Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Kiesett a Lazio és a Dortmund

2001.10.30. 23:10
Négy csoportban már kedden eldőlt, hogy mely csapatok folytathatják a Bajnokok Ligájában a legjobb tizenhat között. A legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésen a Liverpool legyőzte a Dortmundot, így a németek az UEFA-Kupában próbálhatnak szerencsét. A Boavista veresége ellenére továbbkerült, a Lazio simán kiesett. Nem járt jobban a Schalke és az Anderlecht sem. Érdekesség, hogy a hazája bajnokságában utolsó Nantes csoportelsőként biztosította helyét a legjobb tizenhat között.
A-csoport: A tartalékos Real elszenvedte első vereségét

Ebben a négyesben már csak az volt a kérdés, hogy a Lokomotiv Moszkva vagy a belga Anderlecht lesz a harmadik. A Lokomotiv nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy nem fejezzék be a küzdelmet, és az UEFA-Kupában érdekeltek legyenek pénteken. Végül 2-0-ra sikerült is legyőzniük a B csapatával felálló Realt. A madridiak ezúttal nélkülözték Figót, Raúlt, Zidane-t, vagyis a legnagyobb sztárokat, így korántsem vették komolyan ezt az összecsapást. Az oroszok kihasználták a kínálkozó esélyt, és az első valamint a második félidőben is gólt értek el.

A céljaikat ily módon teljesítették, mert az Anderlecht hiába vezetett az ugyancsak nem a legerősebb összeállításában szereplő Romával szemben. Mornar már a tizedik perc végén gólt szerzett, ám ezt Delvecchio kiegyenlítette, és a minimális célt ezáltal elérte a Roma hazai pályán szégyenszemre nem szenvedett vereséget.

Jegyzőkönyv
AS Roma-RSC Anderlecht 1-1
G: Delvechio (52.) ill. Mornar (11.)
Lokomotiv Moszkva-Real Madrid 2-0
A csoport végeredménye:
1. Real Madrid 13 pont
2. AS Roma 9
3. Lokomotiv Moszkva 7
4. Anderlecht 3

B-csoport: a Liverpool csoportelsőként menetelt tovább

A legizgalmasabb párharc kétségkívül ebben a csoportban volt, hiszen a portugál Boavista remek kezdés után visszaesett, így esélyt hagyott a tavaly négy kupát nyerő Liverpoolnak, illetve a merész álmokat szövögető Dortmundnak. A Boavistának ettől függetlenül egyszerű dolga volt, ha nyugodtan akar továbblépni: nyernie kell Kijevben.

Az ukránok azonban nagyon hajtottak ezen a meccsen, és hiába volt fölényben a vendégcsapat, Melascsenko találatára képtelen volt válaszolni a jó néhány brazillal felálló portói csapat. Ám ettől függetlenül veszélyben sem forgott továbbjutásuk, mert a Borussiának komoly esélye nem volt a döntetlen kiharcolására az Anfield Roadon.

A Liverpoolnak nem bízta a véletlenre a Dortmund ellen, az első félidőben a cseh Smicer révén - Heskey lefejelt labdáját egy pattanás után lőtte a hálóba - jelentős lépést is tettek a cél felé. Egyébként elképesztő iramot hozott a találkozó, számolatlanul alakultak ki a helyzetek, a Dortmund nagyon igyekezett az egyenlítés érdekében.

Ám hiába hajtottak becsülettel - mint már utaltunk rá a döntetlen a továbbjutásukat jelentette volna -, de Wright hajrában szerzett gólja nyilvánvalóvá tette: csak két német csapat lesz a legjobb tizenhat között.

Jegyzőkönyv
Liverpool-Dortmund 2-0
G: Smícer (15.), Wright (82.)
Dinamo Kijev-Boavista 1-0
G: Melascsenko (49.)
A csoport végeredménye:
1. Liverpool 12 pont
2. Boavista 8
3. Dortmund 8
4. Kijev 4

C-csoport: a Schalke végleg elbúcsúzott

Ebben a kvartettben már mindkét továbbjutó hely elkelt, és amire aligha számított bárki is, hogy az egyiket a görög Panathinaikosz szerzi meg. Az Arsenal tizenhatba kerülése ellenben senkit sem lepett meg. A kérdés csak az volt, hogy a Schalke képes-e a harmadik helyre odaérni. Ehhez az kellett, hogy a görögök a Mallorca pályáján is hozzák korábbi nagyszerű formájukat.

A németek meg is tettek mindent a halvány esély kihasználása érdekében, igaz ebben az Arsenal is segített nekik, pocsékul kezdtek ugyanis. Mulder révén azonnal vezetést szerzett a Schalke, az angolok ezután többet támadtak, de Luzsnij kiállítása lényegében megpecsételte a sorsukat, hiszen a Schalke azért sokkal jobba annál - mégha gyengélkedik is -, hogy ne használja ki a létszámfölényt.

Ennek a második félidőben jött el az ideje, akkor öt perc alatt eldöntötték a három pont sorsát. Wiltord ugyan még szépített, de ennek különösebb jelentősége nem volt, hiszen a Mallorca győzelme 1-0-s győzelme a görögök ellen azt jelentette, hogy ők folytathatják a második számú kupasorozatban. Az angolok pedig áldhatják magukat, hogy Londonban 3-1-re verték a spanyolokat.

Jegyzőkönyv
Schalke-Arsenal 3-1
G: Mulder (2.), Vermant (60.), Möller (64.) illetve Wiltord (71.)
Mallorca-Panathinaikosz 1-0
G:Biagini (57.)
A csoport végeredménye:
1. Panathinaikosz 12
2. Arsenal 9
3. Mallorca 9
4. Schalke 6

D-csoport: a Lazio még az UEFA-Kupában sem bizonyíthat

A legkiegyensúlyozottabb csoportban, még mindegyik együttesnek reális esélye volt arra, hogy folytathassa. A rendező elv a győzelem volt. Aki nyer - továbbjut. Nantes-ban két gyengélkedő alakulat csapott össze, hiszen a francia bajnok pillanatnyilag az utolsó hazájában, a Lazio már edzőt váltott, de a remélt fellendülés ettől függetlenül nem érkezett el.

Ha most nyerni tudtak volna, akkor alighanem mindent megbocsátanak Zaccheroninak, hiszen a klub jelentős adósságot halmozott fel. Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, jóllehet Crespo egyedül eldönthette volna a meccset. Miután az argentin gyenge formában van, és kimaradtak előtte a lehetőségek, ez megbosszulta magát, a franciák André révén nemcsak a meccset, hanem a továbbjutást is eldöntötték.

A Galatasaray egyszer nyert, egyszer pedig ikszelt hazai környezetben, ezért jelenthetett tétet az utolsó meccs számukra. Az Eindhoven ellen aztán nagyon bekezdtek, gyorsan játszottak, az ellenfél csak kereste a labdát, így korántsem meglepő, hogy a hazaiak szereztek vezetést.

A második játékrészben is sokkal aktívabbak voltak, újabb gólt értek el, ezzel bebiztosították továbbjutó helyüket. Igaz csak a második helyen mentek tovább, de ez a kis szépséghiba aligha érdekelte a hazai fanatikus drukkereket.

Jegyzőkönyv
Galatasaray-Eindhoven 2-0
G: Sergen Yalcin (26.), Arif Erdem (50.)
Nantes-Lazio 1-0
G: André (72.)
A csoport végeredménye:
1. Nantes 11
2. Galatasaray 10
3. Eindhoven 7
4. Lazio 6