Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A BBC nem fizet 170 millió fontot a vb-ért

2001.10.08. 14:34
A televíziós jogokkal rendelkező Kirch-csoport által követelt összeg harmadét fizené csak ki a jövő évi, koreai-japán közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság közvetítéséért a brit BBC és az ITV. A német cég által megszabott árat az angol szövetség elnöke felháborítóan magasnak nevezte, és nem tartotta kizártnak, hogy a nemzetközi szövetség beavatkozását kérik.
Rohamosan fogy az idő a labdarúgó- világbajnokság kezdetéig, így az év legjelentősebb sporteseményének kereskedelmi értékesítése is célegyenesbe érkezett. A rendezők számára a "legnagyobb falatot" természetesen a televíziós közvetítési jogok eladása jelenti. A leendő közvetítőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen a jogtulajdonos, a német Kirch-csoport igencsak boros árat szabott. A németek a BBC-től és az ITV-től összesen 170 millió fontot (vagyis kb. 70 milliárd forintnak megfelelő összeget) szeretnének bezsebelni. A bezsebelni kifejezés itt aligha túlzás, hiszen a két csatorna ennek a harmadát, legfeljebb 55 millió fontot hajlandó fizetni.

Angliában szemérmetlenenk nevezték az ajánlatot

Az árajánlat hatalmas felzúdulást keltett Nagy Britannia szerte. Adam Croizer, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke szemérmetlennek minősítette az ajánlatot és kilátásba helyezte, hogy a nemzetközi szövetség beavatkozását fogják kérni. "Egyszerűen felháborító az összeg, amit a BBC-től és az ITV-től kérnek - nyilatkozott az FA első embere a The Daily Telegraph című lapnak. - Az ajánlatnak nincs semmi köze a jelenlegi piaci viszonyokhoz. Ráadásul, a mérkőzések angliai idő szerint hajnalban lesznek, ami hátrányosan hat majd a nézettségre. Meg fogjuk kérni a nemzetközi szövetséget, hogy avatkozzon közbe."

Európa szerte kétséges a vb közvetítése

Nem csak az angoloknak okoz gondot a túlzottan drága közvetítési jogok. Eddig Franciaországgal, Olaszországgal és Belgiummal sem írtak alá még szerződést, mert a vevők túl magasnak tartották a németek által kért árat. Magyarország hasonló cipőben jár, mivel az eredetileg kért 3 milliárd helyett egyelőre 1 milliárd forintot fizetne a Magyar Televízió.