Klaudia
-4 °C
2 °C

Anglia: focisztrájk a láthatáron

2001.11.09. 19:24
A megtartott szavazás alapján, az angol labdarúgók kilencvenkilenc százaléka támogatja az Angol Hivatásos Labdarúgók Szövetségét (PFA) abban a vitában, amelyet a futballisták érdekvédelmi szövetsége folytat a ligával. Ezzel eldőlt, hogy ha a liga nem juttat többet a televíziós bevételekből a PFA-nek, akkor a szigetországi játékosok sztrájkba lépnek decemberben.
Komolyra fordult az angol labdarúgó-bajnokság első vonalában, a Premier Leuge-ben szereplő játékosok sztrájk-fenyegetése. A futballisták kilencvenkilenc százaléka ugyanis a megtartott szavazáson támogatásáról biztosította az Angol Hivatásos Labdarúgók Szövetségét (PFA), amely sztrájkot ígért arra az esetre, ha nem módosítják a televíziós bevételek elosztását.

Peter Taylor, a szervezet vezetője Manchesterben hozta nyilvánosságra a voksolás számszerű eredményét: 2312 szavazó közül mindössze 22 mondott nemet, a többiek a PFA mellett tették le voksukat. A futballisták egyértelmű állásfoglalása gyakorlatban azt jeleneti, hogy elmaradhatnak a decemberi tévés-mérkőzések. A liga képviselői, akik korábban azzal fenyegetőztek, hogy "sztrájkveszély" esetén bírósághoz fordulnak, ezúttal - úgy tűnik - megrettentek, hiszen legújabb közleményük szerint már hétfőn készen állnak a tárgyalásokra a PFA-vel.

A vita előzménye: a PFA öt százalékos részesedést szeretne a televíziós bevételekből, pontosan annyit, amennyi 1995 óta jut neki. Az árak emelkedése miatt az új idényben ez mintegy 25 millió fontot tenne ki, de a Premier League csak 10 milliót ajánlott. A PFA a szolidaritási alapjából finanszírozza a súlyosan sérült játékosok gyógyítását, s a pályafutásuk vége után is segíti a rászoruló labdarúgókat.