Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Deutsch: Több mint százmilliárdba kerülne a labdarúgó Eb

2001.10.16. 15:36
Megtartotta alakuló ülését a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság előkészítő bizottsága. A testület vezetésével Bozóky Imrét, az Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét bízták meg. A tagok közé labdarúgó szakembereket, üzletembereket, illetve minisztériumok képviselőit választottak be.
Kedden, a Népstadion VIP- termében megtartotta alakuló ülését az a bizottság, mely a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság előkészítő munkálatait látja el. Elnöknek az MLSZ jelenlegi elnökét, Bozóky Imrét választották.

Bozóky Imre
A bizottság legfontosabb feladata, hogy november 20-ig jeleznie kell a pályázati szándékot, melyet február 28-ig megerősíteni, majd postázni kell. A pályázat teljes szövegének elkészítésére, május 31-ig van lehetőség, ezután egy szemlebizottság szeptemberben és októberben bejárja a pályázó országokat, majd 2002 decemberében az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága ülésén születik végleges döntés a helyszín kijelöléséről. Így a pályázatot elnyert országnak több mint öt év áll a rendelkezésére, hogy a pályázatban vállaltakat teljesítse.

Deutsch Tamás, az ülésen résztvevő sportminiszter elmondta, a magyar kormány garanciát vállal a szükséges anyagi fedezet biztosítására. Ez azt jelenti, hogy már ebben az évben 200 millió forint áll az előkészítő bizottság rendelkezésére. Ez az összeg, jövőre növelhető, a végleges összeget, amely szüksége lehet a végleges - és remélhetően sikeres - pályázat elkészítéséhez azonban csak novemberben határozza meg a bizottság.

Az ISM első embere szerint a pályázat legnagyobb ellenfelének jelenleg a válogatott és a klubcsapatok gyenge szereplése tűnik. Deutsch kijelentette: "A Népstadion teljes újjáépítésének költségei egyelőre nem ismeretesek, ám becslések szerint az Eb megrendezése - a Nemzeti Stadion tervezett felépítése nélkül - mintegy 100 milliárd forintjába kerülne az országnak, a bevételek viszont 15-30 milliárddal haladhatják meg a kiadásokat"

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság előkészítő bizottsága:
Elnök:
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke

Tagok:
Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára, Puhl Sándor, az MLSZ alelnöke, dr. Szepesi György, az MLSZ tiszteletbeli elnöke, ifjabb Makray Balázs, az MLSZ elnökségi tagjaEsterházy Márton, az MLSZ kispályás bizottságának elnöke, Dienes Oehm Egon, az MLSZ nemzetközi bizottságának elnöke, Dénes Ferenc, az ISM helyettes államtitkára, Kovács Tamás, a sportminiszter kabinetfőnöke, Váczi János, a Sportmarketing Kft. vezetője, Demján Sándor, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke, dr. Lévay Tibor, a Magyar Amatőr Labdarúgó Liga elnöke, Csonka Gábor, a Stadion Invest Rt. vezérigazgatója, Jakab János, a miniszterelnök tanácsadója, Nyilasi Tibor, korábbi 70-szeres válogatott játékos, Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium és Valenta László, a Belügyminisztérium képviseletében.

Az előkészítés lebonyolítására az MLSZ egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot hoz létre, ennek élére egy később kijelölendő menedzser kerül, a nemzetközi igazgatói teendőket pedig Huszár István, az MLSZ külföldi ügyekkel foglalkozó vezetője látja el. Berzi Sándor, a szövetség főtitkára szerint nagyon sok múlik a sajtón, mely hozzáállásával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy elbuktuk a 2004-es osztrák-magyar közös pályázatot. . .