Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

A válogatott hozta szokásos formáját

2001.09.05. 22:40
Utolsó hazai vb-selejtezőjén a magyar labdarúgó válogatott vereséget szenvedett Románia legjobbjaitól. A vendégek félóra alatt tettek szert kétgólos előnyre, és ezután visszavettek a tempóból. Ám a magyar csapatnak így sem volt sok esélye a gólszerzésre, így a románok megszerezték első győzelmünket hazánkban. A grúzok sikere után a magyar csapat visszaesett csoportjában a negyedik helyre.
A rossz idő és a Tbilisziben elért eredmény után is akadtak fanatikusok, akik kilátogattak a Népstadionba a magyar-román vb-selejtezőre. Közel 5000 ember előtt kezdődött el a találkozó. A románokat közel kétszáz szurkoló kísérte el. Érdekesség, hogy ezen az estén senkit nem lehetett látni a kormány részéről, nem úgy, mint a három héttel ezelőtti németek elleni ünnepi találkozón...

"Természetesen" a két szurkolótábor kifütyülte a másik nemzet himnuszát. Az első percekben a két csapat játékosai kemény belemenésekkel próbáltak meg tekintélyt szerezni egymás között. Ezt a keménykedést azonban a skót játékvezető két gyorsan kiosztott sárgalappal megállította. A vendégek többet birtokolták a labdát, ám a kapuba nem tudtak betalálni.

Román örömök
A 7. percben egy román beadás után Király elnézte a labdát, ám Filipescu fejese célt tévesztett. A román kapus azonban már a fejes pillanatában emelte a kezét és ünnepelte csapattársát. Ő talán már sejtette mi vár ránk.

Egy perc múlva pedig több magyar szurkoló is emelte a kezét, nem tudván elviselni, hogy a román táborban gyúlt örömtüzek közül több is átrepült a mieink közé. A vérmesebbek, még a kerítésen is átakartak mászni, ám a biztonsági emberek ezt nem engedték.

Döntetlen a 11. percig! Ekkor Ilie futotta le simán Korsós Györgyöt, majd az eddig is indiszponáltan védő, ezúttal feleslegesen kint álló Király fölött 20 méterről ívelt az árván hagyott magyar kapuba. 0-1.

Lisztes Krisztián
A döbbenet utáni percek mezőnyjátékkal teltek, és a 19. percben közel került a magyar együttes az egyenlítéshez. Lisztes szögletét Mátyus fejelte kapufára, majd a kipattanó labdát Sebők senkitől sem zavartatva vágta fölé. A kihagyott helyzetre góllal válaszoltak a vendégek.

A 27. percben jártunk, amikor a lesre játszó magyar védők közül Niculae lépett ki, elhúzta a labdát Király mellett is, és 8 méterről estében lőtt a kapuba. 0-2.
A közönség pedig a gól után önmaga szórakoztatására - vagy elkeseredésében - elkezdett kiabálni: Vesszen Trianon!

A hátralévő időben Hagi csapata őrizte előnyét, míg a mieink eredménytelenül próbálkoztak. A legnagyobb helyzet Dárdai előtt adódott, akinek 12 méterről leadott lövését a gólvonalról vágták ki a védők.

Hagi egy félidő alatt jutott csúcsra
A félidőben, miközben a csapatok vonultak az öltözőbe, a maroknyi román szurkolótábor az ezen a találkozón debütáló szövetségi kapitányt, Gheorghe Hagit éltették. Jogosan.

A második játékrész is szakadó esőben, és magyar helyzettel kezdődött, ám Horváth tiszta helyzetből leadott gyenge lövését védte a román kapus. Alig telt el öt perc, és nem a mieinken múlott, hogy nem román góllal folytatódott a játék. Ilie tologatta a labdát a tizenhatos előterében, majd jó 17 méterről leadott lövése alig kerülte el a jobb felső sarkot.

A román válogatott szemmel láthatóan csak annyit adott ki magából, amennyi az eredmény tartásához szükséges volt. A mieinknek pedig így sem volt lehetősége, még a szépítésre sem, nemhogy az egyenlítésre. Az utolsó negyedórára a debütáló Hagi cserékkel frissítette csapatát, ám a "kiegészítő emberek" semmivel nem voltak rosszabbak, mint elődeik.

Akadtak fanatikusok Gellei Imre
szövetségi kapitány

A magyar csapat ekkor sem tudott semmit kezdeni a jól záró vendég védelemmel. A legközelebb a gólszerzéshez a 87. percben járt Gellei Imre csapata, amikor is Tököli kapott remek labdát, ám lövése elakadt Loboncban, aki nemes egyszerűséggel ráült a labdára.

Egy aláírás értéke
A szurkolók lelkiállapotáról mindent elmond az a tény, hogy amikor a játékosok vonultak le a játéktérről, volt, aki odaszaladt hozzájuk autogrammért. Ám voltak, akik erre csak úgy reagáltak: Minek a Sebőktől neked aláírás! Nem ér semmit sem...

Így a román válogatott megszerezte első győzelmét Budapesten. Tette ezt úgy, hogy több mint egy órán keresztül nem játszott teljes erőbedobással. A magyar labdarúgó válogatott pedig hozzájárult minden idők legjobb román labdarúgójának, Gheorghe Haginak szövetségi kapitányként történő sikeres debütálásához.

A grúzok litvánok elleni sikere után a magyar csapat a selejtezőcsoportjában visszaesett a negyedik helyre. A válogatott és közege - amely az elmúlt időszakban többször hangoztatta, hogy 15 meccsen át veretlen volt - most elgondolkodhat azon, hogy - leszámítva a grúzok elleni hazai sikert - legutoljára tavaly novemberben diadalmaskodott Macedónia ellen...

Ehhez kellett az is, hogy az a meccs félbeszakadt a szünetben...

Magyarország - Románia 0-2 (0-2)
Népstadion, 5000 néző, vezette: Dallas (skót)

Magyarország: Király - Korsós Gy. (Kabát, 46.), Sebők, Juhár, Mátyus - Dárdai, Lisztes, Lendvai (Győri, 63.), Korsós A. (Füzi Á., 55.) - Horváth F., Tököli.

Románia: Lobonc - Filipescu (Kirita, 73.), Popescu, Radoi, Chivu - Contra, Sabau, Mutu, D. Munteanu - Ilie (Rosu 74.), Niculae (Ganea 80.).

Gólszerzők: Ilie (11.), Niculae (27.)
Sárga lap: Contra (6.), Lendvai (7.), Radoi (60.) Chivu (79.)

A csoport állása:
1. Olaszország 7 5 2 - 15- 3 17
2. Románia 7 5 - 2 9- 6 15
3. Grúzia 7 3 - 4 11-11 9
4. Magyarország 7 2 2 3 14-12 8
5. Litvánia 8 - 2 6 3-20 2

Az utolsó forduló párosítása:
október 6.:
Olaszország-Magyarország, Románia-Grúzia