Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

A magyar futball becsületéért is küzd a Debrecen

2001.09.19. 18:31
Példátlan a magyar futball történetében, hogy szeptemberre csupán egy kupacsapatunk marad. Az immáron egyedüli Debrecennek papíron nincs sok esélye a francia sztárcsapat, a Bordeuax ellen, de az minimálisan elvárható, hogy emelt fejjel távozzanak a sorozatból, amelyikben másodszor szerepelhetnek. A magyar futball pillanatnyi állapotát tekintve a pontszerzés már hab a tortán, a továbbjutás pedig egyenlő a csodával.
A Debrecen az Üllői úton szerezte meg a Videoton ellenében a Magyar Kupát és az új szabályok értelmében az UEFA Kupában kapott helyet. A moldáv Otaci ellen mérsékelt teljesítménnyel jutottak tovább - összesítésben 3-1-re nyertek -, és akkor még a bajnokságban sem igazán tündökölt Pajkos János legénysége.

Kezdi megtalálni igazi arcát - itthon - a Loki

Azóta viszont eltelt néhány hét, és a Debrecen elkezdett formálódni. A légiósok - a grúz Sketiani, a szlovák Majoros és a szerb Nenadics - is egyre inkább beépülnek a csapatba, míg a magyar szinten meghatározónak számító játékosok - Plókai, Tiber, Kuttor - is úgy tűnik megtalálják a helyüket a Lokiban. Előre is léptek a hetedik helyre. Arról nem is beszélve, hogy a múlt heti halasztásnak köszönhetően a doppingvétség miatt eltiltását letöltő Kerekes Zsombor visszatérhet.

Persze ahhoz már hozzászokhattuk az elmúlt tíz év során, hogy az itthoni bajnokságban mutatott teljesítmény vajmi keveset ér, ebből képtelenség messzemenő következtéseket levonni, még egy Bordeaux-nál rosszabb csapat ellenében is. (Lásd Dunaferr, a ciprusi Olympiakosz ellen.) Bár a boráról híres város sem tartozik bajnokságának élmezőnyéhez. Mi több, a múlt végén rendezett hetedik fordulóban szerezték meg első győzelmüket. Addigi mérlegük négy döntetlen és két vereség volt.

A hetedik fordulóban nyert először az ellenfél

Mondjuk a szenvedő fél épp a tavalyi bajnok, Nantes volt, de hát mindez másképp értékelendő, ha hozzávesszük, hogy eddig a "kanárik" erejéből mindössze két döntetlenre futotta, és a tabella utolsó helyén szerénykednek.

A Bordeaux-nál amúgy az utóbbi időszakban korántsem mentek a legnagyobb rendben a dolgok, a csapat klasszisa, a világbajnok Dugarry - Zidane és Lizarazu már odébbállt, csak ő maradt hírmondónak - ugyanis megsértődött, és a távozását fontolgatja. A hangulat ennek megfelelően aligha a legoldottabb, és gyaníthatóan ebben rejlik a Loki szemernyi esélye, mert a realitás alapján alárendelt szerepet fog játszani.

A franciák szerint Böőr hozzájuk is beférne

Kivált, mert a Debrecenben koránt sincsenek olyan klasszisok, mint a másik oldalon a portugál válogatott Pauleta, vagy a brazil különítményhez tartozó Christian, Costa vagy Miranda.

A 96-ban UEFA Kupa-döntős Bordeaux már vendégeskedett jó pár évvel ezelőtt Magyarországon, akkor az Újpest ellen kettős győzelemmel jutott tovább - kétszer 1-0 lett -, de annyi hozadéka mégiscsak volt a két meccsnek, hogy Kozma István ezek után került a csapathoz. A meccs előtt úgy vélekedett a franciák megfigyelője, hogy Böőr Zoltán akár még hozzájuk is beférne. Lehet, hogy jövőre már Zidane helyén láthatjuk?! Álomnak mindenesetre nem rossz.

Várható kezdőcsapatok:
Bordeaux: Roux - Jemmali, Afanou, Sommeil, Basto - Dhorasoo, Szmertyin, Costa, Dugarry (Batlles) - Pauleta, Christian
Debrecen: Balogh - Bernáth, Kuttor, Szatmári - Vadicska, Böőr, Majoros, Plókai, Sketiani - Nenadics, Tiber