Sára, Márió
2 °C
6 °C

Demján: A válogatottban csalódtam leginkább

2001.10.15. 19:16
Demján Sándor, a Magyar Labdarúgó Liga két évvel ezelőtt választott elnöke a Magyar Televízió Futballhétfő műsorának adott nyilatkozatában kifejtette, hogy eredményes munkát végeztek eddig, de korántsem minden téren elégedett. Megnyugtatónak tartja, hogy a futballba a szponzorok részéről pillanatnyilag egymilliárd forint áramlik be, ám elégedetlen a futball társadalmi elfogadottságával, no meg a válogatott szereplésével is.
Demján Sándor üzletembert pár évvel ezelőtt is szerette volna felkérni a labdarúgó szövetség, hogy vállaljon részt a magyar futball irányításában, hiszen szakértelmével, és tőkeerejével kizárólag segítségére lehet az igencsak nagy kátyúban lévő magyar futballnak.

Több mint egymilliárd áramlott a futballba

Demján úgy érezte, hogy dr. Bozóky Imre színre lépésével együtt érkezett el az ideje annak, hogy valamiféle tisztséget töltsön be. A Magyar Labdarúgó Liga, vagyis - korábbi nevén - a hivatásos-alszövetség elnöke lett. Demján nagy tervekkel vágott bele a munkába, de csalódásait sem rejtette véka alá a Magyar Televízió Futballhétfő adásában.

Pozitívumként kiemelte, hogy a magyar futballba szponzorok révén - elsősorban a közvetítési jogdíjakból - beáramlott pénz rövid idő alatt megtízszereződött, pillanatnyilag több mint egymilliárd forint folyt be a kasszába.

Türelem, türelem

Azt azonban elkeserítőnek tartotta, hogy a futball társadalmi elismertsége jelenleg meglehetősen szerény. Egy bulvárlapban kifejtette, ha egy fiatal lánynak futballista udvarol, akkor a lány elhúzza a száját. Ezen a területen sürgősen változtatnia kell szerinte.

Demján úgy véli, hogy nem vallott optimista nézeteket megválasztásakor, mégha olykor annak is tűntek megállapításai. Nagy csalódások így nem érhették, ám azt hangsúlyozta, hogy naivan azt hitte: öt éven belül a kontinensen számottevő válogatottunk lehet, de most ezt a nézetét kénytelen átértékelni. "Leginkább a nemzeti csapatban csalódtam" - magyarázta.

A 38 fordulós rendszert bírálták, majd a 44-est is

Hozzátette: remek utánpótlás-programok indultak el annak érdekében, hogy a magyar futball utolérje az európai elitet, de ehhez időre, türelemre van szükség. Mégpedig az előre eltervezettnél sokkal többre. A versenykiírásról megemlítette, a sajtó annak idején bírálta a jelenlegi 38 fordulós rendszert, ám amikor felvetődött a gondolat, hogy 44-re emeljék a bajnokik számát, akkor a sajtó újra ellentámadásba lendült.

A stadionépítésekről kifejtette, ha a cége markába kerültek volna a jogok, akkor fél éven belül alighanem fel lehetett volna újítani a létesítményeket, de felkészült arra, hogy akkor a sajtó megintcsak szemére hányhatja mindezt, és nemcsak neki, hanem az egész futballvezetésnek.

Kiküszöbölték a visszaélés lehetőségét

"Ezért választottuk inkább azt a megoldást, hogy bevonjuk a befektetőket, illetve az érintett önkormányzatokat. Németországban amúgy alig több mint fél év alatt valósult meg a stadion-rekonstrukció, de ott egyetlen cég végezte a munkákat." - összegzett. Demján azt sem tagadta, hogy bízik továbbra is felemelkedésben.