Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csökkenthetik a Bajnokok Ligája létszámát

2001.11.21. 16:10
Minden kétséget kizáróan a Bajnokok Ligája futballsorozat az egyik legnagyobb és legnyereségesebb sportüzlet Európában. A létszám két évvel ezelőtti megduplázódása azonban többletterheket rótt a csapatokra, ezért nem véletlen, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség(UEFA) vezetői reformok bevezetésén törik a fejüket. Szerdán meg is született az első terv, amelyet az UEFA meg kíván vitatni az érintett klubokkal.
Tíz éve vezette be az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligája küzdelemsorozatot. Kezdetben nyolc csapat két csoportban mérkőzött a végső győzelemért, mígnem a kedvezőbb nyereség - tv-s jogdíjak, jegybevétel - érdekében a létszámot tizenhatra emelték. Az UEFA elöljárói azonban a még nagyobb haszon reményében két éve újra a duplázás mellett döntöttek.

A Bayern két csapattal akart kiállni

Már akkor heves vitát váltott ki ez a lépés, de a klubok a nagyobb nyereség érdekében vállalták a nagyobb terheket, ám pillanatnyilag egyre többen elégedetlenkednek, mivel a játékosok tűrőképessége a határon van, hiszen igen sokat kivesz belőlük a szerda-szombati játék.

A BL-címvédő Bayern München vezetői nem is rejtették véka alá azon szándékukat, hogy két csapattal állnak fel az évadra, az egyik kizárólag a bajnokságban szerepel, a másik a kupában. A többi klub is úgy vélte, hogy nem jó ez a lebonyolítási rend, mert a sérülések miatt nem ritkán a kisebb csapatok egyszerűen elfogytak.

Egy országból már csak ketten indulhatnak?

Az UEFA is érezte a feszültséget, ezért a héten új ötlettel állt elő. Ennek lényege: négy hatos csoportot alakítanának ki, ahonnan az első kettő értelemszerűen továbblépne a nyolc közé, és akkor már egyenes kieséses formában folytatódna a viadal.

A tervek azonban zátonyra futhatnak, hiszen óhatatlanul érdektelen lenne ebben a formában néhány meccs. Emellett egy országot kettőnél több csapat nem képviselhetne, amelyik pedig egyértelműen színvonalromlást idézne elő, hiszen a két évvel ezelőtti kiírásban három spanyol csapat jutott a négy közé. Ezzel egyidejűleg esélyt teremthetne a kevésbé gazdag kluboknak a jó szereplésre.

Két meccsel kevesebb lenne, ha elfogadják a javaslatot

Ugyanígy előnye a tervezetnek - ez is volt lényegében a javaslat kiindulópontja -, hogy kevesebbet kellene szerepelni a csapatoknak, igaz mindössze két mérkőzéssel. A jelenlegi rend szerint a győztes valamint a finalista tizenhatszor lép pályára, ebben az esetben viszont csak tizennégyszer. Az egyeztetés hamarosan megtörténik az érintettekkel, és akkor rendeződhet a lebonyolítás kérdése.