Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az utolsó előtti selejtezőkör Európában

2001.09.04. 16:30
Sokak számára a csoportgyőzelem biztosítása, másoknak az utolsó lehetőség a pótselejtezőre. Röviden így foglalható össze a szerdai európai világbajnoki selejtezők beharangozója. Valószínűleg a szerdai játéknap egyes edzőknek a "menybemenetelt", másoknak a poklot jelenti majd.
1. csoport:

Ennek a csoportnak a második helyezettjével játszik a magyar csapat másodikja. (Valószínűleg Románia_) Ez a csoport tűnik a legkiegyensúlyozottabbnak, hiszen erre a pozícióra még négyen pályáznak. Ugyanakkor három ország (Oroszország, Jugoszlávia és Szlovénia) még a csoportelsőségre is eséllyel pályázik. Svájc azonban csak az eredmények szerencsés alakulásával és két győzelemmel érhet oda a pótselejtezőt érő helyre.

A szerdai párosítás:
Jugoszlávia - Szlovénia
Luxemburg - Svájc
Feröer -szigetek - Oroszország

A csoport állása (Mindegyik csapat 8 mérkőzést játszott):
1. Oroszország 17 pont, 2. Szlovénia 16, 3. Jugoszlávia 15, 4. Svájc 11, 5. Feröer-szigetek 7, 6. Luxemburg 0

2. csoport:

Ebben a csoportban van születőben a selejtezősorozat legnagyobb meglepetése. Ugyanis a hollandoknak már csak akkor van esélyük a vb-re kijutni, ha a portugálok pontokat hullajtanak el. Erre pedig nem sok esély van, hiszen a luzitánok Ciprussal és Észtországgal találkoznak még. A csoportot vezető írek pedig már semmilyen körülmények között nem tudnak a második helynél rosszabbul végezni.

A szerdai párosítás:
Ciprus - Portugália
Hollandia - Észtország

A csoport állása:
1. Írország 21 pont/9 mérkőzés, 2. Portugália 18/8, 3. Hollandia 14/8, 4. Észtország 8/8 (10-16), 5. Ciprus 8/8 (12-24), 6. Andorra 0/9

3. csoport:

A csoport, ahol még minden nyitott. A jelenleg vezető Bulgáriára két igen nehéz találkozó vár még. Hiszen Dánia és Csehország együttesével találkoznak, és még ez a két csapat se mondott le a továbbjutásról. Sőt! Az ő meccseik jóval könnyebbeknek ígérkeznek. Egy biztos, a szerdai bulgár-dán meccs után talán kicsit tisztul a kép. Érdekesség, hogy szerencsés esetben Izland is odaérhet a második helyre.

A szerdai párosítás:
Csehország - Málta
Bulgária - Dánia
Észak-Írország - Izland

A csoport állása (Mindegyik csapat 8 mérkőzést játszott):
1. Bulgária 17 pont, 2. Dánia 16, 3. Csehország 14, 4. Izland 13, 5. Észak-Írország 5, 6. Málta 1

4. csoport:

Ebben a csoportban már csak egy nyitott kérdés maradt, mégpedig a csoportelsőség. Erre már csak a svédeknek és a törököknek van esélyük. Szerdán sok minden kiderül, hiszen török-svéd összecsapás lesz. Északi siker estén már biztos vb-résztvevők Larssonék. Amennyiben azonban török diadal születik, úgy még Moldáviában is nyerni kell Süküréknek.

A szerdai párosítás:
Törökország - Svédország
Szlovákia - Moldova
Azerbajdzsán - Macedónia

A csoport állása (Mindegyik csapat 8 mérkőzést játszott):
1. Svédország 20 pont, 2. Törökország 18, 3. Szlovákia 11, 4. Macedónia 6 (10-12), 5. Moldova 6 (4-13), 6. Azerbajdzsán 4.

5. csoport

Ebből a hatosból került ki az első csoportgyőztes. A lengyelek mindössze két meccsen nem nyertek, így megérdemelten jutottak ki az ázsiai vb-re. A második, pótselejtezőt érő helyről az ukránok és a fehéroroszok hivatottak dönteni. A hátralévő összecsapások tükrében erre Sevcsenkóéknak van nagyobb esélyük. A csoport másodikjára pedig, Németország vagy Anglia vár a pótselejtezőn. . .

A szerdai párosítás:
Ukrajna - Örményország
Fehéroroszország - Lengyelország
Norvégia - Wales

A csoport állása:
1. és már vb-résztvevő Lengyelország 20 pont/8 mérkőzés, 2. Ukrajna 13/8, 3. Fehéroroszország 12/8, 4. Wales 6/8, 5. Örményország 5/8, 6. Norvégia 4/8

6. csoport:

Amennyiben szerdán a belgák otthon nyernek Skócia ellen, akkor legjobb esetben már másodikak. Ám jelenleg még Belgium, Horvátország és Skócia is megnyerheti a csoportot. A legnehezebb a belgák dolga, hiszen ők, még a két vetélytárssal játszanak, míg ellenlábasaikra egy-egy könnyebb mérkőzés is vár.

A szerdai párosítás:
San Marino - Horvátország
Belgium - Skócia

A csoport állása:
1. Belgium 14 pont/6 mérkőzés, 2. Horvátország 12/6, 3. Skócia 12/6, 4. Lettország 4/7, 5. San Marino 1/7

7. csoport:

A spanyolok valószínűleg gólarányt javítanak Liechtensteinben, bár számukra már az egy pont is a biztos csoportelsőséget jelenti. A második helyről minden bizonnyal az októberi Izrael - Ausztria összecsapás dönt majd. Amennyiben az osztrákok szerdán nyernek hazai környezetben a bosnyákok ellen, úgy számukra a zárótalálkozón az egy pont is elég lehet.

A szerdai párosítás:
Liechtenstein - Spanyolország
Ausztria - Bosznia Hercegovina

A csoport állása:
1. Spanyolország 17 pont/7 mérkőzés, 2. Izrael 11/7 (10-6), 3. Ausztria 11/6 (7-7), 4. Bosznia-Hercegovina 5/6, 5. Liechtenstein 0/6

9. csoport:

Angliának mindössze arra van szüksége a csoportgyőzelemhez, hogy kétszer győzzön hazai pályán. Ez pedig nem tűnik lehetetlen feladatnak, hiszen az ellenfelek Albánia és Görögország. A németeknek sokba kerülhet a múlt heti hazai vereség, hiszen minden bizonnyal pótselejtezőre kényszerülnek. Az ukránok ellen pedig senki nem mehet biztosra.

A szerdai párosítás:
Anglia - Albánia
Finnország - Görögország

A csoport állása:
1. Németország 16 pont/7 mérkőzés (14-10), 2. Anglia 13/6 (12-4), 3. Finnország 8/6, 4. Görögország 6/6, 5. Albánia 3/7