Gerzson
-3 °C
3 °C
Keszler Andrea
ma 11:39
Keszler Andrea
Rövidpályás gyorskorcsolya

Válságban a Manchester United?

2001.11.08. 17:34
Két nap alatt két verség, 1-7-es gólkülönbség - ez a volt a Manchester United labdarúgó-csapatának legutóbbi mérlege. A két évvel korábban Bajnokok Ligáját nyert gárda jelenleg csak hatodik hazája bajnokságában, ráadásként egyre több a személyes nézeteltérés a csapaton belül: a hétfői vereséget követően Paul Scholes veszett össze a szezon végén búcsúzó trénerrel, Sir Alex Fergusonnal.
Egymás után két fontos mérkőzést bukott két napon belül a Manchester United. A hét végén a Liverpool elleni bajnoki mérkőzésen szenvedett 3-1-es vereséget, majd - igaz gyakorlatilag az ifi csapatukkal - Londonban léptek bele egy méretes zakóba: az Arsenal 4-0-ra söpörte le a M.U-t Liga Kupa találkozón. Két mérkőzésből még nem lehet természetesen messzemenő következtetéseket levonni, de tendencia egyértelmű: a bajnokságban csak hatodik helyen álló gárda teljesítménye idei szezonban bizony elmarad a várakozásoktól.

Scholes távozhat a Manchesterből

A legújabb újabb hírek szerint Paul Scholes veszett össze az egyesület mindenható menedzserével, Sir Alex Fegusonnal. A válogatott középpályás vasárnap csereként csak alig negyedórát játszott az FC Liverpool elleni rangadón, ezért a tréner szerette volna, ha hétfőn a szerepel az Arsenal elleni meccsen. Míg két, hasonló sorsa jutott csapattársa, Ole-Gunnar Solksjaer és Andy Cole kimentették magukat, addig Scholes hasonló kérése "kommunikációs zavarok" miatt nem jutott el a trénerhez.

A szigetországi újságok többsége szerint a távolmaradás szankciójaként megvonják a középpályás kétheti fizetését, 80 ezer fontot - amely esetleg a játékos távozásához is vezethet. Befolyásolhatja az események alakulását, hogy a Juventus, az FC Barcelona és a Real Madrid is szívesen leigazolná Scholest.

Elhibázot taktika

Az edző és játékosa között kirobban vita nem egyedi jelenség volt az évadban. Ferguson az idény elején Jaap Stammal került összetűzésbe - a nézeteltérés végén a holland védőnek távoznia kellett Angliából. Helyére pedig csak a pályája delelőjén messze túllendült francia világbajnokot, Laurent Blancot tudták leigazolni.

Ráadásként - úgy tűnik- Ferguson taktikai húzásai sem váltak be az idén. "Felrobbantotta" a jól bevált Yorke, Cole csatársort, elengedte a kispadról is az "Év játékosának" választott Teddy Sheringhamet. Folyamatosan a támadósorba erőlteti Scholest, aki immár szemmel láthatóan nem igazán találja a helyét. A két új szerzemény, Van Nistelrooy és Verón kétség kívül klasszisok, de még nem épültek be a manchesteri gépezetbe.

Megoldatlan edzőkérdés

Súlyos probléma a csapatnál a leendő edző személye is. Sir Alex - mint az köztudomású- tizenhat manchesteri év után elköszön a gárdától, nyugdíjba vonul. A távozó edző már nem is foglalkozik különösebben a hazai pontvadászattal - számára egy sima bajnoki cím már nem jelent túl sokat- egyértelműen a Bajnokok Ligája diadalra áhítozik, amely azonban a Deportivo ellen komikus körülmények között elvesztett meccs tükrében: finoman szólva is kérdőjeles.

Távozásával hatalmas űrt hagy maga mögött, hiszen utódjára nem kisebb feladat vár, mint megismételni a kilecvenes évek "nagy" Manchesterének sikersorozatát. Ugyanakkor a lelendő tréner személye még nem ismert, csupán találgatások láttak napvilágot. A kispad várományosaként emlegetik David O' Learyt, a leedsi csodaedzőt, aki azonban meglehetősen tartózkodóan nyilatkozott esetleges Manchesterbe költözéséről.

A gyengébb szereplés okaként említhető, hogy már hazájukban is egyre több csapat kezdi kinőni magát. Az Alan Smth-szel és Rio Ferdinanddal kiálló listavezető Leeds mellett a tavalyi szezonban igazi kupacsapatként villogó, Heskey, Owen csatársorral játszó FC Liverpool, valamint a francia légióval (Henry, Vieira, Pires) erősítő Arsenal immár egyenrangú ellenfele a piros-fehér-fekete egyletnek.