Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kapun kívül a kitiltottak

2001.10.19. 15:24
Fellángolt a vita az utóbbi napokban, hogy megoldás lehet-e a szurkolók kitiltása a stadionokból a rend helyreállítása érdekében. Nyugaton ezt a módszert alkalmazzák, ám itthon a stadionok állapota miatt sokak szerint megvalósíthatatlan a renitensek távoltartása, ezzel együtt nem zárható ki a további botrányokozásuk. Az intézkedések mostanság már nem a látszatintézkedések kategóriájába tartoznak, ha nehezen is, de megvalósíthatóak.
A múlt héten nagy vihart kavart, hogy Debrecenben a futballcsapatot működtető részvénytársaság kitiltott - nyolc hónapig - két szurkolót a stadionból, és azt is meghagyta, hogy az idegenbeli meccsekre sem kísérhetik el a csapatot. Drasztikus lépés, de alighanem ez az egyetlen módja annak, hogy rendet lehessen tartani.

Kispesten - három éve - bejutott a szurkoló

Összeállításunkban afelől érdeklődtünk a mindeddig érintett csapatoknál, hogy a korábban ily módon büntetett szurkolók képesek voltak-e bejutni a stadionba, illetőleg próbálkoztak-e.

Az első kitiltásra - csak az élvonalt vesszük alapul, mert alacsonyabb osztályokban már korábban is alkalmazták ezt a módszert - Kispesten került sor, amikor három éve egy magáról megfeledkezett szurkoló berohant a pályára, és elbeszélgetett Kiss Béla játékvezetővel.

A ZTE-szurkoló nem is kísérletezett

Féléves kitiltásának tudomásul vétele után ugyanúgy be tudott lépni a stadionba - jóllehet az ötéves eltiltást sem tartotta volna számára túlzottnak -, mintha mi sem történt volna. Mi több, azt is nyilatkozta, hogy biztos volt benne: ott lesz a következő bajnokin.

Zalaegerszegen egy tévéoperatőrre rontott rá néhány hónapja egy szurkoló. Mint Papp Károly biztonsági igazgatótól megtudtuk: az illető elfogadta a döntést, és azóta nem is kísérletezett a bejutásra, vagyis a terv sikerült. Papp nem rejtette véka alá, hogy nehéz a dolguk, amikor ki kell szűrni a szurkolókat, de ők kamerával pásztázzák a tábort, és felvételt készítenek a viselkedésről. Ezt egyébként kizárólag belső használatra készítik, ám a bíróság a bizonyítási eljárás során elfogadja.

A debreceniek "priuszosak" voltak

Debrecenben Tanyi József, a biztonsági főnök helyettese állt rendelkezésünkre, és kifejtette: az egyik szurkoló kísérletet tett arra, hogy megnézze a hétvégi, Győr elleni bajnokit, ám mivel ismert - némiképp hírhedt - személyről van szó, így sikerült megakadályozni őt abban, hogy ott lehessen a tribünön.

"Az úr priuszos, hiszen annak idején a Vasas ellen félbeszakadt meccsen is ő dobta meg szotyolával a partjelzőt. Most ismét "dobálós" kedvében volt, hiszen sörösüveg hajított a melegítő soproni játékosok felé. Magam közöltem vele a tényt, megértette." - összegzett. Tanyi hozzátette azt is, hogy egyik kitiltott sem bűnöző, rendes életet élnek, csakhát a meccs hevében előfordul, hogy megfeledkeznek magukról.

A felvételek alapján kiszűrhetőek a botrányokozó fradisták

És végezetül a Fradi-pálya, ahol a legkönnyebb dolga van a biztonságiaknak, ha ki akarják szűrni a renitenseket, hiszen itt már megvalósult a beléptető rendszer, és a kamerák közeli felvételeket készítenek a belépőkről. A klubnál biztosak abban, hogy nem jutnak be a legutóbbi Fradi-Újpest meccsen randalírozók. Korábban egyébként sikeres volt a kizárás.

Abban valamennyi érintett megegyezett, hogy kénytelenek ilyen szankciókat alkalmazni, más lehetőség nem lévén. Mindez azonban nem csak szimbolikus jelentőségű, hanem be is tartatják a rendfelelősökkel.