Valér
4 °C
8 °C

Rekord nyereség a Bayern Münchennél

2001.11.12. 18:32
Történeték legjobb pénzügyi mérlegét zárta a Bayern München: 362 millió márkás forgalmat, és 60 millió márkás nyereséget ért el a bajor klub. Az egyesület pénteken várhatóan részvénytársasággá alakul, amelynek igazgatóságát a csapat korábbi játékosa, a mostani alelnök Karl-Heinz Rummenigge irányítaná. Az egyesület jelenlegi elnöke, Franz Beckenbauer a felügyelő bizottságban kapna helyet.
Dörzsölheti kezét a Bayern München pénztárnoka, hiszen a bajor labdarúgóklub kimagasló pénzügyi eredményt ért el az elmúlt üzleti évben. A legismertebb német futballegylet 362 millió márkás forgalmat bonyolított le, és ami ennél is fontosabb, az egyesület történetében rekordnak számító 60 milliós nyereséggel zárt.

Uli Hoeness menedzser szerint a kiváló mutatókat egyértelműen a Bajnokok Ligája megnyerésének köszönhetők. Az első számú kontinentális vetélkedés alatt - melynek díszes trófeáját megnyerte a Bayern - összesen 90 millió márkát kerestek. Ennél természetesen jóval több folyt be a kasszába, mivel a reklám és hirdetési jogokat a korábbiaknál sokkal drágábban tudták értékesíteni.

A német bajnokság, a Bundesliga éllovasának háza táján azonban kevés időt szántak az ünneplésre, sokkal inkább a következő napok feladataira koncentrálnak. Ezek közül a legfontosabb, hogy az egyesület pénteki közgyűlésén a küldöttek várhatóan döntetnek a klub részvénytársasággá alakulásáról. Ez a terv már régóta napirenden van a bajor csapatnál, a folyamat azonban szeptemberben gyorsult fel, amikor nyilvánosságra hozták, hogy az Adidas sportszergyártó cég 75 millió euróért tízszázalékos tulajdonrészt vásárol az egyesületben.

Az rt.-ben a jelenlegi hattagú elnökség feladatát háromfős igazgatótanács venné át, melynek vezetője Karl-Heinz Rummenigge, alelnök lenne. Az egyesület jelenlegi elnöke, Franz Beckenbauer mentesülne a napi ügyek intézése alól, a felügyelő bizottságban dolgozna tovább. A játékosként és szövetségi kapitányként egyaránt világbajnoki címet szerző "Császár" elégedett a konstrukcióval, elmondása szerint számára is nagy könnyebbséget jelent majd, hogy mint a 2006-os németországi világbajnokság főszervezője, több időt szánhat a vb előkészületeinek.