Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nyilasi nem, Mészöly 'talán' vállalná a kapitányi posztot

2001.09.04. 13:30
Mészöly Kálmán talán, Nyilasi Tibor azonban nem vállalná el a szövetségi kapitányi posztot. A két egykori klasszist hivatalosan még senki nem kereste meg. Mint ismert, a grúzok elleni vereség után menesztett Bicskei Bertalan helyett Gellei Imrét nevezte ki a Magyar Labdarúgó Szövetség ideiglenes szövetségi kapitánynak a válogatott élére. A megbízatás két mérkőzésre szól, ám a hogyan tovább még nyitott kérdés a szövetségben.
A Ferencváros egykori játékosának, későbbi edzőjének, Nyilasi Tibornak a neve is felmerült, mint jövőbeni szövetségi kapitány, hiszen Gellei Imre ideiglenes nevezése - ami két mérkőzésre szól - után "állandó" kapitányt kell választani. Az Üllői út egykori kedvence az Indexnek elmondta, hogy nem foglalkozik ezzel a témával, mivel szerinte Gellei Imre lehet a megfelelő megoldás hosszabb távon.

A még ma is népszerű "Nyíl" szerint a logika és a tendencia azt diktálja, hogy Gellei Imre maradjon a két vb-selejtező után is a kapitányi poszton, hiszen sikeresen "rakta össze" az utánpótlás csapatot, amelyre lehetne építeni a jövőben is, természetesen kiegészítve a mostani keret néhány meghatározó játékosával.

Nyilasi: Öt éven belül lehet jó csapatunk

Nyilasi úgy gondolja, amennyiben az utánpótlást egyben hagyják, öt éven belül képesek lesznek nagyot "dobni". A Gera-Szabics fémjelezte csapatban, benne van a lehetőség, és ha Gellei nyugodtan tud dolgozni, ez ki is jöhet belőlük.

A grúzok elleni teljesítményt inkább nem értékelte a válogatott volt csapatkapitánya, ám - ahogy mondta - a románok ellen illene "szépen meghalni", ha másért nem, a presztízs miatt.

Mészöly: Mészöly: A profik itthon is legyenek azok!

Mészöly Kálmán, aki jelenleg a Magyar Labdarúgó Liga szakmai igazgató helyetteseként tevékenykedik, nem zárkózna el egy esetleges felkérés elől, "ám szerintem komoly változtatásnak kellene alávetni a válogatottnál folytatott munkát" - nyilatkozta az Indexnek. Mészöly, aki korábban háromszor is volt már szövetségi kapitány, más elgondolás szerint válogatna.

Számára érthetetlen, hogy magukat profinak valló - és akként is nyilatkozó - játékosok a válogatottban sorozatosan mutatnak be elfogadhatatlan teljesítményt. Kint nagy pénzeket keresnek, álomkocsikkal érkeznek a Népstadionba, meccs közben kimutogatnak, ugyanakkor azzal a teljesítménnyel, amit a válogatottban produkálnak, külföldi klubjaikban biztosan nem játszanának jelentős szerepet.

A Vasas egykori hátvédje azt az érvelést is nehezményezte, mely szerint a válogatott több mint egy évig nem kapott ki. Mészöly erre csak úgy reagált: Nézzék meg kikkel játszottak! A válogatottnál számításba vett idegenlégiósok folyamatosan azt hangoztatják, hogy ők profik. Ha ezek igazi profik, akkor a válogatottnál is ugyanúgy teljesítenének, mint nyugati csapataikban, és mindent megtennének a nemzeti csapat sikeréért. Ám a pályán ezt nem érezni, egyedül Király Gábor teljesít úgy, ahogy egy profinak illik.

Mészöly: Elfogadhatatlan játék, elfogadhatatlan nyilatkozatok

A grúzok elleni összecsapásról Mészöly csak annyit mondott: szégyenteljes, elfogadhatatlan. Akárcsak az utána tett nyilatkozatok. Ebbe beleértendő a csapat körül tevékenykedők közül mindenki, a játékosokkal együtt. Csodálja, hogy nem volt köztük senki, aki józan gondolkodással elnézést kért volna a szurkolóktól. Azt például teljesen logikátlannak tartotta, hogy a tehetséges Gerát miért nem lehetett becserélni a németek ellen. Nem mindegy, kivel kapunk ki? Viszont a játékosnak életre szóló élményt jelentett volna a centenáriumi találkozón debütálni.

"Én is voltam szövetségi kapitány, nekem is volt jóban-rosszban részem, nekem is kellett bocsánatot kérnem. Ám azt, ahogy a mostani játékosok és Bicskei nyilatkozik, elfogadhatatlannak tartom. Azt pedig kikérem az összes itthon dolgozó szakember nevében, hogy az itthon dolgozó edzőket bírálja bárki is. Nézzék meg a grúzok elleni keretet, tele van légiósokkal. Az én '82-es csapatomban is szerepeltek külföldön játszók - elég ha csak Bálint, Müller, Fazekas nevét említem - de ők vitték is előre a csapatot" - zárta mondandóját az egykori Szőke Szikla.