Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Senki nem szerzett megnyugtató előnyt a vb-pótselejtezőkön

2001.11.10. 21:54
Szombaton Európa öt országában rendeztek világbajnoki pótselejtezőket, míg a világ számos más városában barátságos találkozókra került sor. A legnagyobb érdeklődéssel kísért találkozón, nem bírt egymással az ukrán és a német válogatott. A szlovének és a belgák minimális előnyt szereztek a szerdai visszavágókra, míg a legnagyobb különbségű diadalt (2-0) az írek aratták.
Kijevben, 80 000 néző(!) előtt találkozott egymással az ukrán és a német válogatott. Az első félórában két szabadrúgás szerzett egy-egy gólt a két csapat. A 18. percben Sevcsenko sorfalról levágódó labdáját Zubov lőtte a német kapuba, majd az első félóra végén egy vendég szabadrúgás után Ballack becsúszva egyenlített.

Azonban ami a két gól között történt, arról még sokat fognak vitázni a németek, akik már a találkozó előtt is azt nyilatkozták, sokat várnak a pontrúgásoktól. A 25. percben egy percen belül két szögletet is lőhetett a háromszoros világbajnok együttes, előbb a kapufa mentett, majd Zubov fejelte ki Rehmer fejesét - fél méterrel a gólvonalon túlról. Az olasz Braschi játékvezető azonban nem látta bent a labdát. A második félidőben a hazai mezőnyfölény ellenére már nem született több gól, így maradt a döntés a szerdai visszavágóra.

Ukrajna-Németország 1-1 (1-1)
Kijev, 80 000 néző
Gólszerzők: Zubov (17.), illetve Ballack (31.)

A magyar csoport másodikja, a román válogatott az első félidő közepén szerzett találatával negyed óráig még vezetett is a szlovének ellen, ám a félidő vége előtt nem sokkal egyenlítettek a hazaiak. A második játékrész harmincadik percében pedig Osterc találatával a győzelmet is megszerezték, a sérülésektől megtizedelt szlovének. A szerdai visszavágón azonban minden valószínűség szerint pokoli hangulat fogadja majd őket Bukarestben, ahol történelmük első világbajnoki részvételét szeretnék kiharcolni.

Szlovénia-Románia 2-1 (1-1)
Ljubljana, 10 000 néző
Gólszerzők: Acimovic (41.), Osterc (75.), illetve Niculae (26.)

A sokak által legnehezebbnek ítélt összecsapáson hatalmas iramban estek egymásnak a belgák és a csehek. Komoly gólhelyzetet egyik együttes sem tudott nagyobb helyzetet kialakítani az ellenfél kapuja előtt, ám az iramra így sem lehetett senkinek panasza. Az első komolyabb helyzet aztán gólt eredményezett a 30. percben. Belga szabadrúgás szállt be balról, mindenki csak szemmel követte a labdát, amire végül Verheyen csapott le az ötösön, átvette majd a kapuba bombázott.

Tizenkét perccel később pedig a svájci játékvezető lépett elő főszereplővé. Goor addig-addig lökdöste, rugdosta Repkát, amíg az bal karjával hátra nem ütött. Azonban csak a belga karját találta el, aki viszont az arcához kapott és nagyot esett. Meier azonnal kiállította a cseh játékost.

A második játékrészben a belgák szerették volna gólra váltani emberelőnyüket, ám a cseh csapat hősiessen védekezett, és amíg erejéből futotta, még kontrákra is vállalkozott. A csehek végül is kibírták a nagy nyomást, és bízhatnak benne, hogy szerdán Prágában kivívják a továbbjutást.

Belgium-Csehország 1-0 (1-0)
Brüsszel, 45 000 néző
Gólszerzők: Verheyen (30.)
Kiállítva: Repka (42.)

Az első félidő nem a futballról, hanem sokkal inkább egymás "aprításáról" szólt a résztvevőknek az osztrák-török pótselejtezőn. Ezt a tendenciát folytatták a második játékrészben is, egészen a 60. percig. Ugyanis egy óra elteltével előnybe került a török alakulat. Kerimoglu labdájával Okan lépett ki, és Wohlfart mellett lőtt a kapuba. Negyedórával később az addigi legnagyobb osztrák lehetőség maradt ki, amikor Haas fejese a kapufán csattant. Az egyenlítés azonban nem sikerült, így a törökök egyedüliként idegenben szereztek előnyt szerdára.

Ausztria-Törökország 0-1(0-0)
Bécs, 25 000 néző
Gólszerzők: Okan (60.)

Az európai csapatok közül az írek az ázsiai selejtezőkből kaptak ellenfelet, számukra Iránon át vezet az út Japánba. Miroslav Blazevic, az irániak horvát származású szövetségi kapitánya kijelentette, ha csapata nem jut ki a vb-re, felakasztja magát a kapufára. Nos az első találkozó eredményének tükrében keresheti a kötelet.

Az írek ugyanis hazai környezetben, végig jobban játszva, kétgólos előnyre tettek szert. Az első félidő utolsó percében Harte büntetőből szerzett előnyt, majd a második negyvenöt perc elején Robbie Keane növelte a kelták előnyét. A szerdai visszavágón az irániaknak minden tudásukra szükségük van, ha megakarják menteni kapitányukat.

Írország-Irán 2-0 (1-0)
Dublin, 35 000 néző
Gólszerzők: Harte (45., 11-esből), Robbie Keane (51.)

Barátságos találkozók:
Koreai Köztársaság-Horvátország 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Csoj Taj Uk (63.), Kim Nam Il (66.)
Anglia-Svédország 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Beckham (27., 11-esből), illetve Mild (43.)
Görögország-Észtország 4-2 (4-1)
Gólszerzők: Nikolaidisz (6., 10.), Cartasz (25.), Mahlasz (39.), illetve Vllkmae (43.), Zellnszkij (77., 11-esből
Dánia-Hollandia 1-1 (0-1) Gólszerzők: Jörgensen (83. 11-esből), illetve Hasselbaink (45., 11-esből)
Dél-afrikai Köztársaság-Egyiptom 1-0 (0-0)
Gólszerzők: Bartlett (53.)
kiállítva: Salah Hosny (Egyiptom, 75.)