint feletti összegről van szó), mivel a kapitány 2002. december 31-ig élő szerződéssel rendelkezik.

A testület végül Bicskei menesztése mellett döntött. A kapitányt kifizetik, így minden akadály elhárult, hogy új vezetője legyen a nemzeti tizenegyünknek. A határozatot Bozóky Imre, az MLSZ elnöke telefonon közölte a Dunavarsányban tartózkodó Bicskeivel. A menesztéssel egy időben döntöttek az új kapitány személyéről is. A döntés az utánpótlás válogatott szakvezetőjére, Gellei Imrére esett, aki a hátra lévő két világbajnoki selejtezőn dirigálja a válogatottat. Az új kapitány azonnali hatállyal veszi át a csapatot a két mérkőzésre.

Gellei nem tervez hosszabb távra
A magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya az MTI-nek adott nyilatkozatában becsülettel küzdő csapatot ígért a románok ellen.
"Nagyon váratlanul ért a felkérés, ami természetesen óriási megtiszteltetés számomra, és komoly szakmai kihívást is jelent. Nem tervezek komoly változtatásokat a keretben, a szerdai románok elleni vb-selejtezőn az a célom, hogy olyan együttest küldjek pályára, amelyik hittel, becsülettel hajtja végig a mérkőzést, és úgy zárja a 90 percet, hogy amiatt senkinek ne kelljen szégyenkeznie. Hosszabb távra nem tervezek a felnőtt együttesnél, mert nem tudom, hogy mennyi időre szól a megbízatásom" - mondta Gellei.
Gellei kiválasztása logikus megoldásnak tűnt. Az egykor a Vasast bajnoki dobogóra vezénylő tréner MLSZ-alkalmazott, így a tulajdonképpen a szövetség "házon belül" tudta megoldani az edzőkérdést. Ráadásként, mint utánpótlás kapitány, több, a felnőtt csapatban már bemutatkozott vagy kerttagságig eljutott futballistát ismer közelről (Fehér Miklós, Gera).

Jelenleg az utánpótlás gárdával az Eb-selejtező csoportban az olaszok mögött a második helyen állnak tanítványai, legutóbb éppen Grúziában nyertek 2-0-ra. Problémát jelenthet viszont, hogy egyelőre a fiatalokkal együtt készül, így nem lesz könnyű dolga egyszerre két válogatottat is irányítani. Legalábbis fizikailag biztosan nem, hiszen míg a "nagyok" Dunavarsányban, addig a fiatalok a keddi, románok elleni meccs helyszínén, Kecskeméten gyakorolnak. Ezt a kérdést gyorsan rendezni kell, hiszen a válogatott irányítása csak teljes emberrel képzelhető el.