József, Bánk
-7 °C
0 °C

Menesztették Varga Zoltánt

2001.10.01. 19:32
Miután a hétvégén, a tizenegyedik fordulóban az utolsó Vasas ellen sem tudott hazai pályán nyerni a Győr élvonalbeli futballcsapata, közös megegyezéssel szerződést bontottak a nyáron három évre szerződtetett Varga Zoltánnal. Varga magyarországi ténykedését eddig nem kísérte siker, egyik csapatánál sem alkotott maradandót. A döntésben érződik a szurkolók akarata is, hiszen Vargát a leggyengébb láncszemnek titulálták a legutóbbi meccsen. Utódjáról pillanatnyilag még nem született döntés.
Az idény elején nagy terveket szövögettek Győrben, hiszen a Quaestor Rt. megvásárolta az élvonalbeli labdarúgó csapatot működtető kft többségi tulajdonosát. Egyúttal a stadion is az ő kezükbe került, ráadásképpen úgy, hogy ezért készpénzt nem fizettek ki. Kötvényt és hirdetési felületet kínáltak cserébe a korábbi tulajdonos Rába gyárnak, amelyik azért vonult ki a futballból, mert nem vágott a labdarúgás a vállalat profiljába.

A szezon előtt még dicsérte csapatát Varga

A Quaestor tehát hozzájutott egy egymilliárdos létesítményhez. A szurkolók azóta is a cég vezetésének szemére vetik, hogy a céljuk csupán ennyi volt. Egyszersmind badarságnak tartották, hogy a jeles eredményeket, a három éven belüli nemzetközi kupaszereplést épp azzal a Vargával szeretnék kivívni, aki eddig Magyarországon több indulatot kavart öntörvényűsége miatt, mint bárki annak előtte.

A Quaestor azonban bízott az egykori kiváló játékosban. Varga is bízott csapatában, és júliusban úgy vélte, hogy nagyon harcos társaság jött össze, akik valóban tenni akarnak a sikerért, és az eredmények nem is maradnak majd el. Az első három vereség után viszont már korántsem így vélekedett.

A vereségek után megkezdte a "szokásos" rendcsinálást

Akkor nyilvánvalóvá tette, hogy ő a főnök, és neki engedelmeskedni kell. Vayert, Ballát, Sütörit a tartalékok közé száműzte - a "tarcsi" amúgy első a bajnokságban -, mert nem volt elégedett a hozzáállásával. Erre a sorsra jutott Hannich Péter is, aki a nyolcvanas évek sikercsapatának egyik meghatározó tagja volt. Ekkor már a szurkolótábor is egyre hangosabban kikezdte őt, mondván rossz irányba haladnak.

Vargát ez idő tájt érte egy rejtélyes sérülés is, minek során nem engedte magát fényképezni - az arcán kötést viselt -, és lépten-nyomon biztonsági őrök kísérték. Aztán az újabb eredménytelenségek után már akkor is - noha a Kispesten elért 6-1 sokáig mentőövet jelentett számára -, amikor lekerült a kötés az arcáról. A szurkolók már nem hittek neki.

Varga egyébként a Vasas elleni meccs után - elkeseredetten - elmondta, hogy Vayer nem segítette a munkáját, egy csapatkapitánytól sokkal többet várt volna el. "Erre a teljesítményére nem lehet büszke" - tette hozzá. Némiképp őt kiáltotta ki bűnbaknak is. Vayer a kritikát egyébként elfogadta, de Hangsúlyozta: nem szándékosan tett így, ám ez a szezon nem tükrözte az ő maga várakozásait sem.

A "leggyengébb láncszem" elhagyta az arénát

A szurkolók a Vasas elleni vereség után döntöttek, transzparensen hirdették: Varga a leggyengébb láncszem. A csapat egykori neves játékosai is hangoztatták, mivel szétesett a gárda játéka, a váltásra egyértelműen szükség van. Póczik József is így vélte, bár azt rögtön hozzátette, hogy ő csak mint szurkoló mondja el véleményét, nem áhítozik a kispad iránt.

Hétfőn este a tulajdonosi kör is határozott: Vargának menni kell. Nem is gondolkodtak tovább, úgy vélték a két hetes pihenő nagy részét már az új trénerrel töltse a csapat. Peczár László klubvezető azt is hozzátette, hogy a szurkolók akaratát semmiképpen sem akarták megkerülni.

Varga önmaga mítoszát rombolja?

Így a legenda megint egy balul sikerült edzői ténykedésen van túl, és egyre erősebbek azok a hangok, hogy önmaga mítoszát rombolja. Mert a Fradi, a Dunaferr, a Kispest, és a Diósgyőr után Győrben sem teljesítette a kitűzött célokat. Ellenségeskedést viszont Dunaújvárost kivéve mindenhol szított vezetési stílusa. Varga utódáról még nem született döntés.

Az ügyhöz hozzátartozik még, hogy a klub elnöksége a múlt héten - állítólag -lemondott, ám csak a következő közgyűlésen jelentik be, egyben akkor derül ki, miként tovább.