Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kiütéses vereség Bordeaux-ban

2001.09.20. 21:54
A labdarúgó UEFA Kupa első fordulójában a Debreceni VSC a francia Girondins Bordeaux csapatához látogatott. Az Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt elhalasztott mérkőzés első félidejében a hazaiak 2-1-es vezetésre tettek szert. A második játékrészben gyorsan eldöntötték a mérkőzést a bordeaux-i csatárok. Dugarry előbb egy óriási védelmi hibát kihasználva, majd egy távoli lövéssel háromra növelte a különbséget. A hajrában Puléta ismét betalált, beállítva az 5-1-es végeredményt. A kiütéses vereség azt jelenti, hogy a DVSC továbbjutási esélye minimálisra zsugorodott a magyarországi visszavágóra.
Az utolsó, még versenyben lévő magyar kupacsapat, a Debreceni VSC Bordeaux-ban kísérelte meg a honi futball igencsak megtépázott tekintélyét némileg helyreállítani. Ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, legalábbis ha két ország és a két csapat futballjelenét összehasonlítjuk. Ennek ellenére a Loki trénere, Pajkos János meglepően optimistán készülődött a mérkőzésre. Az edző jó előjelnek tekintete, hogy tanítványai az elmúlt időszakban remekeltek a bajnokságban. Legyőzték idegenben az FTC-t 1-0-ra, majd hazai pályán verték az Újpestet 4-0-ra.

A hajdúságiak ráadásként aligha voltak boldogtalanok, amikor kiderült, hogy a hazai csapat két meghatározó játékosát is nélkülözni kénytelen a találkozón. A válogatott kapus, Ulrich Ramé és a hátvéd, Alain Roche eltiltás, illetve sérülés miatt maradt távol a mérkőzéstől. Szerepet kapott viszont a bordeaux-iak klasszis támadója, a világ és Európa-bajnok Christoph Dugarry. A gárda vezetőedzője, Elie Baup a hiányzók ellenére is papírforma eredményt várt: magabiztos győzelem reményében küldte pályára csapatát.

Minden idegenben pályára lépő álma, hogy átvészelje a kritikusnak ígérkező első negyedórát. Így volt ezzel a Debrecen is, és úgy tűnt, sikerrel teljesítik ezt a tervet. Tíz perc alatt két szögletet is lőhettek a fehér mezes magyarok, különösebb eredmény nélkül. A franciák gyorsan ébredtek, és Pauleta elfutása, és Dugarry cselsorozata már jelezte, hogy jobb lesz vigyáznia a DVSC-nek.

Gyors góllal szereztek vezetést a hazaiak

A tizenharmadik percben azonban már nem volt kegyelem. Dhorasoo kapott indítást, a középpályás kapura tört, de Plókai húsz méterre a kaputól szabálytalanul megállította. A szabadrúgást a portugál Pauleta végezte el, és lövése a szétugró sorfalon megpattanva, az elvetődő Balogh kapus mellett a kapu közepébe hullott (1-0). A gólszerző tíz perccel később majdnem duplázott, miután Bernáthot elfektette, de Balogh ezúttal védeni tudott.

A rendkívül agilis Puleta a 27. percben újabb góllal örvendeztette meg közönségét, de mivel kézzel vette át a labdát, ezért a játékvezető érvénytelenítette találatát. Fél óra elteltével egyre inkább fölénybe kerültek a hazaiak, Plókaiék jobbára már csak a védekezéssel törődtek. A 33. percben Balogh Jánoson múlt, hogy nem lett 2-0 az eredmény. Kiváló reflexszel ütötte ki Puleta közeli lövését, majd Christian ismétlését is védte.

Tiber egyenlített, Christian elrontotta a debreceni örömöt

A 38. percben némileg váratlanul egyenlített a Debrecen. Böőr futott el a szélen, beadott, és a jókor érkező Tiber Krisztián a védőket és kiinduló kapust is megelőzve a hosszú sarokba gurított (1-1). Sőt, négy perc múlva akár a vezetést is megszerezhette volna a belelkesedett DVSC. Plókai beadását Tiber fejelte alig a kapufa mellé. A hajdúságiak lélekben már elkönyvelték a félidei döntetlent, amikor a 43. percben Christian egy visszafejelt labdát az ötösről küldte kapura, amely Balogh lába között a gólvonal mögé vánszorgott (2-1). Ráadásként, a hosszabbításban tovább romlott a Loki esélye, miután Sketiani megkapta második sárga lapját is, így idő előtt kellett elhagynia a játékteret.

Dugarry kétszer is 'beköszönt'

A második játékrészt a debreceniek kezdték, és mindjárt majdnem góllal. A Bajzát helyére beállt, eltiltásából letöltő Kerekes Zsombor beadását mentették szögletre a védők. A túloldalon Pauleta lépett ki a védők közelről, hatméteres bombáját azonban Szatmári az utolsó pillanatban blokkolni tudta. Az 51. percben megszerezte harmadik gólját a létszámfölényben játszó Bordeaux. Egy beadást Vadicska akart kiemelni, de pontosan Dugarryt hozta játékba, aki megköszönve a kiváló passzt, tíz méterről, kapásból a hálóba lőtt (3-1).

A hihetetlen védelmi hibából kapott gól valósággal összetörte DVSC-t, amit a házigazdák egyből kihasználtak. A bordeaux-i csapatkapitány, Dugarry két percen belül belőtte második gólját is, az 53. percben, távoli, léc alá tartó lövésével szemben volt tehetetlen Balogh János (4-1).

Dugarry ezzel megtette, amit elvártak tőle, és a gól után szemmel láthatóan elégedett vonult az öltözőbe, miután edzője lecserélte. Az emberhátrányban küzdő debreceniek teljesen alárendelt szerepet játszottak, és már csak azzal törődtek, hogy lehetőség szerint minél kevesebb bekapott góllal távozzanak a Chaban Delmas stadionból.

Elszálltak a továbbjutási remények

Az utolsó negyedóra újabb francia góllal indult. Egy beadás után Hanák feje felett szállt el a labda, és Pauleta kapásból, elvetődve már az ötödik hazai gólt jegyezte (5-1). A hajrában már nem erőltették a góllövést a franciák, de még így is sorozatban alakították ki helyzeteiket. A brazil Paulo Miranda a utolsó pillanatban még nagy helyzetben hibázott, így maradt az 5-1-es végeredmény. A nagy gólkülönbségű vereséggel gyakorlatilag elszálltak a debreceniek továbbjutási reményei.

Jegyzőkönyv

UEFA Kupa 1. forduló, 1. mérkőzés:
Girondins Bordeaux (francia)-Debreceni VSC 5-1 (2-1)
Bordeaux, 10 ezer néző, V: Ivanov (orosz)
Girondins Bordeaux: Roux - Afanou, Sommeil, Basto - Grenet (Jemmali, 77.), Eduardo, Dhorasoo (Miranda, 81.), Szmertyin, Dugarry (Battles, 65.) - Christian, Pauleta
Debrecen: Balogh - Bernáth, Kuttor, Szatmári - Vadicska (Hanák, 58.), Böőr, Majoros, Plókai, Sketiani - Bajzát (Kerekes, a szünetben), Tiber (Nenadic, 68.)
gólszerzők: Pauleta (13., 76.), Christian (43.), Dugarry (51., 53.), illetve Tiber (38.)
sárga lap: Grenet (18.), illetve Bernáth (39.), Sketiani (42., 45.)
kiállítva: Sketiani (45.)