Szilárda
0 °C
6 °C

A románok úgy érzik, meg is alázták a magyar csapatot

2001.09.06. 13:10
A román lapok nem bánnak kesztyűs kézzel a szerdán lejátszott magyar-román vb-selejtező után a magyar csapat értékelésével. Több lapban is a státustörvényre utalnak, miszerint ők a labdarúgásban nem adnak a magyaroknak igazolványt. Ellenben Gellei Imre véleményével, aki szerint a mezőnyben egyenrangú partnerei voltunk a nagyobb játéktudással rendelkező románoknak.
"Magyarország, Románia nem ad neked futballista igazolványt!" - hirdeti öles betűkkel a csütörtöki ProSport. A legnépszerűbb román sportújság címe, a státustörvény biztosította, magyar igazolvánnyal próbál egy erőltetett párhuzamot vonni: ha a politikában Magyarország igazolványokat bocsát ki, a sportban "mi diktáljuk a törvényt".

Az alcím is beszédes: Az este csapatunk 2-0-ra győzött Budapesten egy olyan meccsen, amely egyszerűen megalázta a magyarokat. A lap vezércikkírója, Ovidiu Ioanitoaia azonban elismeri, hogy a magyar csapat jobban játszott a Tbilisziben nyújtott teljesítményéhez képest, és volt egy pár helyzete Lobont kapuja előtt, ám mindez nem segített. A román csapat teljesítményét méltatva, a jegyzetíró megjegyzi, ha a szabályzat megengedné, Gellei "bedobhatta volna a törülközőt".

Hagit az egekig magasztalják

A Jurnalul National is az igazolvány témáját lovagolja meg: "Megmutattok a magyaroknak a futballista igazolványt". A lap az új szövetségi kapitány, Gheorghe Hagi érdemeit ecseteli: a lap szerint neki sikerült elsőként magyar földön legyőzni, mi több, megalázni a magyarokat.

Az Adevarul (és több politikai napilap) nem várta meg az eredmény végét (Románia egy órával előbbre van Magyarországhoz képest), ám rémisztő képet fest arról a kétszáz román szurkolóról, akik halálmegvető bátorságról tettek tanúságot, mikor eljöttek Budapestre szurkolni. A lap azt is leírja, hogy a Népstadion közelében, a Thököly úton található román követség extra védelmet kért már a mérkőzést megelőző napokon.

Az Evenimentul Zilei a román himnusz kezdő sorait fogalmazta át: Felébredtél, román! (A román himnusz kezdő sora: Ébredj, román!). A helyszíni tudósítás elmondja, hogy szokásuk szerint a magyar szurkolók kifütyülték a román himnuszt.

Gellei: A mezőnyben egyenrangúak voltunk

Ugyanakkor Gellei Imre a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt hangsúlyozta ki, hogy szerinte játékosainak nem kell szégyenkezniük az eredmény miatt, hiszen azt már a találkozó előtt is tudni lehetett, hogy az ellenfélnél sokkal képzettebb játékosok találhatóak. Ennek ellenére hiába voltak a mezőnyben azonos súlycsoportban a mieink, a kapu előtt nem sikerült nekik semmi.

Gellei úgy érzi, a legfontosabb különbség az volt a két gárda között, hogy míg a románok már azelőtt tudták, hova passzolják a labdát, mielőtt megkapták volna, addig a mieinknek két-három érintés is kellett a labda megszelídítéséhez. Az ideiglenes kapitány úgy gondolja, ez a kettősség - miszerint egyszerre készíti fel az utánpótlás és a felnőtt csapatot is - csak az olaszok elleni záró selejtezőig mehet. Utána véleménye szerint változtatni kell ezen a felálláson. Nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az U-21-es válogatottból többen is bekerülhetnek a felnőttek közé.