Szilárda
0 °C
6 °C

'Halálcsoportban' a Juventus, a Liverpool és a Barcelona

2001.11.02. 13:36
Genfben déli tizenkettőkor feszült várakozással elkészítették a Bajnokok Ligája csoportbeosztását. Az első selejtező kör után immáron csak tizenhat érdekelt csapat maradt, és az irányított sorsolásnak köszönhetően azonos nemzetbeli, és korábban azonos csoportban szerepelt együttesek nem kerülhettek ismét össze. Ily módon két halálcsoport is kialakult, de a másik kettő sem nevezhető könnyű kvartettnek. A küzdelmek november huszadikán, szuperrangadóval rajtolnak ekkor ugyanis a Bayern a Manchesterrel játszik.
A csoport: Bayern, Nantes, Manchester, Boavista

A címvédő Bayern Münchenre ezúttal nem járt rá a rúd, hiszen az egyetlen állva maradt francia csapatot fogta ki, amelyik igencsak gyengélkedik bajnokságában, és jelenleg azért tesz komoly erőfeszítéseket, hogy elkerüljön a kieső zónából. A BL-ben azonban kétszer is verte a Laziót, így továbbjutása abszolút megérdemelt. A harmadik kalapból a Manchester United került a bajorokhoz, és alighanem ez a duó alkotja majd a továbbjutók listáját is, hiszen a portugál Boavista ugyan remek győzelmeket aratott az első kanyarban, pillanatnyilag gyengébbnek tűnik a már említett két nagyágyúnál. Az első mérkőzésre - a B csoporthoz hasonlóan -, november huszadikán kerül sor.

B-csoport: Barcelona, Liverpool, Galatasaray, AS Roma

Az első kiemelt ebben a négyesben a Barcelona volt, de borzasztóan nehéz csoportba került. Elég csak azt a Liverpoolt említeni, amelyik tavaly négy kupagyőzelmet is aratott. Az UEFA-Kupában épp a Romát és Barcát "süllyesztette el". A 2000-ben Szuper Kupát nyert török Galatasaray sem tartozik a kívánságlisták első helyein szereplő csapatokhoz, jóllehet az utóbbi időben már nem annyira félelmetes hazai pályán, mint amikor az elsők lettek, de azért korántsem lehet őket lebecsülni. Ugyanígy figyelni kell az olasz bajnok AS Romára is. Már csak azért is, mert nagyon belejöttek az utóbbi időben. Szóval, nem lesz könnyű eltalálni, hogy ki jut tovább.

C-csoport: Real, Panathinaikosz, Porto, Sparta Praha

A Real Madrid imponálóan kezdett a Bajnokok Ligájában, sorra nyerte a meccseit, amikor már biztos volt a továbbjutása, utána vesztett pontokat. A szerencse ezúttal kedvezett nekik, hiszen a három ellenfél mindenképpen a verhető kategóriába tartozik. Még akkor is illik ez a mondás a csoportra, ha tudjuk, hogy a Sparta Praha volt az első követője a Realnak a tizenhat közé. A sors összehozta őket, csakúgy, mint a hasonlóan idejekorán továbbjutó görög Panathinaikoszt pedig a csoportjából sokkal inkább esélyesnek tartották a Schalkét és a Mallorcát is. Negyedikként a Porto csatlakozott, amelynek erejét ismerve valószínűleg a végsőkig harcban lesz a továbbjutásért.

D-csoport: Juventus, Deportivo, Arsenal, Leverkusen

A Juventus kapta talán az első kiemeltek közül - a Barcelona mellett - talán a legnehezebb riválisokat. A Deportivo La Coruna kétszer verte a Manchester Unitedet az első körben, és ez a tény kétségkívül tekintélyt parancsoló. Mint ahogy az is, hogy a Leverkusen a Barcelonát győzte le, és akkor még nem szóltunk az Henryval, Vieirával felálló Arsenalról. Gyaníthatón érdekes összecsapás lesz a két francia szupercsatár, Trezeguet és Henry csatározása. November huszonegyedikén kezdődnek a csoportküzdelmek, a C csoporthoz hasonlóan.