Mátyás
-6 °C
1 °C

Lisztes nagy lehetősége

2001.11.06. 16:18
Nagy lehetőséget kapott Lisztes Krisztián, mivel csapata, a német labdarúgó-bajnokságban szereplő Werder Bremen azonnali hatállyal felbontotta csapattársának, Andreas Herzognak a szerződését. Mivel mindkét játékos azonos poszton szerepel, így az osztrák középpályás távozásával Lisztes lehet hosszú távon is a gárda első számú irányítója.
Andreas Herzog távozása a Bundesliga első osztályának hatodik helyezett csapatából nem meglepő. A játékos kevés lehetőséget kapott edzőjétől, amit meglehetősen türelmetlenül viselt: nyíltan kritizálta edzőjét, aki egyszerűen ajtót mutatott az egykor szebb napokat is megélt játékosnak.

Mivel Lisztes és Herzog azonos szerepkörben játszik - mindketten karmesterei a gárdának - Lisztes számára ez feltétlenül jó hír: konkurense távozásával immár semmi akadálya sincs annak, hogy ő legyen a brémaiak első számú irányítója. A válogatott középpályás ezzel történelmi tettet hajtott végre, hiszen arra hogy egy magyar légiós, egy nívós bajnokságban kiszorítsa a csapatából neves külföldi vetélytársát - eddig kevés példa volt (fordítva annál több).

Lisztes számára lélektanilag is fontos döntés született. Korábbi egyesületében, a Stuttgartban ugyanis a "nagy" Balakov mellett többnyire a másodhegedűs szerepére volt kárhoztatva, és nem érdemes szépíteni a tényt: Lisztes nem tudott kilépni a bolgár klasszis árnyékából.

Az idény előtt csapatot váltott, de új egyesületébe, a Werderbe kezdetben sokáig nem tudott beilleszkedni. Keveset játszott, és több hírforrás már a játékos távozását sejtette. Legalábbis az utóbbi időkig, ugyanis az egykori ferencvárosi labdarúgó egyre jobban kezdett belelendülni. Csapatában immár nem csak a kezdő tizenegyben kap helyet, hanem egyre inkább a meghatározó játékosok közé kezdi kinőni magát. Legutóbb az október 14-i fordulóban nyújtott emlékezetes alakítást, amikor a Nürnberg elleni meccsen kétszer is betalált a vendégek kapujába.

A találkozó után a német sajtótól is több elismerést kapott, így a dpa hírügynökség - mintegy megelőlegezve Herzog távozását - találóan írta, hogy "a magyar labdaművész leváltotta az Alpok Maradonáját a Werder irányítói posztján". Nem csak a sajtó ünnepelte, hanem - és ez talán fontosabb - edzője, Thomas Schaaf is elismerte Krisztián kitűnő teljesítményét. A jövőben remélhetőleg Lisztes élni fog a kedvező lehetőséggel, és végre a képességeihez mérten fog szerepelni a Bundesligában.