Valér
4 °C
8 °C

Pótselejtezők Európa-szerte

2001.11.14. 22:40
Az európai pótselejtezők visszavágóin a német, a szlovén, a belga és a török válogatott vívta ki a vb-részvétel jogát. A törökök és a németek kiütötték ellenfelüket, míg a szlovének egy döntetlennel, a belgák pedig idegenbeli győzelmükkel jutottak túl vetélytársukon.
A románok szinte végigtámadták az egész találkozót, ám a hármas sípszó végén mégis a szlovének örülhettek. A végig szakadó esőben a vendégek szinte teljesen feladták a támadás lehetőségét, és szinte minden erejükkel a védekezésre koncentráltak. Az 56. percben a nagyon ritka kontrák közül az egyiket Rudonja góllal fejezte be, majd tíz perc elteltével Contra egy távoli lövéssel egyenlített. Ezután a hazaiak még nagyobb sebességre kapcsoltak, ám labdáik mintha csak rúgófal lett volna a szlovén kapu előtt, úgy jöttek vissza. Ezzel az eredménnyel a kétmilliós Szlovénia vívta ki a vb-részvételt.

Románia - Szlovénia 1-1 (0-0)
Bukarest, 30.000 néző, vezette.: Krug (német)
Gólszerzők: Contra (66.), ill. Rudonja (56)
Továbbjutott: Szlovénia 3-2-vel

A törökök a szombati bécsi egygólos győzelem ellenére remekül kezdtek az isztambuli visszavágón, és a félidőben már három góllal vezettek. Így a második játékrész igazi hazai népünnepélyt hozott. A törökök azonban kiszolgálták lelkes közönségüket és még két góllal tették megalázóvá győzelmüket a teljesen szétesett osztrákok ellen. Így a félholdas alakulat 1954 után másodszor lehet ott a világ legnagyobb futballeseményén.

Törökország - Ausztria 5-0 (3-0)
Isztambul, 25 000 néző
Gólszerzők: Bastürk (21.), Hakan Sükür (30.), Okan (44.), Arif (68., 83.)
Továbbjutott: Törökország 6-0-val

A németek negyedóra alatt az ukránok tudtára adták, hogy a német futball nincs akkora válságban, hogy nélküle rendezzenek labdarúgó világbajnokságot. 15 perc elteltével ugyanis már három góllal vezettek az enervált vendégek ellen. A gólokat Ballack fejjel, Neuville lábbal és Rehmer ugyancsak fejjel voltak szerezték és a hazaiak végig fölényben is játszottak ebben a negyvenöt percben. A folytatásban folytatódott a hazai örömünnep, hiszen az 50. percben Ballack újabb góllal döntötte porba a szünetben táplálódott ukrán reményeket. Az ukránoknak csak az utolsó percben sikerült szépíteniük, de ez a gól már semmit nem számított a továbbjutást illetően.

Németország - Ukrajna 4-1 (3-0)
Dortmund, 52.400 néző, Vezette: Melo Pereira (portugál)
Gólszerzők: Ballack (4., 51.), Neuville (12.), Rehmer (15.), ill. Sevcsenko (89.)
Továbbjutott: Németország 5-2-vel

A csehek hiába rohamozták végig az első negyvenöt percet, nem tudták ledolgozni a szombaton szerzett egygólos hátrányukat. A belgák sokszor szinte tíz emberrel védekeztek, semmivel sem törődve lőtték ki a labdát kapujuk előteréből. A második félidőben hiába próbálkozott cserékkel a cseh kapitány, nem tudott csapata a kapuba találni. A 85. percben pedig eldőlt a továbbjutás. Wilmots büntetőből szerzett találata ugyanis újabb belga győzelmet jelentett. A csehek ezt nehezen viselték el, így két játékosuk is a kiállítás sorsára jutott.

Csehország - Belgium 0-1(0-0)
Prága, 30.000 néző, v.: Frisk (svéd)
Gólszerző: Wilmots (85.)
Piros lap: Nedved (87.), Baros (88.)
Továbbjutott: Belgium 2-0-val