Konstantin
12 °C
25 °C

A terrortámadások a nemzetközi sportéletre is hatással vannak

2001.09.12. 12:06
Az Egyesült Államokban történt terrortámadások a nemzetközi sportéletre is hatással vannak. Így elmaradnak a szerdai Bajnokok Ligája és a csütörtöki UEFA Kupa találkozók, köztük a Debrecen Bordeaux elleni fellépése is. A FIFA vezérkara együttérzéséről biztosította az amerikai szövetséget. Nagy a valószínűsége, hogy egész héten nem rendeznek UEFA-eseményeket.
Európában szerdán és csütörtökön elmaradnak a Bajnokok Ligája és az UEFA Kupa küzdelmei. Ezt az UEFA szerdai rendkívüli ülése után adta hírül a szervezet. Fabio Capello, az olasz AS Roma és Arséne Wenger az angol Arsenal trénere már kedden is a halasztás mellett korteskedett, ám akciójuk akkor nem járt sikerrel.

Elmaradnak az UEFA-rendezvények

Mint azt Gerhard Aigner, az UEFA főtitkára szerint az egész szervezetet megrázta a tragédiasorozat. "A fájdalom és a szomorúság mindenkit el kell, hogy gondolkoztasson. Az UEFA úgy látja jónak, hogy az európai futballtársadalomnak együtt kell éreznie a fájdalommal és veszteséggel, amit most éreznek azok a családok, akik elvesztették szeretteiket. Ezért az összes UEFA-mérkőzést, amit ezen a héten rendeznének, elhalasztják" - zárta mondandóját a főtitkár. Így a Debrecen bordeauxi fellépésére is várni kell a Loki híveinek, akik már haza is indultak a francia városból.

Az UEFA gyorsan határozott arról is, hogy mikor pótolják be az elmaradt találkozókat. Nos, a BL-meccseket október tizedikén kell lejátszani, az UEFA-Kupa összecsapásokat szeptember huszadikán. Így a doppingvétség miatt eltiltott Kerekes Zsombor is pályára léphet mindkét mérkőzésen.

Azt azonban még nem döntötték el, hogy a hét második felében, Ázsiában megrendezésre kerülő vb-selejtezőket megtartják-e. Ugyancsak nincs döntés a 17 éven aluliak világbajnokságáról, mely csütörtökön kezdődne Trinidad és Tobagóban. Ennek az eseménynek az adja a különleges apropóját, hogy a rendezvényre kvalifikálta magát az Egyesült Államok válogatottja is.

A főtitkár úgy tudja, elmarad a birkózó-vb

A múlt héten ért véget az amerikai nyílt teniszbajnokság, de a hónap végén New Yorkban a világ legjobb birkózói vendégeskedhettek volna, ám a viadalt valószínűleg elhalasztják. Gáspár Tamás korábbi világbajnokunk, a szövetség főtitkára az Indexnek elmondta, hogy a halasztásról értesült, pontosan azonban már nem tudja, hogy kitől kapott információt.

Szerinte azonban az idén biztos nem tartják meg a rendezvényt, hiszen annak is kicsi a valószínűsége, hogy esetlegesen egy másik amerikai város kapja meg a jogot. (Más földrészbeli városban is elképzelhetetlen, hogy két hét alatt megfeleljenek a rendezési kívánalmaknak.) Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi delegációk soraiban alighanem olyan országok is lennének, amelyek jelenlétének nem örvendeznének a tengerentúlon.

Jövő évi téli olimpiát egyelőre nem fenyegeti veszély. Annyi viszont már biztos, hogy több nemzetközi eseményt, így egy rangos golftornát nem rendeznek meg.

A NOB is együttérez az USA-val

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is mélységes megdöbbenéssel értesült az Egyesült Államok több városát ért keddi terrortámadásokról. Jacques Rogge, a NOB belga elnöke együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait, részvéttáviratot küldött George Bush elnöknek, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának, illetve a 2002-es Salt Lake City-i téli játékok szervezőbizottságának. Ugyancsak részvétét fejezte ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezérkara is az amerikai szövetségnek.