Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Johansson: Kis ország is rendezhessen Eb-t!

2001.10.30. 17:03
"A 2008-as labdarúgó Eb megrendezésére várthatóan négy-öt ország pályázhat eséllyel"- mondta Lennart Johansson, az UEFA elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. A sportvezető szerint a kis országoknak is meg kell adni az esélyt a rendezésre, de csak akkor, ha a szükséges feltételektet biztosítani tudják. A másik legnépszerűbb kontinentális esemény sorozat, a Bajnokok Ligájának lebonyolítása nem változik, marad a harminckét csapatos szisztéma.
Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, Lennart Jonansson, a szervezet hatodik ifjúsági konferenciájának megnyitójára Budapestre érkezett. Az UEFA svéd vezetője az alkalmat kihasználva több, a kontinens futballéletét közelről érintő kérdésről is elmondta véleményét keddi sajtótájékoztatóján.

Az elnök szerint a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére - amelynek Magyarország is szeretne házigazdája lenni - várhatóan négy-öt ország pályázhat eséllyel. Johansson nem kívánt abban kérdésben állást foglalni, hogy az egy ország önálló pályázatát vagy a társas rendezést támogatja.

"A kis országoknak is meg kell adni a lehetőséget, hogy nagy világversenynek adjanak otthont. Ugyanakkor látni kell: egy ország, ha egyedül pályázik, csak akkor van esélye, ha a nagyon komoly előfeltételeknek meg tud felelni. Így például a skandináv országok önállóan aligha indulhatnak sikerrel egy ilyen megmérettetésen"- mondta Johansson.

Johansson a pályázó országok közül az északi országok mellett az osztrák-svájci, az orosz valamint a spanyol és a török-görög kandidálásról tett említést- legalábbis egyelőre ennyiről van tudomása.

Luxemburg a BL-ben
A meglehetősen jókedvűre sikerült sajtótájékoztatót még egy apró, humoros momentum színesítette. Amikor Lennart Johansson a Rosenborg Bajnokok Ligája szerepléséről beszélt, azt a futballügyekben némileg tájékozatlan tolmácshölgy Luxemburgnak értette, és fordításában már Luxemburg BL-szereplését emlegette - az újságírók elnéző mosolya közepette.

"Nem változik a Bajnokok Ligája kiírása sem"- válaszolta egy kérdésre a kontinens első számú futballvezetője. Az UEFA ragaszkodik a harminckét csapatos lebonyolításhoz, hiszen ebben a rendszerben lehetőség van arra, hogy egy ország több csapatot is indíthasson. Erre azért van szükség, mert a BL-bevételek kilencven százalékát mindössze öt ország termeli ki, és ha egy ebbe a körbe tartozó nemzet egyesülete korán búcsúzna ( Pl: ha a Bayern kiesne, és Németország csapat nélkül maradna), az jelentős bevételkiesést jelente a szövetségnek, amelyet a kontinens futballszövetsége jelenleg nem engedhet meg magának.

Bevételre pedig szükség van, hiszen az UEFA szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró kisebb futballnemzeteket ebből az összegből támogatja. Ráadásként, ha egy kisebb ország egyesülete (az elnök a norvég Rosenborg példáját említette) kvalifikálja magát a csoportmérkőzésekre, akkor rendkívül kedvező anyagi helyzetbe kerülhet.