Mátyás
-6 °C
1 °C

Visszavágott a Barcelona a Liverpoolnak

2001.11.20. 22:58
A Bajnokok Ligája második selejtező körének első napján két nagy rangadót rendeztek. A Manchester a címvédő Bayern otthonába látogatott, míg a tavaly három kupasorozatban is diadalmaskodó Liverpool a Barcelonát fogadta. Mindkét összecsapás nagy küzdelmet hozott, ám a Liverpool megbotlott, 3-1-re kikapott. A Bayern 1-1-es döntetlent ért el, csakúgy, mint az AS Roma. A portugál Boavista egy góllal győzte le a Nantes-t.
A csoport: a Boavista a csoport élén

A Bayern München annak ellenére, hogy már a második körben találkozott a Manchesterrel, áldhatta a szerencséjét, hiszen a papírforma alapján könnyű csoportba került, a két favoritnak ugyanis megerőltetés nélkül illene továbblépnie. Ám a Bayern számára igazi presztízsmérkőzés valamennyi Manchester elleni fellépés, hiszen két éve az emlékezetes BL-döntőn az utolsó másodpercekben veszítették el a trófeát a bajorok.

Azóta azonban a tavalyi sorozatban visszavágtak Beckhaméknek, és ezúttal is ezzel a szándékkal léptek pályára. A két sztárgárda gyürkőzött is egymással is becsülettel, és a hálók egészen az utolsó negyedóra kezdetéig érintetlenek maradtak. Ekkor azonban van Nistelrooy bevette Kahn kapuját. A németek a végén az egyenlítés érdekében mindent beleadtak, és a rohamokat siker koronázta, Paulo Sergio kevéssel a befejezés előtt egyenlített. Végső soron igazságos a pontosztozkodás, hiszen egyik csapat sem uralta a meccset.

A csoport második mérkőzésén a francia bajnokságban gyengélkedő Nantes a portugál meglepetéscsapat, a Boavista otthonába látogatott, és vereséget szenvedett. A portugálok az első félidő közepén szerezték meg a bolíviai Sanchez révén a vezetést, és ha nem is játszottak mindvégig fölényben megérdemelten szerezték meg a három pontot.

B csoport: A Barca cseréi nyerték meg a meccset

Amikor három hete megtartották a csoportok sorsolását, valamennyi szakember megegyezett abban, hogy a második a legkiegyensúlyozottabb négyes. A Liverpool tavaly a Barcelonát és a Romát is elbúcsúztatta az UEFA-Kupa sorozatban, és végül egyáltalán nem érdemtelenül nyerték meg a kiírást.

A sors a második körben összehozta most a tavalyi riválisokat, és a Liverpool ezúttal hiába nyújtott remek játékot - fergeteges iramban kezdtek a Barca három sárga lapot szedett össze az első félórában -, kikapott. A gólfelelős Owen ugyan már a 27. percben beköszönt, a Barcelona azonban gól után feljött. Felgyorsították a játékot, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen Kluivert még a félidő vége előtt egyenlített.

A Liverpool aztán a második félidőben képtelen volt felvenni a versenyt a katalánokkal, a vendégek veszélyesek voltak, és kétszer is - két cserejátékos - bevették a lengyel Dudek kapuját. Előbb Rochenback mattolta, később a holland Overmars. A Barcelonát mindenképpen dicséret illeti, mert a hátrányban is nyugodtan és türelmesen futballozott.

A Liverpool előtt a Galatasaray hódította el a második számú európai trófeát, és a törökök ha azóta meg is gyengültek valamelyest, hazai pályán bármikor képesek kiemelkedő játékot nyújtani. Úgy tartják, hogy a török csapat lehet a mérleg nyelve, mondván, ha valaki nyerni képes Isztambulban, az mindenképpen nagy lépést tesz a továbbjutás felé.

Az első játéknapon a Roma utazott a Boszporusz partjára, és jó hír volt az olaszoknak, hogy Batistuta ismét ott lehetett a kezdőcsapatban. Ő sem tudott azonban segíteni azon, hogy csapata győzelemmel mutatkozzon be. Mi több, az olaszok rendkívül elégedettek lehetnek azzal, hogy pontot raboltak a török fővárosból, hiszen a hosszabbítás perceiben egyenlített a brazil Emerson.