Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Halálos futballünneplés Costa Ricában

2001.09.07. 15:12
Egy ember meghalt, és legalább további tizennyolc fő megsebesült Costa Ricában azon az ünnepségen, amelyet a labdarúgó-válogatott tiszteletére rendeztek, miután a csapat az Egyesült Államok legyőzésével- a kontinensen elsőként - kivívta a világbajnoki részvétel jogát. Az ünneplésben a személyi sérüléseken kívül még 89 autóbaleset is történt.
Régóta tudjuk, hogy Közép- és Dél-Amerikában, ha futballról van szó, akkor az emberek igencsak szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokra képesek. Ha egy csapat nyer, akkor napokig tartó féktelen karnevált rendeznek, viszont ha kikap a csapat, akkor törnek-zúznak dühükben. A végeredmény mindig ugyanaz: jobb esetben "csak" sérültek és nagy anyagi kár, rosszabb esetben emberhalál.

Nem történt másképp Costa Ricában sem, ahol a nemzeti válogatott az Egyesült Államok elleni sikeres vb-selejtező után óriási ünneplést tartottak. A fieszta San Joséban kezdődött, majd a főváros után az egész országban folytatódott, amelyhez nagyban hozzájárult, hogy Miguel Angel Rodríguez Echeverría köztársasági elnök kétórás munkaszünetet rendelt el. A felhevült drukkerek ezúttal sem tartottak mértéket, a fieszta hamarosan rombolásba csapott át. A tizennyolc sebesült mellett egy halálos áldozatot is követelt az ünneplés.

A harmincöt éves áldozat teljesen vétlen volt az esetben, egy, az örömmámorban vaktában lövöldöző ünneplő puskagolyója találta el, és sebesítette meg halálosan a férfit. A személyi sérülés mellett még nyolcvankilenc autóbaleset is történt, melynek okaként a mértéktelen alkoholfogyasztást és a gyorshajtást nevezték meg a rendőrök.

A mérkőzést egyébként 30 ezren látták a fővárosban, San Joséban, és örömmel tapasztalták, hogy R. Fonseca tizenegyesével a negyvenedik percben megszerezték a vezetést a hazaiak. A szurkolók boldogsága még tovább fokozódott, amikor ugyanő a második félidő derekán belőtte a győzelmet, és egyben a továbbjutást jelentő második gólt. A három pont megszerzésével Costa Rica vezeti CONCACAF-zónát, és a hátralévő meccsektől függetlenül már bizonyosan ott lesz 2002-ben, a koreai-japán közös rendezésű futball-világbajnokságon.

A CONCACAF-zóna állása
1. Costa Rica 19 pont (már vb-résztvevő),
2. Honduras 14,
3. Mexikó 13 (13-9),
4. Egyesült Államok 13 (9-7),
5. Jamaica 8,
6. Trinidad és Tobago 1
Az első három helyezett vehet részt a jövő évi világbajnokságon.

A hátralévő mérkőzések:
október 6.:
Honduras-Trinidad és Tobago,
Egyesült Államok-Jamaica,
Costa Rica-Mexikó
november 10.:
Jamaica-Costa Rica,
Trinidad és Tobago-Egyesült Államok,
Mexikó-Honduras