Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Büntetőkkel verte az Újpest a Fradit

2001.10.10. 17:49
Az Újpest tizenegyesekkel, 5-2-re verte az Üllői úton a Ferencváros csapatát labdarúgó Magyar Kupa mérkőzésen. A legjobb tizenhat közé jutásért lejátszott találkozón a rendes játékidő 1-1-es döntetlent hozott. Mivel a kétszer tizenöt perces ráadás sem hozott döntést, ezért büntetőlövések határoztak a továbbjutásról. A vendégek kapusa, Posza Zsolt kétszer is mentett, így a büntetőlövésekben a lila-fehérek bizonyultak jobbnak 4-1-re. Győzelmével az UTE jutott tovább a következő körbe.
A hazai zöld-fehérek vezetőedzője, Csank János az ideális összeállításhoz képest mindössze egy helyen kényszerült változtatni: a térdszalaghúzódással bajlódó Gera ezúttal sem vállalhatta a játékot. A vendégek optimistán készülődhettek a rangadóra, hiszen Kisteleki István együttesében mindenki egészséges volt. Ráadásként az UTE a bajnokságban is egyre jobb formába lendült, az utolsó két fordulóban győztek, legutóbb a Videotont verték.

Rendbontás a mérkőzés előtt, alatt és után
Ormosi Attila, a rendezvényt biztosító rendőrök parancsnoka az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy három ferencvárosi és egy újpesti drukkert előállítottak, a vendégszurkolók egyike olyan sérüléseket szenvedett az összecsapásokban, hogy a mentőknek kellett kórházba szállítani. A ferencvárosi hívek egy csoportja bedöntötte a stadion előtti kordont, az újpestiek pedig "lebontották" a metróaluljáróból az Üllői úti létesítményhez vezető, sátorral fedett alagutat, így a két szurkolótábor közötti "hagyományos" kőcsata most sem maradt el. Fél órával a találkozó megkezdése előtt a rend lényegében helyreállt, a lelátók meglehetősen foghíjasak voltak. Ennek valószínű oka, hogy az újpesti szurkolók érkezése miatt lezárták a metrót, korlátozták az autók közlekedését, s emiatt hosszú időre lényegében megbénult az élet a pálya környékén, s hatalmas forgalmi dugók alakultak ki szerte a fővárosban. A rendbontás eredményeképp a talákozó előtt és alatt összesen tíz szurkolót vett őrizetbe a rendőrség. A mérkőzést követően az újpesti szurkolótábort háromnegyed órán át nem engedték ki a vendégszektorból, ezalatt a ferencvárosi drukkerek többsége már elhagyta az Üllői úti stadion környékét.

Az első lehetőség a kezdés után az újpesti kapu előtt adódott. Pinte - Szukalek összjáték után, a tizenegyes ponton álló Horváth Pétert hozták volna játékba, de a hazaiak csatára, nem tudott jól kapura fordulni. A zöldek nagy lendülettel támadtak, a harmadik percben Szkukalek távoli lövéssel veszélyeztetett. A két csapat játékosaira átragadt a nézőtéri feszültség: Lőw és Kriston kakaskodásánál Ábrahámnak kellett közbelépnie.

Továbbra is az lilák térfelén pattogott a labda, és a tizedik percben újabb gólszerzési lehetőséghez jutottak a hazaik. Hrutka harmicméteres szabadrúgását Posza bravúrral ütötte szögletre. A félidő felénél láthatta a hozzávetőlegesen hétezer szurkoló az első újpesti helyzetet. Lőw lépett ki védők közül, Tokodyhoz játszott, aki tíz méterről mellé lőtt.

Az utolsó negyedórában feladta bunker-védekezését az UTE, és egyre többször jutottak el Dvériék Szűcs kapuja elé. A 35. percben Dvéri ugrott ki a védők közül, megpróbált eljátszani egy tizenegyeset, de esését nem honorálta a játékvezető. Már mindenki a szünetet várta, amikor a 46. percben Pinte kapott jó labdát a tizenhatoson belül a leshatáron, és tíz méterről, fordulásból a vetődő kapus alatt, laposan a hálóba lőtt (1-0).

A második félidőre a kezdőcsapatokkal érkeztek a gárdák: egyelőre még mind a két tréner bízott a játékosaiban. Az első lehetőség Jancula előtt adódott, de a légiós játékos nem találta el a kaput. Az 58. percben cserélt a Ferencváros, Horváth Pétert helyére Jovics állt be.

A 65. percben óriási vendéglehetőség maradt kihasználatlanul. Lőw kapott teljesen üresen labdát a kaputól tíz métere, de lövése messze a kapu fölé szállt. Hét perccel később viszont már nem volt kegyelem, Korolovszky bombája a kapufáról vágódott a hálóba (1-1).

A 80. percben megszerezhette volna vezetést az FTC. Vén lőtt be szögletet középre, Jovics remekül érkezett, de fejesét Posza bravúrral védte. Az utolsó pillanokban beszorította saját kapuja elé az Újpestet az FTC, de gólt nem tudtak lőni, így a rendes játékidőben maradt az 1-1. Mivel egy találkozón dől el a továbbjutás, így hosszabítás következett.

A ráadás első tizenöt perce nagy küzdelmet, de kevés helyzetet hozott. Leginkább Hrutka volt elemében, kétszer szabadrúgásból, egyszer pedig fejesből veszélyeztetett, de gólt nem sikerült elérnie, így maradt az 1-1. A második tizenöt perc sem hozott döntést, így következtek a tizenegyesek!

Az első büntetőt Medgyesi belőtte, míg Hrutka lövését Posza kivédte (0-1). A második párban Korolovszky biztosan lőtt a sarokba, míg Szkukalek középre tartó lövését az újpesti kapus lábbal hárította (0-2). A harmadik párban, mind Poljakovics, mind pedig Pinte betalált (1-3). A negyedik sorozatban Vagner bevette Szűcs kapuját, így az UTE behozhatatlan előnyre tett szert (1-4). Összesítésben az Újpest 5-2-re győzött, és jutott tovább a kupában.

Kiesett a kupából az MTK és a ZTE
A Magyar Kupában a további mérkőzéseken hazai pályán tizenegyesekkel kapott ki az MTK, míg a Kispest a második félidőben fordította meg a találkozót a ZTE-vel szemben.
eredmények
MTK Hungária-Dunaferr 2-2 (0-0, 0-0, 2-2) - 11-esekkel: 0-3
A gólnélküli rendes játékidő után a hosszabbításban az MTK már 2-0-ra vezetett, de a Dunaferr 2 perc alatt egyenlített.
Kispest-Honvéd- ZTE 2-1 (0-1)
Gólszerzők: Balint 78, Piroska 86, ill. Waltner 45
Haladás-Celldömölk (NB I/B) 3-1
Videoton-Szolnok (NB I/B) 3-0
Siófok (NB I/B)-Marcali (NB I/B) 2-0
Demecser (NB II)-Bőcs (NB II) 1-0
Nagyvarsány (megyei I)-REAC (NB I/B) 0-2
Répcelak (NB III)-Győri ETO 0-4
Sopron-Kecskemét (NB I/B) 2-0
Hajdúnánás (NB III)-Bp. Erőmű (megyei I) 5-0
Csepel (NB I/B)-Lombard FC (NB I/B) 0-3
Kalocsa (NB III)-Debrecen 2-5
Szekszárd (NB III)-Diósgyőr (NB I/B) 3-0
BKV Előre (NB I/B)-Bodajk (NB II) 1-0
A vastagon szedett csapatok továbbjutottak aMalegjovbb 16 közé