Piroska
-2 °C
5 °C

Az Adidas beszáll a Bayern Münchenbe

2001.09.18. 11:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Adidas sportszergyártó cég 75 millió euróért megvásárolta a Bayern München tíz százalékát. A megállapodást már kedden aláírják. A Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásában diadalmaskodó német labdarúgóklub és az Adidas ráadásként 2010-ig meghosszabbítja szponzori szerződését is. Az eredményesség megőrzése érdekében a bajor egyesület részvénytársasággá alakítását is tervezik a közeljövőben.
A futballcsapat megerősítése után gazdasági téren is megpróbál továbblépni a Bayern München. A legismertebb német labdarúgóklub tíz százalékát megvásárolta a világ második legjelentősebb sportszergyártó cége, az Adidas. Az árat pontosan nem hozták nyilvánosságra, de egyes információk szerint hozzávetőlegesen 75 millió eurót (kb.146,7 millió márka) kellett "kipengetnie" a cégnek.

A kontraktus jelentős anyagi áldozatot követel a vállalattól, amely a költségeket új részvények kibocsátásával kívánja finanszírozni. Az Adidas nem egyszerűn csak tulajdonrészt szerez a német bajnoki csúcstartónál, hanem ráadásként 2010-ig meghosszabbítja a szponzori és ellátói szerződését is. Ezzel eldőlt, hogy a Bayern játékosai a közeljövőben is a már évtizedek óta megszokott háromcsíkos szerelésben futnak ki a bajnoki- és kupamérkőzésekre.

A szerződéssorozat része a bajor egyesület gazdasági átalakításának, melynek végállomásaként részvénytársasággá alakul, és a tőzsdére kerül a piros-kék klub. Maga a vételi ajánlat a lehető legjobbkor jött a münchenieknek, hiszen már hónapok óta kering a hír, hogy a gárda főszponzora, az Opel autógyár lejáró szerződését esetleg nem hosszabbítja meg.

A legismertebb német futballcsapat és a legismertebb német sportszergyártó cég kapcsolata egyébként már több mint harmincöt éve tart, de ez a szerződés valóban új fejezet nyit mindkettőjük életében. A befektetés és a részvénytársasággá alakulással az egyesület vezetői megtették a döntő lépést a Bayern versenyképessége megőrzéséért, hiszen aligha lehet kétséges: az egyesület gazdasági társasággá való átszervezése nélkülözhetetlen alapfeltétele a hosszú távú eredményességnek (pl: Manchester United)