Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Jégkorong
Percről Percre

Megint kikapott a Machester a Deportivótól

2001.10.17. 23:05
A Bajnokok Ligája negyedik játéknapjának legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Manchester United hazai pályán szenvedett vereséget a La Corunától. A Sparta Praha folytatja kiemelkedő szereplését, győzelmével már továbbjutott csoportjából. Emellett nyert a Juventus, a Porto, Barcelona és a Lyon. A Bayern sziporkázott a Szpartak Moszkva ellen, első diadalát ünnepelhette az Olympiakosz, a Fenerbahce pedig továbbra is pont nélküli.
E-csoport: Továbbra is veretlen a Juventus

A még veretlen Juventus a nyeretlen norvég Rosenborggal mérte össze erejét, és Trezeguet a félidő közepén tudatosította a skandinávokban, hogy ezúttal sem szakadhat meg rossz sorozatuk. Az olaszok lényegében csak annyit adtak ki magukból, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges volt.

A csoport másik meccsén álomszerűen kezdett a Porto, hiszen már az első percben náluk volt az előny. A Celtic ezek után aktívabb volt, ám a félidő végén újabb gólt kapott, így foglalták különös keretbe a portugálok a meccset. A második negyvenöt percben sem változott igazán a játék képe, a skótok nem találták a fonalat, a portugálok pedig - Clayton révén - újabb gólt értek el, így a Celtic az elsőről, a harmadik helyre esett vissza.

Az E-csoport eredményei
Juventus-Rosenborg 1-0
Gól: Trezeguet (25.)
Porto-Celtic 3-0
Gól: Clayton (1., 61.), Mario Silva (46.)

F-csoport: Élen a Barca

A Barcelona hiába vezetett a Leverkusen otthonában néhány hete, vereséget szenvedett, így ha most nem nyertek volna, akkor alighanem a csoport első helyéről le is mondhatnak. A katalánok viszont jól játszottak, és ha nem is könnyedén, de nyertek.

Kluivert révén vezetést szerzett a Barca, de nem sokáig örülhettek az előnynek, mert Ramelow egyenlített. Hogy aztán három perccel később Luis Enrique helyreállítsa a papírformát.(2-1)A második félidőben közhelyesen szólva a játék küzdő jellege domborodott ki, az eredményben pedig már nem történt változás. A spanyolok az élre törtek.

Az eddig gyengélkedő Fenerbahce - még nem szereztek pontot a törökök - meglepetésre nagyon jól kezdett a Lyon ellen, vezettek is, de a szünetre nem tudtak előnnyel az öltözőbe menni. Gouvu ugyanis egyenlített. A második játékrészben aztán helyreállt a "világ rendje", a franciák egyre inkább fölénybe kerültek, és végül magabiztosan szerezték meg a győzelmet.

Az F-csoport eredményei
Barcelona-Leverkusen 2-1
Gól: Kluivert (12.), Luis Enrique (35.) illetve Ramelow (32.)
Lyon-Fenerbahce 3-1
Gól: Govou (46.), Carričre (53.), Delmotte (68.) illetve Oktay Derelioglu (35.)

G-csoport: Barthez hibái megpecsélték a Manchester sorsát

Három hete, La Corunában a hajrában veszített a Manchester United, így most természetesen szerettek volna visszavágni a vereségért. Ennek megfelelően lendületesen is kezdtek a vörösök, és még nyolc perc sem telt el, amikor a holland van Nistelrooy Giggs szép cselsorozata után, kilőtte a bal alsó sarkot.

Ezek után is az angolok játszottak fölényben, de a vendégek két perc alatt váratlanul fordítottak. Blanc és Barthez hibáját Sergio könyörtelenül kihasználta, majd Tristan remek fejessel vette be a francia világbajnok kapuját. A La Coruna megérezte az esélyt, támadtak, ám Beckham kiváló indításával van Nistelrooij lépett ki a védők közül, és ha ki is sodródott, szenzációs emeléssel egyenlített.

A második félidőben a spanyolok igencsak meglepték Blanc-ékat, hiszen rövid időn belül többször zavarba hozták a védelmet. Tristan azonban a legkecsegtetőbb helyzeteket is elpuskázta. Barthez azonban a segítségére sietett a támadónak, hiszen elképesztően rosszul jött ki egy indításra, nem tudta elrúgni a labdát, így Tristannak nem okozott gondot, hogy a kapuba továbbítson.

Ezek után mindent megpróbált az egyenlítés érdekében a Manchester, ám Cole és a duplázó holland ék nem tudott a kapuba találni, így kénytelenek voltak levonni a meccs konzekvenciáját: Barthez szarvashibáját a legnagyobb sztárok sem képesek kompenzálni.

A gigászok csatája mellett eltörpült a másik összecsapás, noha nem kis izgalmak voltak Pireuszban. A francia listavezető, Lille hiába vezetett az első félidőben az Olympiakosz ellen, a hazaiak tíz perc alatt fordítottak, így megszerezték első győzelmüket.

A csoport eredményei
Manchester-Deportivo 2-3
Gól: van Nistelrooij (7. és 40.), illetve Sergio (37.), Diego Tristan (39., 60.)
Olympiakosz-Lille 2-1
Gól: Alexandrisz (53.), Niniadisz (64.) illetve Bassir (38.)

H-csoport: Elber ismét két gólt lőtt

Az egyik német napilapban a brazil Elber újabb gólokat ígért a Szpartak ellen, miután Moszkvában kétszer is betalált. Elber tartotta is a szavát - a két találatot jegyzett -, ám ezúttal mégsem ő volt a meccs hőse, hanem Pizarro, aki gyors duplájával megadta az alaphangot. Az oroszok erejéből csupán a szépítésre futotta. A végeredményt Zickler állította be.

Ám még ez a fölényes siker is kevés volt ahhoz, hogy a bajorok a csoport élére ugorjanak, a Sparta Praha ugyanis 2-0-ra nyert a Feyenoord ellen. A csehek továbbra sem kaptak még gólt, és mindezt kizárólag ők mondhatják el magukról a BL mezőnyében, ráadásként ezzel a sikerrel biztosították továbbjutásukat is a legjobb tizenhat közé. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy két holland is a kiállítás sorsára jutott, a második találatot így érték el a vendégek.

Keretes címe
Bayern München-Szpartak Moszkva 5-1
Gól: Pizarro (7. és 22.), Elber (33., 52.), Zickler (91.) illetve Beszcsasztnih (58.)
Feyenoord-Sparta Praha 0-2
Gól: Jarosik (43.), Novotny (78.)