Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Emelt fővel búcsúzott a Debrecen

2001.09.27. 19:18
Miután az első mérkőzésen 5-1-es vereséget szenvedett Bordeaux-ban az egyetlen állva maradt magyar kupacsapat, így aligha lehetett elvárni többet a Debrecentől, mint a tisztes búcsút. Ebben a reménykedett a hétezer fős publikum is, és a Debrecen rég nem látott kiváló játékkal hálálta meg a szurkolást. 3-0-ra is vezetett a világbajnok Dugarryval a soraiban felálló franciák ellen, de a továbbjutásra nem volt igazán esélye.
A Debrecen játékosai nagyon fogadkoztak az összecsapás előtt: mindent megtesznek azért, hogy legalább pontot szerezzenek sokkal jobban jegyzett ellenfelükkel szemben. Példaként a Wolfsburg illetőleg a Rostock elleni nemzetközi kupameccseket említették, hiszen mindkettőt megnyerték.

Lelkesen kezdett a Debrecen

A debreceniek a várakozásoknak megfelelően lelkesen is kezdtek a néhány sztárt pihentető öt évvel ezelőtti UEFA-kupa döntős ellen, sorra vezették támadásaikat, de igazi helyzetig nem jutottak el. A franciák korántsem riadtak vissza a szabálytalanságoktól, többször ily módon akadályozták meg a támadásokat.

A vendégek jutottak el viszont a legnagyobb lehetőségig, ekkor az orosz Szmertyin bombáját Bíró nagy bravúrral hárította. A Loki a félidő hajrájában egyértelműen uralta a játékot - az utolsó öt percben számolatlanul dolgozták ki a helyzeteket -, és ennek köszönhetően megszerezte a vezetést.

Az első félidő hajrájában szerzett vezetést Plókai

A negyvenedik percben Plókai húsz méteres szabadrúgásával kezdődött az offenzíva, alig kerülte el a labda a kaput, majd Bajzát következett. Egy percen belül kétszer is gólt szerezhetett volna az erőszakos csatár, de mindkétszer hibázott. Másodszor remek mozdulattal háttal a kapunak lőtt - eredménytelenül. Újabb egy perc múltán Ulveczki fejelhetett, de a kapus szögletre tornászta a labdát. Tiber beívelésénél azonban már nem volt mentség, Plókai a kapuba fejelt, így megvolt az áhított előny.

A második félidőben sem hagyott alább a hazaiak lendülete, előbb Radojicsics távoli lövését védte szép vetődéssel Ramé, ám a következő ígéretes magyar támadásnál nagyot hibázott. Böőr kiváló indítást kapott, de kisodródott vele, a kapus viszont nagyon csúnyán megrúgta. A jogos büntetőt Kerekes magabiztosan passzolta a kapuba. Ekkor volt még félóra hátra, és még inkább kezdtek éledni a Debrecen reményei.

A portugál Pauleta pecséltelte meg a hazaiak sorsát

Nyolc perc sem telt el, amikor újabb találatot ért el Kerekes. Bajzát remekül szöktette a jobb oldalon Bernáthot, aki középre ívelt, és a jól érkező csatár okosan fejelt a hosszú sarokba. Már csak egy gólt kellett lőni a továbbjutáshoz.

A Bordeaux viszont a bekapott gólok után felébredt álmából - nyomasztó fölénybe került -, és Costa fejesénél Bíró nagyszerű bravúrjára volt szükség, hogy életben maradjanak a magyar remények. Tíz perccel a vége előtt Pauleta már nem kegyelmezett. A hátralévő időben is becsülettel küzdött a Loki, kitűnően helytállt, ám a kinti - kiállítás miatti - súlyos vereség megpecsételte a sorsát. Ily módon először a magyar futball történetében - példátlanul - októberre valamennyi csapatunk elvérzett.

Jegyzőkönyv:
Debrecen-Bordeaux 3-1 (1-0)
Debrecen, 7000 néző
DVSC: Bíró - Aleksic, Kuttor, Szatmári - Bernáth, Böőr, Plókai, Ulveczki (Radojicic, 46.) - Bajzát, Kerekes (Frida, 91.), Tiber (Majoros, 81.).
Bordeaux: Ramé - Jemmali, Roche, Afanou, Basto - Grenet, Szmertyin, Eduardo Costa, Battles (Christian, 66.) - Pauleta (Sanchez, 91.), Dugarry. Gólszerzők: Plókai (44.), Kerekes (11-esből, 58., 68.), ill. Pauleta (80.)
Sárga lap: Ramé (58.), Plókai (71.), Bernáth (85.)