Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A nyerő huszonegy

2001.10.09. 12:07
Jövő év május 31-én kezdődik a tizenhetedik futball világbajnokság, és annyi már most biztos, hogy egyedülálló sorozat elébe nézünk. Első ízben adhat ugyanis otthont az eseménynek Ázsia. Huszonegyen már biztosították is helyüket a legjobbak között, fájdalom: a mieink ezúttal sincsenek benne az elitben. Azokat a csapatokat gyűjtöttük össze, amelyek már készülődhetnek legnagyobb futball eseményre.
Európában pótselejtezőkre várnak a második helyezettek, egy csoportban azonban még dőlt el, melyik válogatott veheti fel a küzdelmet a törökökkel. (Ismert: a tel-avivi Izrael-Ausztria meccset határozatlan időre elnapolták.)

A lengyelek és a portugálok tizenhat év után újra a legjobbak között

Értelemszerűen a címvédő franciák ott lesznek a Japánban, tizenhat év után a lengyelek és a portugálok is biztosították helyüket. A négy évvel ezelőtti harmadik helyezett horvátok is bejutottak. Ugyanígy nem hiányoznak az örök esélyes spanyolok, a mindig erős dánok és oroszok.

A nyolc évvel ezelőtti bronzérmes svédek is kijutottak, a nagy reményeket tápláló angolok is. A mi csoportunkból pedig - ki ne tudná - az Eb-ezüstérmes olaszok is igazolhatják, hogy jó csapatuk van.

Afrikában Szenegál az újonc

Afrikában úgy tűnik, hogy kezdenek állandósulni az erőviszonyok. A négy évvel ezelőtti helyzethez képest mindössze egy változás történt. Marokkó hiányzik az előző vb ötösfogatából, helyettük Szenegál vívta ki a jogot. Kamerun, Dél-Afrika, Nigéria, Tunézia ezúttal is igazolta erejét. Bármennyire is jó csapattal rendelkezik például Ghána vagy Egyiptom - nem sikerült eljutniuk a vb-re.

Ázsiában a legérdekesebb pályát egyértelműen Kína futotta be, ahol négy éve még álmodni sem mertek a részvételről, ám simán kijutottak. Köszönhetően elsősorban annak a Bora Milutinovicsnak, aki immár sorrendben az ötödik világbajnokságára készül, ám ismét egy új nemzeti csapattal. Eddig valamennyi együttese továbbjutott - Mexikó, Costa Rica, Egyesült Államok, Nigéria -, ám kétségtelen, hogy most lenne a legnagyobb a bravúr továbblépés.

Milutinovics, a varázsló

Emlékezhetünk arra, itthon mekkora felzúdulást váltott ki, hogy két éve több magyar játékos is Kínában próbált szerencsét. Nem telt el két év, már mindegyik játékosunk - Mracskó, Telek, Jagodics - kiszorult a kezdőcsapatokból, és haza kellett érniük. Csak zárójelben jegyezzük meg: lehet, hogy érdemes lenne Milutinovicsot Magyarországra csábítani, akkor talán több esélyünk lenne a részvételre.

Ázsiából Szaúd-Arábia juthat még be egyenes ágon - csoportelsőként - a legjobbak mezőnyébe. A két csoport második helyezettjei egymással játszanak azért, hogy Írországgal már a kijutásért mérkőzzenek. Iránnak vannak a legjobb esélyei arra, hogy az íreket megleckéztessék. (Pillanatnyilag az afganisztáni háború miatt van is némi bonyodalom a szigetországban az esetleges iráni túra miatt.)

Mexikó kiszenvedheti a továbbjutást

A Concacaf zónában Mexikó továbbjutást szinte valamennyi szakember biztosra vette. Ám igen rosszul kezdték sorozatot, így pillanatnyilag Honduras-szal szemben - november tizedikén - ki-ki meccsre vannak kárhoztatva. Ráadásképpen úgy, hogy a nyáron Brazíliát verő hondurasiak meglepő vereséget szenvedtek legutóbb a mindaddig még nyeretlen Trinidadtól. Eközben Costa Rica és Egyesült Államok biztosította részvételét, a Franciaországban szereplő Jamaica viszont elvérzett.

Dél-Amerikában Argentína már kijutott, jó esélye van erre Paraguaynak és története során először Ecuadornak is. Brazíliának két nyerhető meccse van hátra - Bolívia, Venezuela - ezzel pedig megszerezhetik a negyedik helyet, így az ötödik Uruguay játszana pótselejtezőt Ausztrália legjobbjai ellen. Meglepetés, hogy Kolumbia kiesett, a négy éve továbbjutó Chile pedig jelenleg csupán a tizedik.