Edina
-12 °C
-3 °C

Megosztotta az edzőket Demján terve

2001.09.07. 16:33
A magyar labdarúgóedzők vegyes érzelmekkel fogadták az MLL két javaslatát, a négyfordulós bajnokságról, és a nemzetközi kupában érdekelt csapatok kölcsönjátékos-szerzésének könnyítéséről. Míg az első kérdésben általános kifogásként merült fel, hogy utólag már ne változtassanak a kiíráson, addig a játékoskölcsönzést sokkal szélsőségesebben véleményezték a trénerek. Egervári Sándor jó ötletnek tarja, míg Reszeli Soós István "agyrémnek" minősítette a tervet.
Nagy visszhangot váltott ki a Magyar Labdarúgó Liga közgyűlésén elhangzott két, a hazai futball legfelső osztályát közelről érintő javaslat. Demján Sándor, az MLL elnöke szerint, mivel a magyar válogatottnak már nincs lehetősége kijutni a világbajnokságra, át lehetne szervezni a bajnokságot, és három helyett négy kört játszhatnának a csapatok. A másik ötlet szerint, melyet Muszbek Mihály ligaigazgató vetett fel, a nemzetközi kupákban érdekelt csapatok a kupamérkőzések idejére kölcsönvehetnének összesen öt, egy csapatból azonban legfeljebb egy játékost a többi egyesületből. A labdarúgók ára kötött lenne, és meccsenkénti fellépti díj fejében lehetne őket megszerezni.

A esetleges változtatásokkal kapcsolatban a honi labdarúgás élvonalának edzőit, vezetőit kérdeztük, hogy mondják el véleményüket, helyeslik-e a tervek megvalósítását.

Csank János nem kommentál

Az előző szezonban bajnoki címet szerzett Ferencváros szakvezetője, Csank János nem kívánta érdemben kommentálni egyik ötletet sem. Érdeklődésünkre mindössze annyit válaszolt mind a két lehetőséggel kapcsolatban: csinálják. Hosszabb értékelésbe nem kívánt bonyolódni, elmondása szerint ő csupán egy edző, és csak szakmai vitához tud hozzászólni. Arra a kérdésre pedig, hogy támogatja vagy ellenzi a megvalósításukat, tömör "no commenttel" válaszolt.

Egervári Sándor támogatja a tervet

Egervári Sándor, a bajnoki ezüstérmes Dunaferr edzője nem érti, miért kellene változtatni a versenykiíráson. A tréner bár sohasem értett egyet a háromfordulós kiírással, de ha már egy rendszert elfogadtak, akkor ahhoz - mint mondta -"jó lenne tartani magukat". Nem érti, miért kell kapkodni, legalább egyeztessenek a klubokkal egy döntés előtt. A másik ötletet már sokkal megvalósíthatóbbnak látja. Úgy gondolja, nagyban segítené a magyar labdarúgást, és akár féléves időszakra is el tudná képzelni a kölcsönjátékosok szerepeltetését.

Fülöp Ferenc sokalja a meccsek számát

Fülöp Ferenc, az MTK-Hungária szakosztály-igazgatója soknak találja a négy kör negyvennégy mérkőzését, ezért nem támogatja a javaslatot. Ugyanakkor a vezető hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy az érvényes kiírást ideálisnak tartaná. A másik ötlet sem nyerte el tetszését, mivel "játékoskölcsönzés eddig is volt, és inkább érdemesebb megmaradni a már bevált, működő rendszer mellett".

Reszeli Soós agyrémnek minősítette az MLL esetleges döntését

Reszeli Soós István, a Matáv-Sopron vezetőedzője el tudja fogadni a bajnoki kiírás módosítását, bár véleménye szerint nem túl szerencsés menet közben váltani. Mivel már többen jelezték, hogy igazságtalan a háromfordulós rendszer, így korrekcióként tulajdonképpen logikus a döntés, bár az igazi megoldást a csapatok számának tizenhatra emelése jelenthetné. A játékoskölcsönzést viszont agyrémnek minősítette, véleménye szerint ez a megoldás teljesen idegen a futballtól. "Ilyet egyszerűen nem lehet megcsinálni, hiszen mind az Európai Unió, mind pedig az UEFA elveivel szöges ellentétben áll. Ez egy mesterséges dolog, amely csak káoszt okoz"- mondta Reszeli Soós.